Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
интеллектуальная собственность.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
54.42 Кб
Скачать

Завдання № 4

Білоцерківською районною державною адміністрацією 1997 р. було зареєстроване ТОВ «Амур», яке здійснює діяльність у видавничо- поліграфічній сфері. У 2000 р. представники ТОВ дізналися, що у 1999 р. Бердянською районною державною адміністрацією було зареєстроване АТ «Амур-Плюс», яке функціонує у галузі видавничої справи, виробництва і реалізації поліграфічної продукції і відтворення друкованих матеріалів.

ТОВ «Амур» надіслало АТ «Амур-Плюс» листа, в якому вказало, що комерційне (фірмове) найменування АТ є подібним до найменування ТОВ; оскільки воно не надавало дозволу на використання свого найменування будь-яким суб'єктам, то використання такого позначення є порушенням виключного права на комерційне найменування і проявом недобросовісної конкуренції з боку АТ «Амур-Плюс». У зв'язку з цим воно пропонує акціонерному товариству змінити своє найменування у місячний термін.

У листі-відповіді АТ «Амур-Плюс» відмовилось виконати вимоги ТОВ, обґрунтовуючи це тим, що на момент створення товариства його засновники не знали про існування юридичної особи з схожим найменуванням, АТ функціонує у іншому регіоні, тому його діяльність не є порушенням законодавства у сфері захисту від недобросовісної конкуренції.

Через місяць після отримання відповіді ТОВ «Амур» звернулося до суду з позовом про визнання незаконними використання комерційного (фірмового) найменування, примусову зміну найменування і відшкодування заподіяних збитків.

Які умови охороноздатності комерційного (фірмового) найменування? Вирішіть справу. Чи зміниться рішення, якщо АТ і ТОВ функціонуватимуть в одному регіоні?

Завдання для самостійної роботи

  1. Вирішення задач.

  2. Охарактеризуйте особливості правового режиму добре відомих торговельних марок

  3. Проаналізуйте процедуру отримання свідоцтва на торговельну марку.

  4. Визначить співвідношення термінів:

а) комерційне найменування ”, фірмове найменування ”, найменування юридичної особи ”, комерційне позначення

б) торговельна марка ”, товарний знак ”, “бренд”, знак обслуговування ”;

в) географічне зазначення ”, зазначення походження товару ”, найменування місця походження товару ”, географічне зазначення походження товару

5. Визначить особливості набуття прав на доменні імена.

Література

  1. Бошидький Ю.Л., Козлова О.О., Андрощук ГО - найменування: основні правові аспекти. Наук.-пра>т з : “Юридична думка”,2006. -216 с.

  2. Веркман К. Товарньїе знаки: создание, психология восгг-:-" - Гг: с англ. -М.: Прогрес, 1986 -518 с.

  3. Горленко С.А. Правовая охрана найменований мест прон;- • товаров. 3-є изд, М., Информ. изд-й центр Роспатента. 2X1 - : .

  4. Демченко Т.С. Охорона товарних знаків (порівняльно-пгіі : вгй аналіз). (Монографія). - К.: Інститут держави і права їм В У Корецького ПАН України. 2004. - 184 с.

  5. Кодинець А.О. Право на засоби індивідуалізації лчаснихів цивільного обороту, товарів і послуг у цивільному праві України Монографія - К.: ВПЦ “Київський університет”, 2007 - 312 с.

  6. Кривошеїна І.В.Фірмове найменування: регулювання та правова охорона за законодавством України. // Автореф. канд. дисер. - К. 2007.

  7. Крижна В.М. Співвідношення прав на торговельну марку та промисловий зразок за законодавством України. Вісник господарського судочинства. - 2005. - №3. - С. 191-19”.

  8. Кузнєцова Н.С., Кохановська О.В. Найменування юридичної особи і комерційне (фірмове) найменування. - С.446-459. Правова охорона комерційних позначень в Україні: проблеми теорії і практики: 36. наук, статей / За заг. ред. Ю.С.Шемшученка, Ю.Л.Бошицького. - К.: Ін-т держави і права ім.. В.М.Корецького ПАН України: ТОВ «Юрид. думка», 2006. - 638с.

