Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання з Юридичної деантології до заліку (відп....doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
167.42 Кб
Скачать
      1. Міжнародні стандарти професійної діяльності юристів.

Професійні стандарти юристів – це закріплені у відповідних актах сукупність вимог які ставляться до них покладеним обов’язків і наданим юридичних прав, що утворює допустимий зразок їх поведінки і діяльності.

Серед головних міжнародних документів виокремлюються наступні: Кодекс правил здійснення адвокатської діяльності адвокатів ЕС (1988 р.) – визначає основні напрямки юр. діяльності, юр. таємниця, юр. відносини, недоторканість речей адвокатів. Кодекс поведінки посадових осіб по підтриманню правопорядку (Генеральна асамблея ООН, 1979 р.), посадові особи повинні направляти свою діяльність на верховенство права. Основні принципи етики поліцейської служби – поліцейські повинні виконувати свої обов’язки. Європейська хартія «Про статус суддів» (1998 р.). Основні принципи професійної діяльності юристів: законність діяльності, незалежність, моральність юр. проф. (гуманність), професіоналізм, принцип професійної таємниці, відкритість юр. професії.

      1. Об'єднання юристів в Україні.

Громадські організації – це об’єднання людей, громадян для задоволення та захисту своїх законних соц., екон., нац.-культурних, та інших суспільних інтересів. Спілка юристів України – громадська організація утворена в 1991 р. з ініціативи ВР, СБУ, МЮУ та інших органів. Мета – об’єднання юристів для надання допомоги. Спілка адвокатів України створена в 1990 р. за ініціативою адвокатів України. Українська правнича фундація – це об’єднання юристів, була створена у формі благодійного фонду за ініціативою міжнародного фонду Соррес в 1992 р. Українська нотаріальна палата створена у 1998 р. з ініціативи нотаріусів України і прийняття у світову організацію нотаріусів. Асоціація юридичного фондового ринку створена у 1998 р. з ініціативи юр. на фондовому ринку для розвитку та надання умов по розвитку фондового ринку та цінних паперів. Українська незалежна суддівська асоціація створена у 2002 р. з ініціативи суддів України. Асоціація правників України створена у 2002 р. юристами з метою розвитку права в Україні. Всеукраїнська асоціація представників у справах інтелектуальної власності.

      1. Суддя: загальна характеристика.

Суддя – це державна посадова особа, яка здійснює правосуддя, тобто виносить від імені держави остаточне рішення щодо юридичної справи. Діяльність судді має різнобічний характер. Існує спеціалізація справ і судових органів (наприклад, арбітражні, військові суди). Основне завдання суду полягає у винесенні справедливого рішення по юридичній справі на основі глибокого всебічного дослідження всіх доказів та відповідно до чинного законодавства.

Судова діяльність є центральною ланкою юридичної роботи, оскільки суд завершує юридичну справу, тобто визнає громадянина винним чи невинним, визначає наявність чи відсутність у громадянина прав.

До основних видів судової діяльності належать такі: реконструктивна – аналіз зібраної у процесі судового розслідування інформації з метою відтворення об’єктивної картини юридичної справи і подальшого винесення справедливого законного рішення; організаційна – управління роботою судді, судовим процесом; засвідчувальна – передавання зібраної інформації в передбаченій законом формі (наприклад, протокол, вирок, рішення)