Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
политология.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
485.45 Кб
Скачать

Чи вмієте ви конспектувати?

Конспект - це короткий виклад лекції, виконаний, як правило, у письмовому

вигляді. Навчитися конспектувати є важливою складовою всього навчального процесу. Соціологічні дослідження і досвід дозволяє констатувати, що значна частина студентів не вміє конспектувати і трактує лекцію як звичайний- диктант. Окремі викладачі також воліють більше диктувати основні положення теми, ніж приділяти увагу аналізу, поясненням. Хибна методика породжує хибні наслідки: семінарські заняття зводяться до аналогічного відтворення основних положень теми, до звичайного викладу.

Тим часом студент повинен слухати лекцію, „слідкуючи" своєю думкою за думкою викладача і коротко (можна навіть своїми словами) записувати те або інше положення.

Студентський досвід виробив чимало способів конспектування. Основні з них :

Стенографічне конспектування, коли студент записує єдиним текстом якнайбільше з того, що він почув від викладача. Таке механічне конспектування є дуже важким.

Опорне конспектування, коли студент коротко записує основні тези, положення, висновки лекції, а аналіз, ілюстрації тільки слухає і запам'ятовує;

Творче конспектування, коли студент записує основні положення лекції, а потім, працюючи в бібліотеці або вдома доповнює конспект додатковим матеріалом (аргументи, факти, протилежні теоретичні положення, статистичний матеріал і т.п.);

Конспектування з магнітофонного (диктофонного) запису лекції. Під час лекції студент тільки слухає її, а вже вдома із плівки переписує у зошит повний виклад або основні положення лекції;

Студент конспектує лекцію, а вдома порівнює свій конспект із конспектом іншого студента і при необхідності вносить виправлення і доповнення.

Зрештою кожен студент обирає свій варіант конспектування, однак у кожному разі гарний конспект часто буває краще (підручника, оскільки в ньому може бути коротко і зручно для студента поєднаний матеріал декількох джерел.