Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧН_сум.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
8.45 Mб
Скачать

Тема 1. Основні поняття, елементи і закони теорії кіл

Теорія кіл як одна з двох моделей подання реальних пристроїв електро-радіотехніки та електроніки. Струм, напруга, електрорушійна сила (ЕРС), енергія та потужність. Визначення електричного кола. Пасивні (опір, ємність, індуктивність, взаємоіндуктивність) і активні (джерела напруги і струму) елементи кола. Класифікація кіл (активні і пасивні; лінійні і нелінійні; з зосередженими і розподіленими параметрами). Класифікація задач теорії кіл (аналіз і синтез). Схема кола і геометричні (топологічні) елементи. Основні закони теорії кіл (закони Ома, Кірхгофа, Джоуля-Ленца).

Тема 2. Усталений режим у колах постійного струму

На підставі основних законів розглядаються методи розрахунку як простих, так і розгалужених кіл. Метод еквівалентних перетворень. Метод контурних струмів. Метод вузлових напруг. Матрична форма запису рівнянь кола. Принцип накладання. Метод накладання (суперпозиції). Метод еквівалентного генератора. Умова передачі максимальної потужності від джерела до навантаження. Принцип взаємності (зворотності); теорема компенсації.

Тема 3. Усталений синусоїдний режим в колах з зосередженими параметрами

Параметри і форми подання синусоїдних струмів, напруг і ЕРС. Векторне і комплексне уявлення. Комплексна амплітуда.

Активний опір, ємність, індуктивність і взаємна індуктивність у колах синусоїдного струму. Комплексний опір і провідність.

Послідовне і паралельне злучення елементів R, L, C у колах синусоїдного струму.

Закони Ома і Кірхгофа в комплексній формі. Векторні діаграми. Комплексний метод розрахунку кіл синусоїдного струму.

Активна, реактивна і повна потужності; коефіцієнт потужності. Умови передачі максимальної активної потужності від джерела до навантаження.

Взаємна індуктивність. ЕРС взаємоіндукції. Кола із взаємною індуктивністю під дією синусоїдної напруги. Коефіцієнти зв’язку і розсіювання котушок із взаємно індуктивністю. Послідовне з’єднання двох котушок із взаємно індуктивністю. .

Повітряний трансформатор. Внесений опір. Одноконтурні та двоконтурні схеми заміщення. Умова передачі максимальної потужності з першого до другого контуру.

Тема 4. Комплексний коефіцієнт передачі і частотні характеристики кіл

Вхідні та передатні функції кіл. Амплітудно- і фазочастотні характеристики (АЧХ і ФЧХ) кіл. Смуга пропускання. Резонансний режим кола. Послідовний і паралельний контури.

Резонансний режим у послідовному контурі і основні параметри цього режиму (резонансна частота, характеристичний опір, добротність, загасання).

Резонансні криві і частотні характеристики послідовних контурів.

Частотні характеристики високодобротних послідовних контурів. Абсолютна, відносна і узагальнена розстройки. Рівняння резонансних кривих. Вибірковість контуру. Смуга пропускання.

Простий паралельний контур. Резонанс струмів. Векторна діаграма. Резонансна частота. Опір контуру при резонансі. Залежність струмів від частоти.

Частотні характеристики вхідного опору. Характеристики паралельного контуру з малими втратами при малих розстройках в функції узагальненої розстройки. Вплив опору джерела і навантаження на характеристики паралельного контуру. Смуга пропускання контуру.

Складний паралельний контур. Види складних контурів. Резонанс струмів в складному паралельному контурі. Резонансні частоти. Еквівалентний опір, його регулювання.