Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС іст. екон. та екон. думки.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
844.8 Кб
Скачать

33.Проблеми економічного росту та їх вплив на розвиток економіки та економічної думки (друга половина хх ст.).

І. Теорія «стадій економічного зростання».

У. Ростоу виділяє п'ять стадій розвитку суспільства, дві з яких є проміжними, що забезпечують перехід до нової фази розвитку.

Традиційне суспільство. Це аграрні суспільства з досить примітивною технікою, переважанням сільського господарства в економіці, сословно0классовой структурою і владою крупних землевласників.

Перехідне суспільство. На цьому етапі створюються передумови для переходу в нову фазу розвитку: зароджується підприємництво, складаються централізовані держави, росте національна самосвідомість.

Стадія «зрушення» з промисловими революціями і наступними за ними крупними соціально-економічними і політичними перетвореннями.

Стадія «зрілості», пов'язана з розвитком науково-технічною революцією, зростанням міст.

Ера «високого масового споживання». Її найважливіша межа - значне зростання сфери послуг, перетворення виробництво товарів споживання в основний сектор економіки.

Концепція «індустріального суспільства».

Родоначальником вважають американського економіста Дракера

Становлення «індустріальної системи» Дракер відносить до XX ст. Її основу створюють великі підприємства й корпорації, що здійснюють масове виробництво. «Індустріальна система» знаменує перехід до «індустріального суспільства». Центральним інститутом «індустріального суспільства» є велике спеціалізоване підприємство.

Дракер визначає два різновиди «індустріального суспільства»:

- капіталістичне;

- соціалістичне.

Капіталістичне «індустріальне суспільство» Дракер називав «вільним», а соціалістичне - «рабським».

Концепція «технологічного суспільства». У 60-х рр. теорію «індустріального суспільства» розвинули американський соціолог і економіст Уолт Ростоу, французькі соціологи Жак Еллюль і Раймон Арон.

Ростоу виділяє п'ять стадій економічного зростання:

1) традиційне суспільство;

2) підготовка передумов для піднесення;,

3) піднесення;

4) рух до зрілості;

5) ера високого масового споживання.

Надаючи техніці роль вирішального фактора економічного розвитку, Еллюль з'ясовує, як її розвиток позначається на економічному розвитку суспільства.

Саме розвиток техніки, на його думку зумовлює перехід:

1) від індивідуального підприємництва до «економіки корпорацій»;

2) від «ліберальної» економіки до державне регульованої;

3) від ринкової до планової економіки. Цей процес він пояснює розвитком техніки, збільшенням її вартості, зростанням інвестицій.

Теорія «конвергенції». Конвенгенция - (лат. convergere наближатися, сходитися) - одна з концепцій політології, соціології і політекономії, убачаюча в суспільному розвитку сучасної епохи переважаючу тенденцію зближення двох соціальних систем - капіталізму і соціалізму в якусь «змішану систему», що поєднує в собі позитивні риси і властивості кожної з них. Оскільки набула поширення в суспільній думці Заходу 50-60-х рр.