Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пакет лекций.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Для чого використовуються запити в базі даних?

  2. Які типи запитів можна створити в Access?

  3. Як створити запит за допомогою майстра?

  4. Що таке простий запит?

  5. Як створити запит за допомогою конструктора?

  6. Що таке „Построитель выражений”? Як ним скористатись для створення складного запиту?

  7. Як створити запит на видалення записів?

  8. Які фільтри можна використати в Access?

  9. Як примінити фільтр?

  10. Я к зберегти фільтрацію?

Лекція 13. Специфічні особливості інформації, виникає в галузі економіки. Форми використання Комп’ютерної техніки. План заняття

  1. Основні поняття економічної інформації

  2. Структура інформації

  3. Особливості перетворення економічної інформації

  4. Застосування комп'ютерної техніки для розв'язування економічних задач

1. Основні поняття економічної інформації

Вираз «економічна інформація » розуміють як сукуп­ність даних (відомостей), які використовуються під час здійснення функцій управління економікою та її ланками. До найважли­віших властивостей економічної інформації належать:

— переважання алфавітно-цифрової форми подання;

— висока питома вага вхідних даних, які підлягають обробці;

— значний обсяг умовно-постійної інформації;

— висока точність результатів розв'язання задач; дослідження таких інформаційних одиниць, як обліково-планові показники;

широке використання документної форми носіїв даних; - переважання дискретної форми числових величин.

2. Структура інформації

У процесі обробки даних на комп'ютері використовується поняття структури інформації. Структурою визначається виділення елементів інформації (частин), які називаються одини­цями інформації. Одиниці інформації поділяють на прості та складні. До простих одиниць відносять такі елементи, які не мо­жна поділити на частини. Складні одиниці інформації утворю­ються з інших інформаційних одиниць — як простих, так і склад­них. У багаторівневій структурі економічної інформації одиницею найнижчого рівня є реквізит, який є простою одиницею інформа­ції, тобто це можуть бути слова або числа. Реквізити, що якісно характеризують об'єкт управління, називаються ознаками, а рек­візити, що кількісно характеризують об'єкт — основами. Кожен реквізит окремо не забезпечує всебічну характеристику явища в економіці, тому вони поєднуються в таку одиницю інформації, як показник. Показник, у свою чергу, також може бути простим (складатися з однієї основи та одної ознаки) чи складним (налі­чувати кілька ознак). В управлінні також використовуються такі одиниці інформації, які складаються з одних реквізитів — ознак. Такі одиниці інформації прийнято називати інформаційними по­відомленнями. Інформаційне повідомлення — власне показник, роль основи в якому відіграє провідний реквізит — ознака.

Більш високий рівень інформаційної одиниці — це набір да­них, який є сукупністю однорідних показників і реквізитів — ознак на зовнішньому запам'ятовуючому пристрої. Набір даних також називається файлом.

Файл, у свою чергу, поділяється на частини, що не збігаються з одиницями інформації; сукупність наборів даних, що належить до однієї ділянки управлінської роботи, часто називають інформацій­ним потоком. Будь-які складені інформаційні одиниці (від окремих показників до інформаційної системи в цілому) можна розкласти на реквізити і, таким чином, підрахувати кількість мінімальних оди­ниць інформації, що лежить в основі її структурної будови.