Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.Форми організації навчання.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
236.54 Кб
Скачать

7.6 Консультація

Консультація - це своєрідна форма організації навчальної роботи у вузі.

Ціль її полягає в тому, щоб виявити й максимально врахувати індивідуальні особливості, можливості, рівень підготовленості студентів. Консультація дає підставу виявити ступінь оволодіння знаннями, уміннями й навичками, необхідними для виконання навчальних будинків; рівень знань, можливості, досвід пізнавальної діяльності, відношення до вибраної професії й до навчання у вузі. Інформація, отримана в процесі навчальних консультацій, допомагає викладачеві цілеспрямовано управляти навчальною роботою студентів, вчасно надавати методичну допомогу студентам, що бідують у ній.

Методично грамотно організована консультація дозволяє вирішувати цілий ряд завдань:

  • надання допомоги студентам у засвоєнні навчальної інформації, формуванні вміння орієнтуватися в актуальних проблемах досліджуваної науки;

  • навчати студентів самостійно працювати з інформацією, будувати потоки інформації, використовувати їх для рішення пізнавальних завдань;

  • сприяти в них виробленню навичок науково - дослідницької роботи;

  • допомагати викладачеві в одержанні інформації про те, як відбувається процес засвоєння навчальної інформації;

  • сприяти вихованню в студентів таких важливих професійних якостей, як педагогічна спрямованість розуму, самостійність у судженнях, ініціативність. Творчий підхід до рішення педагогічних завдань і ін.

Навчальні консультації різноманітні за своїм характером, змістом, за розв'язуваними завданнями. Звичайно консультації проводяться в міру необхідності після лекцій, перед семінарськими й практичними заняттями, у період підготовки до колоквіумів, заліків і іспитам. У практиці розрізняють консультації: вступну, перед семінаром, після семінару, методичну й ін.

Вступна консультація.

Вона проводиться перед початком занять за новим курсом. Мета її не тільки познайомити з методикою роботи з нового курсу, але й зі змістом і методами самостійної роботи. Вступна консультація охоплює коло питань:

  • загальні завдання, що стоять перед курсом у цілому й перед першою темою;

  • вимоги до студентів при вивченні даного курсу, завдання самостійної й індивідуальної роботи;

  • ознайомлення з літературою за досліджуваним курсом, методика роботи з нею.

Консультація перед семінаром

Цей вид консультації проводиться перед семінарами, якщо він проводиться в реферативній формі. Ціль такої консультації надання студентам допомоги в складанні плану доповіді, реферату, виступу, обговорення підібраної літератури, ув'язування проблеми, що піднімається студентом у роботі, з найбільш актуальними питаннями сучасності й профілем вузу, факультету.

Викладач повинен допомогти студентові правильно освітити розглянуті в доповіді, повідомленні, рефераті положення, розкрити методику роботу над вибраною проблемою, методику викладу його на семінарі. У ході консультації йому важливо настроїти студента на творчий розгляд питань, виклад його основних положень із виділенням Дискусійних моментів, уникаючи при цьому простого відтворення написаного з аркуша.

Консультації після семінару

Вони проводяться з метою контролю тих студентів, які часто пропускають навчальні заняття або показують слабкі знання по досліджуваних розділах курсу. На такій консультації йде розмова по темі минулого заняття. У формі бесіди викладач з'ясовує, наскільки засвоєна пройдена тема студентом, яка глибина знань, наскільки він може оперувати отриманими знаннями при рішенні практичних педагогічних завдань.

Викличні консультації

На цих консультаціях викладачем здійснюється контроль якості вивчення тих тем і розділів курсу, які винесені на самостійне вивчення студентами. На таких консультаціях викладач надає допомогу студентам, якщо вони слабко розібралися в навчальному матеріалі або зазнають труднощів при виконанні навчальних завдань. Викличні консультації проводяться за графіком, заздалегідь складеному й затвердженому. Викладач працює не тільки зі слабкими студентами, але й з тими, які виявляють особливу цікавість до вивчення предмета, мають схильність до науково-дослідної роботи.

Методичні консультації

На цих консультаціях викладач обґрунтовує значення першоджерела в поглибленні знань студентів по досліджуваній темі. Він повинен навчити студентів працювати з літературою, озброїти вмінням проникати в суть досліджуваних явищ, понять, умінням бачити різні підходи й точки зору в досліджуваних роботах. Методична консультація може проводитися декількома етапами:

Перший етап. На цьому етапі студенти одержують навчальні завдання для самостійної роботи з урахуванням бюджету часу, наявної літератури, з виділенням обов'язкової для конспектування й для додаткового вивчення. Дається коротка анотація літературних джерел. Завдання по літературі даються конкретні;

Другий етап. Він передбачає надання конкретної допомоги в конспектуванні літератури. Поряд з ознайомленням студентів з методикою складання конспекту, викладач здійснює контроль якості оформлення конспектів і їхньої змістовності. Під час консультації варто звертати увагу студентів на необхідність прояву свого відношення до робіт, що конспектуються: уміння робити зауваження, коментарі, висновки по темі або інших положеннях у формі заміток, записів на полях або у висновку конспекту. Методична консультація на цьому етапі повинна допомогти студентам засвоїти, що головне в конспектуванні - це вміння глибоко проникнути в думки автора, знайти основну ідею, стрижень роботи, відповіді на поставлені питання, методи їхнього рішення й т.п.;

Третій етап. На цьому етапі здійснюється контроль ходу і якості виконання навчального завдання. Форми контролю використовуються найрізноманітніші: перегляд конспекту, бесіда за конспектом, постановка проблемних питань і ін.

Для студентів, що затрудняються в конспектуванні обов'язкової літератури за курсом або ухиляються від нього, важливо практикувати індивідуальні співбесіди, колоквіуми, звіти про роботу над першоджерелами.

Читання студентських конспектів - як форма контролю навчальної роботи студентів - дає можливість викладачеві скласти уявлення про вміння студентів виділяти головне в досліджуваному матеріалі, робити самостійні висновки й оцінки прочитаних першоджерел. Аналізуючи конспекти, викладач повинен навчити майбутніх педагогів творчому відношенню до досліджуваної літератури, перебороти тенденцію догматичного, школярського, бездумного переписування цитат.

На консультаціях всіх видів важливо вчити студентів методиці постановки питання, пошуку й формулювання відповіді на нього. Питання, що задаються на консультаціях, можна розділити на наступні групи обумовлені проблемами в знаннях, невірно виробленими способами діяльності; націлені на одержання додаткової інформації, що розширює границі досліджуваної дисципліни й професійний кругозір студентів; проблемні, орієнтовані на обговорення, з'ясування точок зору студентів.

Консультації можуть проводитися в індивідуальному порядку (індивідуальна), з окремими групами студентів (групова) і із цілою групою (колективна). Тип консультації визначається дидактичними цілями й завданнями, які викладач ставить перед ними.

У зв'язку з реалізацією особистісно-орієнтованого навчання роль консультацій у вузівському процесі зростає.