Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання з Юридичної деантології до заліку (відп....doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
167.42 Кб
Скачать
      1. Поняття та риси юридичної практики.

Юридична практика – це діяльність юристів професіоналів по вирішенню будь яких юридичних справ. Ознаки: вид соціальної діяльності; конкретний історичний характер; здійснюється юристами професіоналами у правовому середовищі; нормативно схвалена позитивна діяльність; спрямована на організацію роботи і діяльності суспільства

      1. Структура юридичної практики.

Це її побудова, розташування осн. елементів, які забезпечують її цілісність збереження властивості і функцій. Елементи: суб’єкт (юристи професіонали, їх об’єднання та організації; прояв моральних, соціально-психологічних властивостей тощо); об’єкт – на те що спрямовані численні різноманітні відносини (це вираженні зовні юридична діяльність); юридичні дії – це виражені зовні соціально перетворюючі акти суб’єктів, які тягнуть певні юридичні (складання юридичних документів, виступи в юридичних установах, консультування тлумачення текстів юридичних документів, правове виховання); юридична операція – це сукупність пов’язаних між собою дій, об’єднаних загальною чи локальною метою і спрямована на вирішення відносно відокремленого в межах юридичного процесу завдання; засоби юридичної практики – предмети, за допомогою яких забезпечуються досягнення мети, отримання необхідного результату (юр. техніка, норми права, правові категорії); спосіб – конкретний шлях досягнення поставленої мети за допомогою конкретних засобів і за наявності певних умов юр. діяльності.

      1. Види юридичної практики.

За суб’єктом юридичної діяльності: суддівська практика, прокурорська практика, слідча практика, адвокатська практика, нотаріальна практика, юридично консультативна практика. За видами юридичних дій: консультування, складання юридичних документів, виступи в юридичних установах, тлумачення текстів юридичних документів, пропаганда юридичних знань і пр. виховання. За кількістю суб’єктів: індивідуальні, колективні (колегіальні). Від сфери суспільного життя: економічна, політична, соціальна, екологічна, культурна, освіта та наука. За змістом інтелектуальної роботи: організаційна, координаційна реєстраційна комунікативна пошукова тощо.

      1. Функції юридичної практики.

Функції – це відносно самостійні напрямки її впливу на суб’єкт та об’єкт, реальність в якій проявляється її сутність та соціальне призначення. Поділяється на 2-і групи: загально-соціальні функції: соціальні і т.д.; спеціально юридичні функції: реєстро-посвідчувальна, правореалізаційна функція, карна виховна, дослідницька.

      1. Форми юридичної практики.

Внутрішня форма – це способи організації і зв’язку елементів змісту юридичної практики, які знаходять в процесуальній формі діяльності. Процесуальна форма – це сукупність однорідних процедурних вимог, які пред’являються до дій учасників юр. діяльності і спрямовані на досягнення юридично значущого результату. Визначає: завдання, цілі, принципи фактори в юридичній діяльності; коло суб’єктів і учасників юридичної практики; зміст і характер дій і операцій суб’єктів і учасників юр. практики; перелік засобів і способів юридичної діяльності; процесуальні гарантій; строки і час здійснення юридичної діяльності; систему процесуальних актів; порядок оскарження дій суб’єктів юридичної практики; умови і процедуру виконання рішень та контроль за їх реалізацією. Зовнішня форма – це способи існування і виразу ззовні її змісту (юр. акти нормативного і ненормативного характеру).