Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод. теория экономического анализа.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
8.39 Mб
Скачать

5. Практичний матеріал до аналізу

5.1. Завдання для аналізу в аудиторіях

Тема 2. Метод і методика економічного аналізу

Елімінування. Розрахунки факторів за допомогою ланцюгових підстановок, абсолютних та відносних різниць

Завдання 1. За даними табл. 1 виконати розрахунки факторів усіма способами.

Таблиця 1

Завдання 2. За даними табл. 2 розрахувати вплив факторів на відхилення від плану фактичної суми транспортних витрат способами:

— ланцюгових підстановок;

— абсолютних різниць;

— відносних різниць.

Таблиця 2

Тема 4. Аналіз фінансового стану підприємства

Завдання 3. За даними бухгалтерського балансу (форма № 1) дати попередню оцінку фінансового стану підприємства на по­чаток і кінець звітного року. Висновки обґрунтувати, спираю­чись на відповідні показники балансу. Які допоміжні джерела і показники можна використати для вивчення загального фінан­сового стану підприємства?

Завдання 4. Проаналізувати величину і структуру коштів і джерела їх виникнення. Скласти таблицю порівняльного аналі­тичного балансу. Зробити висновки стосовно змін, що мали місце протягом звітного періоду (див. табл. 3 і 4).

Таблиця 3 (тис. грн)

Таблиця 4 (тис. грн)

Завдання 5. За даними звітного бухгалтерського балансу (форма № 1) визначити загальну вартість майна підприємства і його найбільш важливих видів. Вивчити зміни частки окремих груп майна в поточному році і зробити відповідні аналітичні висновки (див. табл. 5).

Таблиця 5 (тис. грн)

Завдання 6. За даними балансу проаналізувати джерела формування активів підприємства. Звернути увагу на порядок розрахунку суми власних обігових коштів підприємства і ви­значення впливу чинників на їх величину. Зробити висновки. Дані занести в табл. 6.

Таблиця 6 (тис. грн)

Завдання 7. Проаналізувати кошти підприємства з погля­ду їх ліквідності. Дати оцінку зміни частки окремих груп коштів протягом звітного року (див. табл. 7).

Таблиця 7

Завдання 8. На підставі звітності Вашого підприємства надати оцінку майбутньої платоспроможності підприємства. Розрахувати такі коефіцієнти ліквідності: кое­фіцієнт абсолютної ліквідності; проміжний коефіцієнт покрит­тя; загальний коефіцієнт покриття. Зробити висновки.

Завдання 9. Проаналізувати дебіторську і кредиторську заборгованість. Визначити розміри, склад і динаміку заборгова­ності та дати оцінку стану розрахунків підприємства. Отримані дані занести в табл. 8.

Таблиця 8 (тис. грн)

Завдання 10. Розрахувати показники оборотності оборотних коштів. Використати дані бухгалтерського балансу і Звіту про фінансові результати. Зробити висновки.

Завдання 11. Використовуючи дані попередніх таблиць і проміжних показників, зробити узагальнюючий висновок щодо фінансового стану підприємства. Які заходи слід було б запро­вадити для поліпшення фінансового стану підприємства?

Таблиця 9

Тема 5. Аналіз прибутку і рентабельності

Завдання 12. На підставі форми № 2 Звіту підприємства дати оцінку суми чистого прибутку і в розрізі окремих при­бутків і збитків. Порівняти показники звітного року з даними за минулий рік (див. табл. 10).

Таблиця 10 (тис. грн)

Завдання 13. Дати оцінку виконання плану за чистим при­бутком у поквартальному розрізі (табл. 11).

Таблиця 11 (тис. грн)

Завдання 14. Визначити фактори, які вплинули на зміну фактичної суми валового прибутку у звітному році проти да­них минулого року (табл. 12).

Таблиця 12 (тис. грн)

Довідка. Обсяг реалізації у звітному періоді в незмінних цінах становить 90 % від обсягу минулого року.

Завдання 15. Розрахувати вплив факторів на валовий при­буток за даними табл. 13. Які резерви зростання валового при­бутку?

Таблиця 13

Завдання 16. За наведеними в табл. 14 даними проаналізувати прибуток підприємства і визначити фактори, які змінили прибуток. Чи є резерви збільшення прибутку?

Таблиця 14

Примітка. Виробляється і реалізується один вид продукції.

Завдання 17. На підставі річної звітності підприємства (фор­ма № 2) проаналізуйте рентабельність продукції підприємства Отримані дані занести в табл. 15.

Таблиця 15

Завдання 18. Проаналізувати рентабельність окремих видів продукції за даними табл. 16.

Таблиця 16

Примітки:

* У дужках наведено питомі обсяги виробництва окремих видів продукції, %.

** Продукція "Ж"—"О" належать до групи "інша".

Завдання 19. Проаналізувати можливості ліквідації збит­ковості виробу "Д", якщо відомо, що головною її причиною є недостатній обсяг випуску виробу( дивись табл. 16).

Додаткові дані: фактичний обсяг випуску у звітному періо­ді — 250 шт., постійні витрати, пов'язані з цим виробом, — 400 тис. грн, змінна частина собівартості одиниці продукції "Д" — 0,6 тис. грн, а її ціна — 1,4 тис. грн.

Визначити критичний обсяг виробництва, за якого виріб "Д" матиме нульову рентабельність. Якою буде рентабельність, якщо обсяг виробництва цього виробу збільшиться у 3 рази? Для ви­конання завдання застосуйте графічний метод обчислення без­збитковості виробництва.

Завдання 20. Підрахувати резерви збільшення прибутку за наведеною нижче формою.

Зведення збільшення прибутку підприємства

Сума, тис. грн

1. За рахунок збільшення реалізації продукції ...

2. За рахунок зниження собівартості продукції ...

3. Усунення інших збитків і непродуктивних витрат ...

Разом ...