Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сам работа ДФН ЗФН и ВФН.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
474.62 Кб
Скачать

Тема 6. Державне управління в сфері використання земель.

(ДФН – 6 г., ВФН – 4 г., ЗФН – 6 г.)

Основні питання:

1. Планування використання земельних ресурсів.

2. Державний земельний кадастр як інструмент державного управління в сфері використання та охорони земель.

3. Державний контроль за використанням та охороною земель: по­няття, зміст, органи, що здійснюють земельний контроль.

При розгляді цієї теми необхідно виходити з того, що державне управління у сфері використання земельних ресурсів - це складне соціально-економічне явище, воно служить найважливішою умовою територіального верховенства, виступаючого невід'ємним елементом його суверенітету.

Студент повинен знати, що під плануванням використання і охо­рони земель розуміється діяльність уповноважених на те органів дер­жавної влади і місцевого самоврядування, що полягає в створенні і впровадженні перспективних програм (схем) використання і охорони земельних ресурсів з урахуванням екологічних, економічних, історич­них, географічних, демографічних і інших особливостей конкретних територій, а також в ухваленні й реалізації на їх основі відповідних рішень. Цю діяльність слід відносити до функцій державного управ­ління земельними ресурсами. У завдання планування використання земель входить визначення довгострокової перспективи розвитку те­риторії на основі екологічних, соціально-економічних програм і за­твердженою в установленому порядку землевпоряджувальною, місто­будівною, природоохоронною і іншій документації, а також забезпе­чення оптимального використання і належної охорони земель на ко­ристь різних галузей виробництва і для досягнення іншої народно­господарської мети.

Ведення державного земельного кадастру не є функцією державного управління. Державний земельний кадастр, відповідно до статті 1 Закону України «Про державний земельний кадастр», це єдина державна геоінфор­маційна система відомостей про землі, розташовані в межах державного ко­рдону України, їх цільове призначення, обмеження у їх використанні, а та­кож дані про кількісну і якісну характеристику земель, їх оцінку, про розпо­діл земель між власниками і користувачами.

Студент повинен знати те, що призначенням державного земельного кадастру є забезпечення необхідною інформацією органів державної влади і органів місцевого самоврядування, заінтересованих підприємств, установ і організацій, а також громадян з метою регулювання земельних відносин, раціонального використання і охорони земель, визначення розміру плати за землю і цінності земель у складі природних ресурсів, контролю за викорис­танням і охороною земель, економічного і екологічного обґрунтування біз­нес-планів і проектів землеустрою. Мова йде про створення інформаційної системи, необхідної для здійснення ефективного управління.

Розглядаючи трете питання необхідно передусім звернутися до аналізу положень Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель».

Контрольні запитання до теми:

1. Чим обумовлена важливість і необхідність здійснення управління земельними ресурсами?

2. В чому полягає сутність планування використання земель як функції управління?

3. Яким основним вимогам повинен відповідати процес ведення державного земельного кадастру в сучасних умовах?

4. Назвіть види перевірок, здійснюваних органами Держземінспекції.