Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧН_сум.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
8.45 Mб
Скачать

Тема 5. Нелінійні резистивні кола

Нелінійні елементи (НЕ). Класифікація, основні властивості, характеристики і параметри нелінійних резистивних елементів. Апроксимація характеристик НЕ.

Лінеаризація характеристик поблизу робочої точки. Поняття про режими малого і великого сигналів. Нелінійні кола постійного струму.

Нелінійні опори при cинусоїднiй дії. Створення гармонік. Розрахунок амплітуд гармонік. Використання нелінійних резистивних кіл для радiотехнiчних перетворень.

Тема 6. Кола з розподіленими параметрами

Поняття про кола з розподіленими параметрами (довгі лінії). Погонні параметри. Класифікація довгих ліній. Диференціальні рівняння довгих ліній.

Розв’язання рівнянь довгої лінії в загальному випадку для усталеного синусоїдного режиму ідеальної лінії. Падаюча та відбита складова рівнянь.

Усталений синусоїдний режим в ідеальній лінії. Основні параметри: довжина хвилі, фазова швидкість, коефіцієнт поширення, хвильовий опір.

Режими роботи довгих ліній (режими біжних, стійних і змішаних хвиль).

Узгодження довгих ліній. Використання довгих ліній для передачі сигналів, в ролі коливальних контурів, ізоляторів та трансформаторів.

Тема 7. Перехідні процеси в лінійних колах

Поняття про перехідні процеси. Закони комутації. Початкові умови. Класичний метод аналізу перехідних процесів. Вільна і примусова складові розв’язку. Порядок кола.

Властивості і особливості процесів у колах 1-го порядку. Перехідний процес у колах RC, RL. Стала часу кіл 1-го порядку.

Класичний метод розрахунку перехідних процесів у колах з двома накопичувачами енергії. Ввімкнення в коло R, L, C постійної ЕРС. Коливальний заряд ємності. Стала часу, декремент і логарифмічний декремент загасання.

Часові методи аналізу перехідних процесів в лінійних електричних колах. Одинична функція. Перехідна характеристика. Імпульсна функція. Імпульсна характеристика.

Інтеграли Дюамеля. Інтеграли накладання.

Зв’язок між часовими і частотними методами. Диференціювальні і інтегрувальні кола.

Операторний метод розрахунку перехідних процесів у лінійних колах з зосередженими параметрами. Пряме і зворотне перетворення Лапласа. Основні теореми операторного методу.

Закони Ома і Кірхгофа в операторній формі. Операторні опори і провідності. Еквівалентні операторні схеми заміщення при нульових і ненульових початкових умовах. Розрахунок перехідних процесів операторним методом.

Методи пошуку оригіналу відгуку за його зображенням. Теорема розкладання. Вплив розміщення полюсів зображення на комплексній площині на характер перехідних процесів.

Передатні функції кіл. Мінімально- і немінімально- фазові кола. Теореми про зв’язки між передатною функцією, часовими і частотними характеристиками.

Тема 8. Основи теорії чотириполюсників і багатополюсників.

Класифікація чотириполюсників. Зв’язок між різними системами первинних параметрів. Фізичний зміст i основні властивості первинних параметрів. Методи визначення первинних параметрів. Канонічні схеми заміщення неавтономних чотириполюсників. Способи з’єднання чотириполюсників.

Симетричні чотириполюсники. Постійна передачі і характеристичний опір симетричного чотириполюсника. Коефіцієнт загасання і коефіцієнт фази. Методика аналізу кіл з багатополюсними елементами.

Класифікація фільтрів. Умови прозорості фільтра. Фільтри типу К і М. Частотні характеристики.