Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сам работа ДФН ЗФН и ВФН.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
474.62 Кб
Скачать

Тема 5. Правове регулювання використання земельних ресурсів

(ДФН – 2 г., ВФН – 4 г., ЗФН – 4 г.)

Основні питання:

1. Особливості видів землекористування: оренди, право постійного користування, концесії.

2. Вирішення земельних спорів: органи, що вирішують земельні спори; порядок розгляду земельних спорів органами місцевого самоврядування і органами виконавчої влади з питань земельних ресурсів.

Складаючи схему, що повинна відобразити особливості оренди земель, права постійного користування землею, концесії, студентам необхідно звернутися до аналізу положень законів «Про оренду земель», «Про концесії», статей 92, 93, 94 Земельного кодексу України.

Розглядаючи друге питання студентові треба знати, що згідно з Кон­ституцією України правосуддя в Україні здійснюється виключно судами, юрисдикція яких поширюється на всі правовідносини, що ви­никають в дер­жаві. Це означає, що суди мають право розглядати усі питання, що мають правовий характер. В той же час, законодавством гарантована можливість вирішення земельного спору і в позасудовому порядку. Так, альтернативним органом розгляду земельних спорів виступають органи місцевого самовря­дування та органи виконавчої влади з питань земельних ресурсів - Державне агентство земель­них ресурсів України та його органи (ст. 158 Земельного кодексу України).

Згідно зі статтею 158 Земельного кодексу України органи місце­вого самоврядування вирішують земельні спори в межах населених пунктів щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян, та додержання громадянами правил добросу­сідства, а також спори щодо розмежування меж районів у містах. Органи виконавчої влади з питань земельних ресурсів вирішують зе­мельні спори щодо меж земельних ділянок за межами населених пун­ктів, розташування обмежень у використанні земель та земельних сервітутів.

Земельні спори розглядаються органами місцевого самовряду­вання на підставі заяви однієї із сторін у місячний термін із дня по­дання заяви. На практиці може виникнути ситуація, коли встановле­ний термін не буде дотриманий у зв’язку з тим, що не відбулася сесія ради. Тому слід відмітити, що відповідно до ст. ст. 26, 33 Закону України «Про місцеве самоврядування» повноваження щодо розгляду земельного спору можуть бути передані (делеговані) виконавчому ор­гану місцевої ради.

Наступне правило розгляду земельних спорів органами місце­вого самоврядування передбачає, що вони розглядаються за участю зацікавлених сторін, які повинні бути завчасно повідомлені про час і місце розгляду спору. У разі відсутності однієї із сторін при першому вирішенні питання і відсутності офіційної згоди на розгляд питання розгляд спору переноситься. Повторне відкладання розгляду спору може мати місце лише з поважних причин. Відсутність однієї із сторін без поважних причин при повторному розгляді земельного спору не зупиняє його розгляд і прийняття рішення.

Рішення передається сторонам у 5-денний термін з часу його прийняття. Воно вступає в силу з моменту його прийняття. Оскар­ження зазначених рішень у суді призупиняє їх виконання.

Необхідно також розглянути питання щодо виконання рішень органів виконавчої влади або місцевого самоврядування.