Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійна робота на здачу Страхові послуги дор....docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
158.04 Кб
Скачать

3.Страхування цивільної відповідальності власників автотранспортних засобів.

З 1996 року — СЦВ власників АТЗ — обовязкове (для резидентів і нерезидентів). Субєктами стр-ня є стр-льники; страховики; треті особи; Моторне транспортне страхове бюро України (МТСБУ).

Розрізняють 2 види страхування:

  • звичайний (укладається з власником ТЗ, зареєстрованого в Україні або тимчасово ввезеного в Україну);

  • додатковий (діє на території держав зазначених в страховому полісі на умовах, які встановлені в цих державах відповідно до угод, укладених МТСБУ з відповідними упавноваженими орг-ціями по СЦВ вл-ків ТЗ.

Договір стр-ня укладається на основі заяви стр-альника, в якій вказуються тип машини; марка машини; державний номерний знак; місце реєстрації ТЗ; строк страхування; розмір страхової суми. Договір набуває чинності з моменту, зазначеному в страховому договорі але не раніше внесення страхового платежу стр-льником. Після сплати страхового платежу стр-льник отримує страховий поліс. Страхові суми та розмір страхових платежів за цим видом страхування встановлює КМУ.

Для виплати страх відш-ня страховик складає страховий акт (аварійний сертифікат). Якщо внаслідок ДТП має місце загибель 3-ї особи спадкоємцю застрахованого виплачується страхова сума. При встановленні інвалідності страхове відшкодування становить:

І група — 100% страхової суми;

ІІ група — 80% страхової суми;

ІІІ група — 60% страхової суми.

Страховик і МТСБУ мають право вимагати компенсацію здійснених виплат від 3-х осіб, стр-льника або особи, що управляє ТЗ в таких випадках:

  • має місце навмисне спричинення збитку 3-й особі;

  • при управлінні ТЗ в нетверезому стані;

  • якщо після виплати страх відш-ня виявляється, що стр-льник або 3-тя особа надали невірні відомості, які призвели до збільшення суми страх відш-ня тощо.

4.Моторне (транспортне) страхове бюро України, його функції.

МТСБУ – це форма об’єднання страховиків, що здійснюють страх-ня цив відповід-ті власників Тз. Створене у 1994р. Страховики можуть входити до МТСБУ як повні або асоційовані члени. Вищим органом упр-ня є загальні збори страховиків – членів Моторного бюро (МБ). Мета МТСБУ – координація діяльності його членів щодо оформлення страхування і покриття шкоди, нанесеної третім особам внаслідок ДТП на території України, а також за її межами, реалізація договорів, конвенцій і домовленостей з уповноваженими організаціями по страх-ню цив відповід-ті власників ТЗ інших країн.

Основними функціями Моторного бюро є:

  1. гарантування платоспроможності СК-членів Моторного бюро щодо страхових зобов’язань за цим видом страхування;

  2. укладання угод з Моторним бюро інших країн про взаємне визнання договорів такого страхування;

  3. взаємне врегулювання питань стосовно відшкодування шкоди та забезпечення виплати страхового відщкодування третім особам;

  4. управління централізованими страховими резервними фондами;

  5. збирання необхідної інформації щодо обов’язкового страхування цивільної відповідальності, підготовка рішень та пропозицій з організації цього страхування;

  6. розробка стандартних форм страхових полісів і договорів обов’язкового страхування цивільної відповідальності;

  7. затвердження тарифів за додатковими договорами цього страхування. На 15 днів до країн Східної Європи поліс “зелена картка” коштує 18 $ в еквіваленті, а до Західної Європи – 35 $ в еквіваленті. Є всі підстави для зростання вартості цих полісів;

  8. виплати компенсацій потерпілим у ДТП всередені країни у визначених законодавством випадках.