Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка КУРСОВОЙ ДУ и БР.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
584.19 Кб
Скачать

5 Визначення коефіцієнтів безпеки

Найбільш небезпечною для руху є плавна траса без різких переломів в плані і профілі і допускають рух автомобілів з високими швидкостями, які мало відрізняються на суміжних ділянках. Тому одним із способів оцінки плавності траси і різних варіантів проектних ліній з точки зору зручності та безпеки руху може з'явитися побудова за даними епюри швидкостей руху одиночного автомобіля графіка коефіцієнтів безпеки, Що представляють собою співвідношення швидкостей руху на суміжних ділянках.

Кожна автомобільна дорога складається з поєднання окремих ділянок, розрізняються за радіусів кривих в плані та поздовжньому профілі, забезпеченої видимості, поздовжнім відступили, і іншим характеристикам траси. Вплив цих показників умови руху, взаємно накладаючись, призводять до того, що кількість ДТП на різних ділянках неоднаково.

Вплив кожного окремого елементу плану або поздовжнього профілю автомобільної дороги може бути оцінена на основі наведених статистичних даних про кількість ДТП. Для оцінки сумісного впливу сполучень декількох елементів пропонуються різні методи, засновані на застосуванні коефіцієнтів, що характеризують окремі впливають фактори.

Ступінь безпеки руху може визначатися також відносним перепадом швидкостей на важких і небезпечних для руху ділянках дороги. Для такої оцінки використовується метод коефіцієнтів безпеки.

Коефіцієнтами безпеки називають відношення максимальної швидкості руху до максимальної швидкості від’їзду автомобілів на цю ділянку.

Для побудови графіка використовують значення швидкостей, які визначалися в розділі 2.

Оскільки зміна швидкості змінюється на стрибкоподібно, а поступово, необхідно провести розрахунок від’ємних прискорень при русі автомобіля по ділянці найбільш небезпечного режиму руху:

(5.1)

де а – прискорення, м/с2 ;

Vн - швидкість входу на ділянку, м/с;

Vк - швидкість руху на ділянці, м/с.

де Vдоп – припустима швидкість руху

Vвх – швидкість руху на вході на ділянку

Небезпечні ділянки:

1.міст

2. пересічення в одному рівні

3. Криві в плані

4. Населений пункт

5. Ділянка на підйомі або спуску

6 Оцінка умов руху і розробка заходів щодо підвищення безпеки руху

Питання визначення заходів по організації руху вирішують на основі аналізу графіків коефіцієнтів безпеки і коефіцієнтів аварійності, оскільки існує прямий зв'язок між значенням цих коефіцієнтів і ефективністю заходів щодо поліпшення організації руху.

Таблиця 6.1. – Градація ступеня небезпеки ділянки дороги

Ступінь небезпеки ділянки дороги

Коефіцієнт безпеки при від’ємних прискореннях, м/с2

0,5 – 1,5

1,5 – 2,5

Безпечний

Небезпечний

Дуже небезпечний

Початкова швидкість руху 60 – 80 км/год

>0,6 >0,65

0,45 – 0,6 0,5 – 0,65

<0,45 <0,5

Безпечний

Небезпечний

Дуже небезпечний

Початкова швидкість руху 85 – 100 км/год

>0,7 >0,75

0,55 – 0,7 0,6 – 0,75

<0,55 <0,6

Безпечний

Небезпечний

Дуже небезпечний

Початкова швидкість руху 105 – 120 км/год

>0,8 >0,85

0,65 – 0,8 0,7 – 0,85

<0,65 <0,7

У першу чергу необхідно проводити заходи щодо підвищення безпеки руху в тих місцях, де коефіцієнти безпеки аварійності перевищують допустимі значення. В таблиці 6.1 наведено ступінь небезпеки ділянки дороги залежно від коефіцієнтів безпеки і аварійності.

Ступінь небезпеки ділянки дороги залежно від значень коефіцієнтів аварійності:

0 – 20 – безпечні

20 – 40 – небезпечні

> 40 – дуже небезпечні

Нижче наведено рекомендовані заходи щодо постадійного поліпшення умов безпеки руху. Заходи, що рекомендуються, залежать від рівнів безпеки та аварійності дороги і виконуються по стадіях залежно від матеріальних і фінансових ресурсів у дорожніх установах.

    1. Пересічення та примикання в одному рівні

1. Перша стадія

Встановити пріоритетну для транспорту однієї з доріг шляхом установки дорожніх знаків і розмітки; укріплення узбіччя на відстані не менше, ніж 50-100 м від пересічення осей доріг; шорстка обробка покриття на відстані не менше, ніж 100-150 м від осей пересічення доріг; закриття «диких з’їздів»; улаштування твердого покриття на з’їздах; улаштування пішохідних переходів огорожами, дорожніми знаками, розміткою; установка індивідуальних дорожніх знаків; установка дзеркал за необхідністю.

