Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6_ЖП.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
159.23 Кб
Скачать

2. Користування гуртожитками

Порядок надання жилої площі в гуртожитках підприємств, уста­нов, організацій, користування та виселення з гуртожитків, їх утри­мання регулюються статтями 127—132 Житлового кодексу, "При-мірним положенням про гуртожитки", затвердженим Постановою Ради Міністрів УРСР від 3 червня 1986 р. за № 208.

Гуртожитки — це приміщення, призначені для проживання і спільного користування кількома одинокими особами, які не перебу­вають у сімейних стосунках, або для проживання окремих сімей. Гуртожитки призначаються для проживання робітників, службов­ців, студентів, учнів, а також інших громадян у період роботи або навчання.

Під гуртожитки надаються спеціально споруджені або переоб­ладнані для цієї мети жилі будинки. Переобладнання жилих будин­ків під гуртожитки провадиться з дозволу виконавчого органу об­ласної, міської ради.

Не допускається розміщення гуртожитків у підвалах і цокольних поверхах, а також використання під гуртожитки приміщень у жилих будинках, призначених для постійного проживання громадян. Хоча виконавчим комітетом Київської міської Ради народних депутатів в 70-х, 80-х роках були прийняті рішення про надання підприємствам, установам та організаціям дозволів на використання жилих будин­ків, їх частин, окремих під'їздів, поверхів та окремих квартир під гуртожитки для тимчасового проживання працівників.

На сьогодні необхідність у використанні багатоквартирних бу­динків або їх частини під гуртожитки відпала, більшість квартир за­селена сім'ями, які постійно прописані і тривалий час перебувають на квартирному обліку. Частина квартир, в порушення чинного за­конодавства, використовується не за призначенням — здається в оренду комерційним структурам; використовується під складські приміщення; для поселення не прописаних громадян.

Враховуючи необхідність використання державного житлового фонду за призначенням Київська міська державна адміністрація сво­їм розпорядженням № 813 від 28.05.99 "Про гуртожитки в жилих будинках м. Києва" визнала, що втратили чинність деякі рішення виконавчого комітету Київської міської Ради народних депутатів про використання жилих будинків, їх частин, окремих під'їздів, поверхів та окремих квартир під гуртожитки для тимчасового проживання працівників. Райдержадміністрації, за місцем знаходження жилих будинків, які використовувались під гуртожитки, зобов"язано було по-перше, видати сім'ям та одиноким громадянам, які постійно про­живають, прописані та перебувають на квартирному обліку ордери на займані жилі приміщення. По-друге, вжити заходів щодо відсе-лення з квартир громадян, які там проживають безпідставно, розір­вати договори оренди та виселити з них комерційні структури. А звільнені квартири або кімнати в загальних квартирах використову­вати для розселення одиноких громадян або сімей, які перебувають на черзі квартирного обліку та проживають по декілька в одній квартирі або в одній кімнаті.

Як вже зазначалося, гуртожитки можуть бути призначені для проживання одиноких громадян (жилі приміщення перебувають у спільному користуванні кількох осіб, які не перебувають у сімейних стосунках) і проживання сімей (жилі приміщення, що складаються з однієї чи кількох кімнат, перебувають у відособленому користу­ванні сімей). У гуртожитках, призначених для проживання одино­ких громадян, у разі необхідності можуть бути виділені приміщення для проживання сімей.

Для тимчасового забезпечення жилим приміщенням малих сімей адміністрація разом з профспілковим комітетом підприємств, уста­нов, організацій у разі необхідності приймає рішення про викорис­тання жилих будинків під гуртожитки і надає їм відповідного стату­су. Рішення про це повинно прийматися до початку спорудження будинку.

Житлове становище громадян, які проживають у службових жи­лих приміщеннях і гуртожитках, мають деякі особливості, оскільки надаються ці приміщення певним категоріям громадян, які і визна­чають їх права і обов'язки. Якщо службові жилі приміщення призна­чаються для заселення громадянами, які у зв'язку з характером їх трудових відносин мають проживати за місцем роботи або поблизу від нього, то гуртожитки призначаються для проживання робітників, службовців, студентів, учнів, а також інших громадян у період роботи або навчання.

Жила площа в гуртожитку не підлягає обміну, розділу, броню­ванню і здачі в піднайом.