  9. Свядосц Ю.И. Правовая охрана товарних знаков в капиталистических странах. Учеб. пособие, М., 1969. - 189 с.

  10. Сергеев А.П. Право интеллектуальной собственности в Российской Федерации. Учебник. - М.: Проспект, 1999. - 752 с.

Семінар 5

Тема: Правова охорона інших об’єктів інтелектуальної власності (наукових відкриттів, раціоналізаторських пропозицій, компонувань інтегральних мікросхем, селекційних досягнень, комерційної таємниці).

  1. Поняття та особливості охорони наукових відкриттів.

  2. Права на наукові відкриття.

  3. Поняття та правова охорона раціоналізаторських пропозицій.

  1. Права на раціоналізаторську пропозицію.

  2. Поняття та ознаки комерційної таємниці. Права на комерційну таємницю.

  3. Поняття компонування інтегральної мікросхеми.

  4. Поняття та умови правової охорони сорту рослин.

  5. Поняття та умови правової охорони породи тварин.

  6. Зміст прав на сорт рослин та породу тварин.

Завдання № 1

Голова правління сільськогосподарського кооперативу "Новь" Родін звернувся до агронома Дубініна, який працював у тому ж кооперативі, з проханням зайнятися виведенням нового сорту огірків. Огірки, які вирощувалися на полях кооперативу, при перевезенні втрачали свій товарний вигляд і кооператив зазнавав збитків.

При складання договору Дубінін обумовив себе право на одержання патенту на новий сорт огірків у разі успішного завершення роботи.

Через шість років Дубініну вдалося вивести сорт огірків, які добре сприймали ударні навантаження при транспортуванні і не ушкоджувалися. При цьому їх врожайність, смакові достоїнства були досить високі.

Коли Дубінін повідомив Родіну про свій намір запатентувати новий сорт огірків під назвою "їжачок”, останній вимагав включити і його у співавтори селекційного досягнення. Своє прохання він обґрунтував тим, що чинив селекціонеру постійну матеріальну та організаційну допомогу. До того ж ідея створення нового сорту огірків спочатку належала йому. Однак Дубін відмовився включити Родіна в співавтори селекційного досягнення.

Питання до задачі:

  1. Чи вправі був Дубінін обумовлювати собі право на одержання патенту на новий сорт огірків при укладанні договору на виконання цієї роботи?

  2. Чи є новий сорт огірків "їжачок” об'єктом права на селекційне досягнення?

  3. Чи вправі Родін бути співавтором селекційного досягнення?

  4. Яке право виникне у Родіна як у замовника на новий сорт огірків "їжачок” після того, як Дубін отримає патент на це селекційне досягнення? Який максимальний термін дії цього права?

  5. Які права залишаться у Дубина на його селекційне досягнення після того, як Родін скористається своїм правом на виведений новий сорт огірків?

Завдання № 2

Електромонтер Новіков запропонував удосконалення до електричної схеми преса. Ця пропозиція не давала економічного ефекту, але знизила небезпеку виробничого травматизму.

Питання до задачі:

Чи має Новіков право вимагати визнання його пропозиції раціоналізаторською і виплати винагороди?

Завдання № З

Громадянин Іващенко, який працює у науково-дослідному відділі АТ «Символ», прочитав в одному з наукових журналів ста-:- * : описувалась нова технологія плавки металів у доменних печах над­високих температурах. Після доопрацювання технології Іващенко подав заяву до керівника науково-дослідного відділу товариства про визнання нового економного способу плавки титану раціоналізаторською пропозицією. За результатом її розгляду пропозицію було відхилено на

підставі, що Іващенко є працівником науково-дослідного відділу товариства, а розробка рішень по покращанню діяльності підприємства підвищенню продуктивності праці і зменшення затрат виробництва входить до обов’язків зазначеного структурного підрозділу.

Через півроку Іващенко дізнався, що описаний ним у заявці спосіб покращання плавки почав використовуватись у виробництві. Вважаючи,що АТ «Символ» були порушені його права як раціоналізатора, він звільнився з підприємства і подав позов до суду.

Чи може бути гр. Іващенко визнаний раціоналізатором і у якому порядку 9 Які права має автор раціоналізаторської пропозиції9 Вирішіть справу.