Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
интеллектуальная собственность.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
54.42 Кб
Скачать

Завдання №1

Новостворене в м. Києві закрите акціонерне товариство "Джерело" визначило основний напрямок своєї виробничої діяльності наступним чином: виготовлення і реалізація спирто-горілчаних виробів. Оскільки виготовлення горілки здійснювалося в Києві, то засновники товариства вирішили назвати її "Київська”. Вони вважали, що назва горілки за місцем

її находження підвищити попит на неї, оскільки існує думка про те, що продукції, виготовленої в Києві, властива висока якість.

ЗАТ "Джерело" подало до Установи заявку на реєстрацію і надання права користування найменуванням місця походження товару: "Горілка Київська".

Питання до задачі:

  1. Чи вправі Установа зареєструвати найменування місця походження товару "Горілка Київська", заявлене ЗАТ "Джерело"? Відповідь обґрунтуйте.

  2. В який термін Установа повинна повідомити своє рішення за заявкою ЗАТ "Джерело"? Як цей термін обчислюється?

  3. Чи можливо оскаржити рішення Установи за заявкою ЗАТ "Джерело" у випадку, якщо воно буде негативним?

Завдання №2.

Одним з видів виробничої діяльності жителів селища Шаманське був збір кедрових горіхів в навколишніх лісах і їх реалізація у розфасованому вигляді у м. Одесі. Після утворення в селищі товариства з обмеженою відповідальністю "Кедровий горіх ” і споруди фасовочної фабрики на упаковці з горіхами стали проставляти їх позначення" Горіхи Шаманські" - за найменуванням місця походження товару. Установа видала ТОВ "Кедровий горіх" свідоцтво про реєстрацію та надання права користування найменуванням місця походження товару "Горіхи Шаманські".

Через кілька років через необережне поводження туристів ліс вигорів, жителі селища позбулися доходів від збору кедрових горіхів, а ТОВ "Кедровий горіх" було ліквідовано.

Питання до задачі:

  1. Який термін дії свідоцтва на право користування найменуванням місця походження товару "Горіхи Шаманські", виданого Установою ТОВ "Кедровий горіх ”? Як він обчислюється?

  2. Чи може бути припинено дію свідоцтва на право користування найменуванням місця походження товару "Горіхи Шаманські" при ліквідації ТОВ "Кедровий горіх" - власника свідоцтва?

Завдання № з

ТОВ «Омега» (м. Вінниця) уклало договір з ПП «Одекс» (м. Харків) від 15.10.2001 р., відповідно до умов якого воно зобов'язувалося здійснити оплатну передачу належного йому знаку для товарів і послуг «Вінницький сир», виключні права на який засвідчуються свідоцтвом, виданим Державним департаментом інтелектуальної власності від 13.12.1999 р.

Державний департамент відмовився зареєструвати договір про передачу права власності на товарний знак. У рішенні про відмову було вказано, що у товарному знаку «Вінницький сир» словесне позначення «Вінницький» є кваліфікованим зазначенням походження товару, яке не може бути передане

суб'єктам, що здійснюють підприємницьку діяльність за межами відповідного географічного району - Вінницької області.

Рішення Держдепартаменту було оскаржене ТОВ «Омега» до суду.

Вирішіть справу. Чи правомірна відмова Держдепартаменту? Які права на географічне зазначення товару передбачені законодавством?