Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод. теория экономического анализа.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
8.39 Mб
Скачать

Тема 10. Аналіз управління витратами і собівартістю продукції

Завдання 41. За даними табл. 34 дати оцінку рівня витрат на 1 грн товарної продукції.

Таблиця 34

Завдання 42. Дати оцінку виконанню плану собівартості окремих видів продукції (табл. 35).

Таблиця 35

Завдання 43. Вивчити структуру собівартості за елементами витрат і дати оцінку змінам частки окремих статей (табл. 36).

Таблиця 36

Завдання 44. За даними табл. 37 дати оцінку стану використання сировини на 1 т шлакопортландцементу.

Таблиця 37

Завдання 45. Розрахувати фактори, які вплинули на зміну витрат на основні матеріали і сировину. Дані для розрахунків наведено в табл. 37. Підрахувати резерви зниження собівартості продукції за рахунок поліпшення витрачання си­ровини і матеріалів.

Завдання 46. Проаналізувати витрати фонду оплати праці за даними табл. 38.

Таблиця 38

Завдання 47. Розрахувати вплив основних факторів на зміну щодо минулого року суми фонду оплати працівників і робіт­ників за даними табл. 39.

Таблиця 39

Завдання 48. Проаналізувати фактори, що вплинули на зміну середньорічної оплати праці одного робітника за дани­ми табл. 40.

Таблиця 40

Завдання 49. За даними табл. 41 проаналізувати комплексні статті витрат.

Таблиця 41 (тис. грн)

Завдання 50. Підрахувати резерви зниження собівартості продукції і визначити їхню відносну величину за даними зав­дань 45, 48 і 49.

Тема 11. Аналіз попиту, стану ринку та обсягу реалізації підприємства

Завдання 51. За даними табл. 42 дайте оцінку виконанню плану за обсягом реалізації у звітному році. Чи були якісь труднощі з реалізацією протягом року?

Таблиця 42 (тис. гри)

Завдання 52. За даними табл. 43 з'ясуйте, які фактори впли­вали на обсяг реалізації у звітному періоді. Розрахуйте їх ве­личину.

Таблиця 43 (тис. грн)

5.2. Ділова гра на тему: Аналіз виконання плану виробництва та якості продукції

При аналізі визначають не тільки зміну якості окремих видів продукції, а й середнього її рівня в цілому на підприємстві. З урахуванням того, що ціни часто тісно взаємопов'язані з рівнем якості продукції, їх зміну можна використовувати для виявлен­ня економічних наслідків коливання якості продукції. При цьому підвищення середніх цін за інших однакових умов роз­глядають як наслідок зростання якості продукції, і навпаки. Оскільки ціни, у свою чергу, обумовлюють зміну обсягу вироб­ництва у вартісному вираженні, то, звичайно, стверджують, що існує прямо пропорційний зв'язок між обсягом випуску про­дукції та її якістю. Проте таке уявлення занадто спрощує ре­альні господарські процеси та економічні наслідки.

Між показниками обсягу випуску продукції, асортиментом, структурою і якістю існують складні й суперечливі взаємозв'яз­ки. Може виникати така ситуація, коли підвищення якості ви­кликає певний спад загального обсягу виробництва, і навпаки, зниження якості дає змогу помітно збільшувати обсяг вироб­ництва.

Обсяг виробництва продукції залежить від асортименту, а також від непередбачених у плані асортиментно-структурних зрушень у випуску. Такі зрушення можуть бути формою виявлення динаміки середнього рівня якості продукції на підпри­ємстві.

За наведеними нижче вихідними даними в табл. 1, 2, 3 в умовах цементного виробництва дати більш зва­жену оцінку виробничої діяльності підприємства.

Таблиця 1.