Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат Невербальне спілкування Рауткина.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
91.65 Кб
Скачать

2. Роль невербального спілкування

Можна обдурити словами, але не можна обдурити голосом.

Слова добре підходять для передачі логічної інформації. У той жечас почуття краще передаються не вербально. Згідно з оцінкамивчених 93% інформації, що передається при емоційному спілкуванні, проходить поневербальних каналах комунікації [4].

Невербальне спілкування важко контролюється навіть професійними артистами. Їм для цього необхідно входити в образ, що є складним творчим процесом, не завжди виходить і вимагає репетицій. Томуневербальне спілкування є істотно більш надійним, ніж вербальне.  Ми можемо контролювати частину параметрів невербального спілкування. Але миніколи не будемо в змозі контролювати всі параметри, так як людинаможе тримати в голові одночасно не більше 5-7 факторів [5].

Невербальне спілкування, як правило, спонтанно і ненавмисно. Його нам подарувала природа як продукт багатьох тисячоліть природного відбору.  Тому невербальне спілкування - дуже ємко і компактно. Оволодіваючи мовою невербального спілкування, ми набуваємо ефективний і економічний мову.  Моргнувши оком, кивнувши головою, помахав рукою, ми передаємо свої почуття швидше і краще, ніж зробили б це за допомогою слів.

Свої почуття і емоції ми можемо передавати без слів. Невербальну мову використовується і при словесному спілкуванні. За його допомогою ми: • підтверджуємо, пояснюємо або спростовуємо передану словесним шляхомінформацію;  • передаємо інформацію свідомо чи несвідомо;  • висловлюємо свої емоції та почуття;  • регулюємо хід розмови;  • контролюємо і впливаємо на інших осіб;  • заповнюємо недолік слів, наприклад, при навчанні їзді на велосипеді.

Розмовляючи з партнером, ми бачимо його міміку, жести, які намкажуть, що дійсно думає і відчуває наш співрозмовник. Так, що сидитьспіврозмовник, нахилившись уперед, повідомляє нам, що хоче говорити сам.  Відхилившись ж назад, він уже сам хоче нас слухати. Нахилене вперед підборіддя свідчить про вольового натиску, бажання жорстко відслідковуватисвої інтереси. Якщо ж підборіддя підняте, а голова пряма, то партнер вважає себе в позиції сили.

Керуючи своєю невербальною мовою, ми можемо викликати бажаний для нас образ. Виступаючи перед аудиторією в якості експерта, нам слід викликати образ компетентного, впевненого у собі фахівця. В іншому випадку нашу думку ніхто не повірить. Більш того, своє враження про нас аудиторія складе в перші кілька секунд нашого виступу.

Якщо ми вийдемо на трибуну з сутулій спиною, голос буде звучати мляво, а слова виявляться зім'ятими, то нам навряд чи вдасться переконати присутніх прийняти наші пропозиції, якщо тільки аудиторія не буде нас вважати заздалегідь першокласним фахівцем і незаперечним авторитетом.

Невербальне мова допомагає нам скласти більш чітку і адекватну думка про партнера. Постукування пальцями по рукоятці крісла свідчить про нервове напруження. Стислі у замок руки - про закритість. Переважання приголосних в мові - про переважання логіки над почуттями: співрозмовник, швидше,  "Фізик", ніж "лірик".