Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Belyaeva_K.V._Strahovi_poslugi_2011_.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
962.56 Кб
Скачать

4.2. Обов'язкові та добровільні види страхування від нещасних випадків та їх характеристика

У Законі України «Про страхування» чітко визначені ті види страхування, які проводяться в обов'язковій формі, наприклад, державне обов'язкове особисте страхування військовослужбовців і військовозобов'язаних, призваних на збори, працівників митних органів, суддів. Разом з тим необхідно пам'ятати, що обов'язкова фор­ма страхового захисту не виключає існування добровільної форми.

Обов'язкові види страхування від нещасних випадків, як пра­вило, проводяться в колективній формі. Розглядаючи їх, слід звер­нути увагу на суб'єкти страхування, порядок укладення договору страхування, обсяг страхової відповідальності страховика, час вступу і закінчення строку дії договору, визначення розміру страхової і суми, порядок визначення, джерела і строки сплати страхових внесків. Необхідно також розібратися в тому, які права і обов'язки мають суб'єкти страхування, зокрема, які обов'язки на них покладаються у разі настання страхового випадку, як розраховує­ться належна сума виплати і від чого залежить її розмір.

При тимчасовій втраті застрахованою особою працездатності розмір виплачуваної за договором суми залежить від проміжку і протягом якого мала місце непрацездатність застрахованої особи, а також від розміру страхової суми, визначеної під час Укладення договору. При постійній втраті загальної працездатно­сті внаслідок нещасного випадку розмір виплати становить повну фахову суму, визначену при укладенні договору страхування, або її частину. Треба розібратися, від чого залежить конкретний розмір виплати у цьому випадку.

У разі настання смерті застрахованої особи страховик повинен виплатити страхову суму. Тут важливо розібратися в тому, хто має право її одержати. Разом з тим факт настання нещасного ви­падку ще не є безумовним фактом для виплати страхової суми чи її частини. Це дуже важливо з'ясувати під час самостійного опрацювання цієї теми, а також розібратися у тих випадках, коли страхова компанія відмовляє у виплаті.

Для того щоб отримати належну страхову суму, страхуваль­ник або особи, що мають право на її одержання, повинні подати страховій компанії певні документи, перелік яких треба обов'яз­ково з'ясувати.

Після того, як страховик одержить всі необхідні документи, передбачені договором страхування, а також після завершення обстеження, необхідного для визначення ступеня втрати праце­здатності, страховик протягом визначеного в договорі часу скла­дає страховий акт і здійснює страхову виплату. На змісті й по­рядку складання страхового акта необхідно зосередити увагу.

Обов'язкове страхування від нещасних випадків може бути державним обов'язковим і обов'язковим особистим.

Добровільне страхування від нещасних випадків передбачає більш широкі можливості для страхувальника щодо вибору видів страхування.

Порядок укладення і обслуговування страхової уго­ди у добровільній формі в цілому аналогічний тому, який засто­совується при обов'язковій формі страхування. Разом з цим, доб­ровільній формі страхування властиві певні особливості, які мають важливе значення для глибокого її розуміння. Саме тому під час вивчення цього питання треба розібратися в суб'єктах доб­ровільного страхування від нещасних випадків, приділити увагу їх правам і обов'язкам.

Слід зазначити, що до страхувальників — фізичних осіб — ставляться певні вимоги щодо віку, стану здо­ров'я. Необхідно також з'ясувати, у яких випадках страхувальник і застрахований виступають як одна особа, вказати види страху­вання, при проведенні яких це можливо.