Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.Форми організації навчання.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
236.54 Кб
Скачать

7.5. Практикум

Практикум - це своєрідна форма зв'язку теорії із практикою, що служить для закріплення знань шляхом залучення студентів у рішення різного роду учбово-пізнавальних завдань.

Його ціль складається в поглибленні теоретичних знань і виробленню вмінь і навичок використання обчислювальної техніки, наукової літератури, методики наукового дослідження й ін. Звичайно ця форма застосовується для поглибленого вивчання проблем, що мають практичне значення в професійному становленні майбутніх фахівців. Наприклад, «Практикум за рішенням педагогічних завдань», «IIрактикум педагогічної взаємодії в системі відносин «учитель – учні», «Практикум діалогічного навчання», «Практикум по комп'ютерним технологіям» і ін.

В основі проведення практикуму, лежить інструкція, що по строго певних правилах визначає студентів (наприклад, алгоритм рішення педагогічного завдання, модель взаємодії вчителі й учня на уроці й т.п.). Система завдань, що використовується на заняттях практикуму, передбачає повторення навчального матеріалу, поглиблення його й приведення в систему, пояснення основних теоретичних положень, опис, графічне зображення лабораторного устаткування, що визначають характер навчальних дій студентів, порядок роботи, форми підведення підсумків і оцінки отриманих результатів.

Викладач становить план роботи, методичні річні вказівки й рекомендації з виконання завдань, інструкції для студентів, особливо по техніці безпеки, якщо має місце робота з лабораторним устаткуванням.

Практикум є формою розвитку пізнавальної самостійності й активності майбутніх фахівців, відпрацьовування професійно важливих умінь і навичок.

Приведемо приклад заняття практикуму «Відповіді на питання». Ні для кого не секрет, що в практиці педагоги зазнають більших труднощів у грамотному формулюванні й постановці питань. Причину варто шукати в непідготовленості педагогів до питально-відповідної роботи, невмінні за допомогою питання збуджувати й активізувати думки, стимулювати учнів до обміну думками, суперечки, пошуку істини в ході конференції, зустрічі «за круглим столом».

Мета практикуму «Відповіді на питання» - навчання майбутніх педагогів умінню формулювати питання й відповідати на них. Такі заняття можна проводити по найрізноманітніших проблемах. Студентам дається завдання: підготувати по вибраній темі питання й свої відповіді на них.

Для проведення заняття група ділиться на дві команди, які по черзі задають питання один одному. Форма проведення заняття може бути різної: «Хто? Де? Коли?», «Наслідок ведуть знавці» і на питання відповідає один або трохи студентів (по типі брифінгу, прес-конференції). У ході роботи оцінюються правильність постановки питання, його полемічність, проблематичність; точність і аргументація відповіді; швидкість реакції на питання, що надійшли. Для аналізу питань і відповідей вибирається група експертів із числа студентів, найбільш підготовлених і ерудованих по розглянутій проблемі. На завершення підводять підсумки практикуму й робляться висновки.

Оволодіння вмінням формулювати, ставити питання перед аудиторією й правильно відповідати на них є важливою ланкою в підготовці майбутніх педагогів до діалогічного навчання.