Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
met_kur_pr.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2.42 Mб
Скачать

1 Загальні положення

Навчальне проектування асинхронних двигунів проводиться студентами, які навчаються за напрямками електромеханіка та електротехніка за спеціальностями 8.092206 та 8.092203, пов’язаних з експлуатацією та проектуванням електромеханічних систем і установок, частиною яких є асинхронний двигун. При виконанні курсового проекту студенти набувають практичних навичок синтезу електромагнітної, тепло-вентиляційної і механічної підсистем асинхронного двигуна, розробки їх конструкції і аналізу працездатності, прийняття проектних рішень на основі знань, отриманих при вивченні теоретичних курсів з теоретичних основ електротехніки, електричних машин та інших дисциплін, які входять до програм даних спеціальностей. Курсовий проект розрахований на виконання протягом одного навчального семестру.

2 Технічне завдання на курсовий проект

Завдання на курсовий проект видається керівником проекту, призначеним кафедрою. В завданні приводяться номінальні дані машини, її режим роботи, виконання за способом монтажу і охолодження, ступені захисту від навколишнього середовища. Крім цього можуть бути задані додаткові умови, наприклад, найменше дозволене значення кратностей пускового і максимального моментів, граничні значення пускового струму тощо. Умови до машини, яку проектують, котрі не приводяться в завданні, повинні задовольняти існуючим ДЕСТам.

При роботі над проектом, якщо немає спеціальних вказівок керівника, потрібно орієнтуватися на конструктивне виконання, яке прийняте в двигунах серій АІ або А4.

Завдання на курсовий проект вміщує такі номінальні величини:

  • Номінальна потужність на валу двигуна, Рн (кВт);

  • Номінальна лінійна напруга, Uн (В);

  • Частота мережі,  (Гц);

  • Синхронна частота обертання, n (об/хв.);

  • Тип виконання.

Варіанти завдань для проектування асинхронних машин наведені в таблиці А.1 додатку А.

Для варіантів 1-69 двигуни серії 4А з короткозамкненим ротором мають захист ІР44 зі способом охолодження ІС0141, а 70-134 мають виконання по захисту ІР23 зі способом охолодження ІС01.

Для варіантів 135-186 двигуни серії 4А з фазним ротором мають захист ІР23 зі способом охолодження ІС01.

Для варіантів 187-221 двигуни серії АІ з короткозамкненим ротором мають виконання по захисту ІР44 зі способом охолодження ІС0141.

Для всіх варіантів:

частота мережі 1=50Гц;

кількість фаз m1=3.

3 Зміст курсового проекту

Курсовий проект виконується на підставі завдання. Графік виконання проекту зі вказівкою термінів виконання окремих розділів по тижнях семестру сповіщається студентам при видачі завдання.

Окремі частини проекту повинні бути виконані й представлені для перевірки керівнику в термін, згідно графіку. Це дає можливість своєчасно виправити допущені студентами помилки та організувати рівномірну роботу над проектом на протязі семестру.

До захисту проекту потрібно представити пояснювальну записку та креслення спроектованої машини.

Курсовий проект вміщує розрахункову та графічну частини. Розрахункова частина оформляється у вигляді пояснювальної записки, з обов’язковим дотриманням вимог ЄСКД, обсягом до 60 сторінок. В пояснювальній записці також повинні бути: схема обмотки статора, переріз пазу статора, переріз пазу ротора, короткозамкнене кільце ротора, схему заміщення АД, робочі та пускові характеристики.

Графічна частина курсового проекту складається з двох аркушів формату А1, на яких зображується загальний вигляд двигуна з необхідними перерізами (1 аркуш) і креслення деталей, визначених керівником проекту (2 аркуш).

Зміст проекту та графік його виконання наведений у таблиці Б.1 додатку Б.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]