Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6_ЖП.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
159.23 Кб
Скачать

Надання жилої площі в гуртожитках

Жила площа в гуртожитках надається за спільним рішенням ад­міністрації підприємства, установи, організації та відповідного проф­спілкового комітету.

Правила ст. 129 ЖК про те, що на підставі рішення про надання жилої площі в гуртожитку адміністрація підприємства, установи, ор­ганізації видає громадянинові спеціальний ордер, який є єдиною під­ставою для вселення на цю площу, не означають, що на зазначені правовідносини поширюються положення ст. 117 ЖК про наслідки визнання ордера недійсним. Глава 2 ЖК про користування жилими приміщеннями в будинках державного і громадського житлового фонду, яка включає ст. 117, і гл. 4 ЖК про користування гуртожит­ками регулюють не аналогічні правовідносини, і в останній немає посилання на те, що на правовідносини, які нею регулюються, поширюється дія глави 2 ЖК. Тому відсутні підстави для висновку про її поширення.

Так само окремо регулює ЖК у гл. З користування службовими жилими приміщеннями, але на відміну від норм цієї глави у гл. 4 не передбачено, що до користування гуртожитками застосовуються правила про договір найму жилого приміщення і в тому числі пра­вила ст. 117 ЖК.

На підставі рішення про надання жилої площі в гуртожитку ад­міністрація підприємства, установи, організації видає громадянинові спеціальний ордер, який є єдиною підставою для вселення на нада­ну жилу площу. Ордер може бути виданий лише на вільну жилу площу.

При одержанні ордера пред'являються паспорти всіх членів сім'ї, включених до ордера, з відміткою про виписку з попереднього місця проживання.

Жила площа в гуртожитках надається в порядку черговості, що визначається адміністрацією підприємства, установи, організації та профспілковим комітетом.

Жила площа в гуртожитку надається в розмірі не менше 6 м2 на одну особу.

Громадянам, які вибули з гуртожитку у зв'язку з призовом на дійсну строкову військову службу, а також офіцерам, які вибули з гуртожитку у зв'язку з призовом із запасу на дійсну військову служ­бу на строк до трьох років, має бути знову надана жила площа в гуртожитку, якщо після проходження військової служби вони по­вернулися на те саме підприємство, в установу, організацію.

Користування жилою площею в гуртожитках

Вселення в гуртожиток громадян провадиться завідуючим (ди­ректором) гуртожитком або працівником, який його заступає, на підставі виданого адміністрацією підприємства, установи, організації ордера.

Мешканці гуртожитку сплачують за користування гуртожитком. Розмір плати, встановлений для студентських гуртожитків, визна­чається спільним наказом Міністерства освіти, охорони здоров'я та фінансів "Про встановлення граничного розміру плати за про­живання в студентських гуртожитках" від 21 грудня 1998 р. за № 453/362/260. Граничний розмір плати за проживання у сту­дентських гуртожитках — для студентів, абітурієнтів, слухачів під­готовчих відділень, викладачів і працівників навчальних закладів, які перебувають у відрядженнях, аспірантів, докторантів, клінічних ординаторів, інтернів, слухачів системи підвищення кваліфікації – не вище ставки квартирної плати, встановленої для будинків дер­жавного житлового фонду. Конкретний розмір плати за проживання в гуртожитках встановлюється адміністрацією вищого навчального, закладу.

Розмір плати за проживання в гуртожитках вищих навчальних закладів для студентів, які навчаються за державним замовленням, не повинен перевищувати мінімальний розмір стипендії студента ви­щого навчального закладу відповідного рівня акредитації.

До обов'язкових послуг, що надаються особам, які проживають у гуртожитку, належать:

комунальні послуги (тепло-, електро-, газо-, водопостачання);

обслуговування обладнання гуртожитку;

дезинфекція, дератизація та дезінсекція;

охорона та протипожежна сигналізація;

поточний ремонт будівель гуртожитку та його обладнання;

прання та поновлення білизни;

матеріальне забезпечення утримання приміщень у чистоті.