Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАВО.Задачи.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
139.26 Кб
Скачать

Решение

відповідно до ст.32 повторнисть відповідно до ст. 185 крадіжка, крадіжка вчинена повторно - карається обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі

й самий строк злочинуі

це не одиничний злочин, а багаторазава злочинна діяльнисть, тобто особа вчиннила більш ніж один злочин

29 Дружина Боднара знайшла дома записку від свого чоловіка, де він повідомляв про свій намір звести рахунки з життям. Розшуки чоловіка ВВС протягом року позитивного результату не дали. Дружина звернулася до нотаріуса з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, оскільки вона не може отримати в ощадному банку гроші чоловіка, а на її утрианні знаходяться неповнолітні діти.

Дайте роз’яснення.

Рішення

Зазначений у задачі тип суспільних відносин мають характер цивільних і регулюється нормами цивільного права.

Згідно статті 43 Цивільного кодексу України Боднар,як вітсутній у місці його постійного проживання протягом року з моменту написання записки та, який не був знайдений ВВС, визнається безвісно зниклим.

Підставою виникнення спадкових правовідносин є смерть громадянина або оголошення його за рішенням суду померлим.

Згідно статті 46 Цивільного кодексу Боднар за рішенням суду може бути визнаний померлим (і безвизнання безвісті зниклим) до закінчення необхідного 3 річного строку,так як є обставина (його записка),яка дає підставу припустити смерть чоловіка.

Якщо суд признає Боднара померлим, то зі дня остаточного судового оглошення виникають спадкові правовідносини, а його діти, як спадкоємці першої черги, отримують право на спадщину.

30 Федорчук видав доручення на ведення справи адвокату Степанову, враховуючи, що не зможе особисто брати участь у процесі у зв’язку з відрядженням. Однак він повернувся раніше, ніж передбачав, і тому мі бути присутнім у судовому засіданні. Відповідач заявив клопотання про недопущення виступу у суді Федорчука, оскільки у справі бере участь його адвокат. Суд відхилив клопотання відповідача, допустивши до участі у справі позивача, і його представника. У касаційній скарзі відповідач зазначив, що суд грубо порушив його право на захист та принцип змагальності, оскільки на стороні позивача виступали двоє, а він захищався один.

Чи првильно вчинив суд?Чи обгрунтовані доводи відповідача.

Рішення

Зазначений у задачі тип суспільних відносин мають характер цивільно-процесуальних і регулюється нормами цивільного-процесуального права.Згідно статті 38 Цивільно-процессуального кодексу України особиста участь у справі особи не позбавляє її права мати в цій справі представника.Тобто рішення суду є правильним. Доводи позивача не обгрунтовані, так як на одній стороні у судових відносинах можуть виступати і декілька осіб,маючих спільну основу справи й при цьому право відповідача на захист не порушується.

31 Завод експериментальних машин звернувся з листом до тресту «Будівельна механізація», в якому містилось прохання про надання в оренду строком на три місяці будівельного крана. В своїй відповіді трест не заперечував проти надання в оренду будівельного крана, але попрохав завірити підпис директора експериментального заводу в нотаріальній конторі.

  1. Що розуміється під формою угоди?

  2. В якій формі укладаються угоди між державними організаціями?

У цій задачі правовідносини регулюються нормами Цивільного права.

1. Згідно до статті 639 Цивільного кодексу України під формою угоди розуміється:

1) Договір може бути укладений у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом.

2) Якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

3) Якщо сторони домовились укласти у письмовій формі договір, щодо якого законом не встановлена письмова форма, такий договір є укладеним з моменту його підписання сторонами.

4) Якщо сторони домовилися про нотаріальне посвідчення договору, щодо якого законом не вимагається нотаріальне посвідчення, такий договір є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення.

2. Угоди між державними організаціями викладаються у письмовій формі.

32 Учні кулінарного училища під час перерви грали у дворі у футбол. 15-річний учень Якопенко розбив м’ячем вікно магазину «Кулінарія». Дрібне скло попало в посуд з тістом для пиріжків. У зв’язку з відмовою Яковенка відшкодувати збитки, магазин «Кулінарія» звернувся з позовом до суду, щоб стягнути з хлопця вартість скла (19 грн.) і 22 грн. за встановлення скла, а також 6 грн. за невипечені і непродані пиріжки.

Чи підлягає позов задоволенню?

У цій задачі тип правових відносин регулюється нормами Адміністративного права.

Позов не підлягає задоволенню, так як Якопенко на момент вчинення адміністративного правопорушення не досяг віку, після досягнення якого настає адміністративна відповідальність (стаття 12 Кодексу України про адміністративні правопорушення.