Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnyk_z_praktyky.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

7.5.3. Перевірка роботи студента

  • Попросіть показати звіт про хід виконання складеного плану дій.

  • Перевірте, чи є якісь зрушення.

  • Якщо поведінка не змінюється чи проблема залишається, перегляньте план і відкоректуйте його в разі потреби.

  • Задокументуйте результат перевірки.

7.5.4. Інформування керівника практики від університету про проблему

  • Призначте зустріч зі студентом та університетським керівником практики для вивчення питання та визначення можливих варіантів дій.

  • Якщо план дій розроблено, не забудьте підтвердити це разом із студентом.

  • Задокументуйте все, що відбулося під час спільної зустрічі.

      1. Повідомлення координатора практики (якщо питання/проблема вимагає цього)

У деяких виняткових випадках важливо повідомити координатора практики про ситуацію і про кроки, які було зроблено для її вирішення.

  • Задокументуйте хід процесу, який відбувся.

При проведенні кінцевого аналізу формальне оцінювання має бути лише останнім кроком у безперервному процесі керівництва, що відбувається між викладачем практики та студентом, а також супервізором практики та студентом. Це також кульмінаційний момент безперервного процесу співпраці між супервізором практики, викладачем практики та координатором практики. Висновки, зроблені після проведення формального оцінювання, не мають бути несподіваними ні для кого, а найменше всього, для самого студента. На момент кінцевого оцінювання, проблеми, що виникали в ході практики, вже повинні бути розглянуті та, в більшості випадків, вирішені.

Специфічну складність являє собою ситуація, коли діяльність студента була незадовільною (мається на увазі, що студент не скористав із запропонованих йому рекомендацій або не захотів їх використати). Таке стається досить рідко, але якщо такий факт підтверджено, то дії супервізора повинні бути рішучими, хоча й не позбавлені чуйності та обережності. Якщо виявляється, що студент абсолютно не придатний для професії соціального працівника, то не варто дозволяти йому нехтувати цим, припускаючи, що проблема тут з іншими, а не з ним самим.

При формальній оцінці незадовільної роботи студента під час проходження професійної практики, після того, як вже були використані всі можливі корективні заходи, і студенту запропоновано припинити навчання за програмою соціальна робота, декілька факторів мають особливо важливе значення. Розмова зі студентом повинна вестися тактовно, із розумінням, униканням довготривалих негативних емоційних реакцій з боку студента. Це має бути своєрідний процес дорадництва, у ході якого робиться спроба допомогти студенту розглянути можливості обрання іншої професії. У таких випадках студент повинен мати право та можливість почати апеляційний процес, під час якого можна було б переглянути обґрунтованість одержаної ним незадовільної оцінки.

У таких ситуаціях Програма професійної підготовкисоціальних працівників несе подвійну відповідальність. З одного боку, існує етичне зобов’язання захищати законні інтереси студента як особи та клієнта Програми. Тому зобов’язанням тих людей, які представляють Програму, є забезпечення справедливого об’єктивного процесу оцінювання студента, та якомога більшої підтримки студента. Проте, Програма має також і етичну відповідальність перед професійними соціальними працівниками та суспільством у цілому, яка полягає в забезпеченні випуску насправді кваліфікованих професіоналів, яким можна довіряти, і які не зашкодять клієнтам. Тому всі випадки спірних питань, що виникають під час проходження студентами професійної практики, необхідно ретельно задокументовувати, щоб ці документи могли бути підтвердженням незадовільної оцінки студента, і слугували доказом у вищих інстанціях, до яких студент може звернутись з апеляцією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]