2. Друга стадія

Встановлення робіт щодо ліквідації перешкод, що обмежують видимість пересічення або примикання; улаштування перехідно-швидкісних смуг неповної довжини для право- і лівоповоротних потоків; збільшення радіусів з’їздів; улаштування острівців(напрямних і розподільних) за допомогою розмітки; заборона обгону в зоні пересічення або примикання; установка пішохідного або транспортного світлофора з різними принципами регулювання (пристрій виклику, жовтий миготливий сигнал, «зелена хвиля» та ін.); установка індивідуальних та багато позиційних знаків на портальних та консольних опорах; обладнання зовнішнього освітлення.

3. Третя стадія

Реконструкція пересічення або примикання з переведенням його в розв’язку кільцевого руху з пріоритетом транспорту на двох підходах; улаштування перехідно-швидкісних смуг певної довжини, направляючих і розподільних острівців у бордюрі; будівництво надземного або підземного пішохідного переходу; будівництво розв’язків в різних рівнях.

    1. Криві в плані

1. Перша стадія

Установка дорожніх знаків «небезпечний поворот»; знаків, що обмежують швидкість руху; знаків «напрямок поворотів» тощо; нанесення всіх видів розмітки; розподільної суцільної лінії, бічних ліній, вертикальної розмітки огорож і сигнальних стовпчиків; установка транспортних огорож на зовнішній стороні кривої.

2. Друга стадія

Улаштування віражу та розширення на кривій; ліквідація перешкоди видимості; улаштування шорсткої поверхневої обробки на кривій та в 150 м зонах; посадка дерев з зовнішньої сторони кривої для орієнтування водіїв щодо напрямку руху; установка катафотів з зовнішньої сторони кривої.

3. Третя стадія

Улаштування пере початком кривої кольорових та трясучих смуг; спрямлення або реконструкція ділянки дороги на кривій з дотримання вимог діючих нормативних документів.

    1. Уклони та криві в профілі

1. Перша стадія

Заборона обгону шляхом установки дорожніх знаків і розмітки; установка знака «крутий спуск» з дублюванням його на лівому боці дороги; заготівля необхідної кількості матеріалів, що запобігають ожеледиці; забезпечення належного повздовжнього водовідводу на ділянках дороги у виїмках.

2. Друга стадія

Улаштування додаткової смуги на підйомі і обладнання її знаками «початок смуги» і «кінець смуги»; нанесення всіх видів розмітки; улаштування «уловлюю чого кармана» в кінці спуски при наявності крутого повороту дороги; установка огорож на високих насипах.

3.Третя стадія

Реконструкція ділянки зі збільшення радіуса вертикальної кривої і з забезпечення нормативної відстані видимості зустрічного автомобіля.

6.4 Дорожній одяг і покриття

1. Перша стадія

Систематичне очищення дорожніх покриттів від пилу, бруду, снігу, льоду; боротьба з зимовою слизькістю з використанням протиожеледних матеріалів; нагляд за ділянками доріг з пучинами та ділянками, що мають недостатньо міцний дорожній одяг (тимчасове огородження та регулювання руху тощо); ремонт та заповнення швів у цементобетонних покриттях ліквідація ям, вибоїн, колій, просідань; виправлення кромок бордюрів на всіх типах покриттів; поновлення шорсткості невеликих поверхонь чорних покриттів; виправлення профілю гравійних та ґрунтових доріг на окремих ділянках без введення добавок; розмітка проїзної частини доріг з удосконаленням покриття на небезпечних ділянках.

2. Друга стадія

Робота по поліпшенню рівності та шорсткості покриттів; улаштування поверхневої обробки покриттів верхніх шарів асфальтобетонних та інших чорних покриттів; улаштування нових шарів зношених покриттів на окремих ділянках (забезпечення у необхідних випадках шорсткості покриттів незалежно від міжремонтних покриттів; відновлення профілю щебеневих та гравійних покриттів, а також ґрунтових поліпшених доріг, поліпшення проїзної частини в’яжучими та знепилучими матеріалами; заміна основи ділянок бруківок; відновлення профілю та поліпшення проїзної частини ґрунтових доріг щебенем, гравієм, шлаком, цементом та іншими матеріалами; суцільне профілювання ґрунтових доріг. Розмітка проїзної частини доріг з удосконаленим покриттям на всьому протязі.

3. Третя стадія

Посилення, уширення дорожніх одягів та улаштування більш удосконалених покриттів з використанням існуючих дорожніх одягів як основи; суцільне перемощення бруківок з повною чи частковою заміною піщаної основи; улаштування бордюрів та укріплюючи смуг(з боків удосконалених покриттів) з монолітного або збірного бетону та інших матеріалів.

6.5 Мости та шляхопроводи

1. Перша стадія

Установка дорожніх знаків «звуження дороги» (коли не виконуються нормативні вимоги); обмеження швидкості руху або заборона обгонів (шляхом установки дорожніх знаків та нанесення суцільних осьових ліній розмітки); нанесення всіх інших видів горизонтальної розмітки; установка знаків, що обмежують габаритні розміри і масу транспортних засобів.

2. Друга стадія

Установка огорож на мосту, шляхопроводі і на підходах до них; ремонт проїзних частин, споруд і підходів до них; нанесення вертикальної розмітки.

3. Третя стадія

Реконструкція мосту. Шляхопроводу з доведенням габариту до нормативних розмірів.