Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_termodin.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
3.2 Mб
Скачать

2.3 Вимірювання температури

2.3.1 Поняття про температуру і температурні шкали

Температура є одним з найголовніших параметрів технологічних процесів.

Температура – величина, яка характеризує тепловий стан тіла, тобто є мірою нагрітості тіла. Згідно кінетичної теорії температуру можна визначити як міру кінетичної енергії потупального руху молекул. Тому температура не піддається безпосередньому вимірюванню, а про тепловий стан тіла (про значення температури) можна судити за зміною його фізичних властивостей.

Температуру вимірюють або за термодинамічною температурною шкалою, або за міжнародною практичною температурною шкалою. Температури за кожною з них можуть бути визначені в залежності від початку відліку в Кельвінах (К) або в градусах Цельсія (ОС). В якості єдиної постійної точки термодинамічної температурної шкали (реперної точки), яку можна відтворити дослідним шляхом, взято потрійну точку води з значенням температури 273,16 К або 0,01 ОС.

2.3.2 Пристрої для вимірювання температури

Температуру вимірюють за допомогою пристроїв, які використовують різні термодинамічні властивості рідин, газів і твердих тіл.

Термометром називають пристрій (прилад), що служить для вимірювання температури шляхом перетворення її в покази або сигнал, що є відомою функцією температури.

Чутливий елемент термометра (теплоприймач) - це та частина термометра, в якій теплова енергія перетворюється в інший вид енергії для отримання інформації про температуру.

Розрізняють рідинні скляні термометри, манометричні термометри, електричні термометри опору, напівпровідникові термометри опору (термістори і терморезистори), термоелектричні термометри (термопари), оптичні пірометри, радіаційні пірометри, фотоелектричні пірометри, колірні пірометри. Практичні межі їх використання наведені в табл.2.2.

Таблиця 2.2 – Практичні межі застосування термометрів

Термометрична властивість

Найменування пристрою

Межі вимірювання, 0С

нижня

верхня

Вимірювання об’єму

Рідинні скляні термометри

-190

600

Вимірювання тиску

Манометричні термометри

-160

600

Вимірювання електричного опору

Електричні термометри опору

Напівпровідникові термометри опору (термістори і термо-резистори)

-200

-90

500

180

Термоелектричні ефекти (термо-ЕДС)

Термоелектричні термометри (термопари) стандартизовані

Термоелектрчні термометри (термопари) спеціальні

-50

1300

1600

2500

Теплове випромінювання

Оптичні пірометри

Радіаційні пірометри

Фотоелектричні пірометри

Колірні пірометри

700

20

600

1400

6000

3000

4000

2800

2.3.3 Основні умови правильного визначення температури

Будь-який термометр завжди показує свою власну температуру. При вимірюванні температури рідини чи газу термометр повинен бути встановлений так, щоб забезпечувалась повна рівність температур термометра і рідини. Причинами різниці температури рідини і температури теплоприймача може бути те, що існує теплообмін випромінюванням між теплоприймачем і оточуючими його тілами, відведення чи підведення теплоти в теплоприймачі внаслідок теплопровідності, гальмування потоку газу та інші причини.

Похибку вимірювання можна зменшити шляхом встановлення екранів, накладання теплової ізоляції, збільшенням глибини занурення термометра.

Врахування похибок і рекомендації за встановленням термометрів наведені в літературі [6].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]