Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Протокол_курации_фарм (1).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
79.87 Кб
Скачать

IV. Анамнез захворювання

Збір даних про історію розвитку захворювання необхідно проводити цілеспрямовано з урахуванням передбачуваного діагнозу. Важливо уточнити час початку захворювання (гостро чи поступово), які при цьому турбували хворого симптоми захворювання, їх наступність. Слід вияснити можливі причини виникнення хвороби (перенесена психічна чи фізична травма, інфекція, операція, обтяжена спадковість, застосування лікарських засобів). Лікувався самостійно, якщо так то, що отримував. Перше звернення до лікаря. Діагноз. Характер лікування, яке проводилось (назва та дози медикаментів, що застосовувались, перорально чи парантерально), тривалість лікування, його ефективність (погіршення, покращення чи стан без змін). Якщо покращення чи погіршення, то в чому конкретно – інтенсивність яких неприємних відчуттів зменшилась, які скарги зникли, чи відновилась працездатність.

Якщо лікувався в стаціонарі, то виписався з покращенням чи ні. Які неприємні відчуття продовжували турбувати після виписки зі стаціонару чи амбулаторного лікування. Яке лікування продовжував отримувати в період ремісії захворювання, дана терапія приносила покращання стану хворого чи була безуспішною. Які при цьому повертались симптоми захворювання чи можливо з’являлись нові, їх інтенсивність, швидкість наростання.

Коли виникло наступне загострення захворювання, які болючі відчуття збільшились за своєю інтенсивністю, які виникли нові скарги, і яка, за думкою хворого, причина цього загострення. Де лікувався, і з яким діагнозом, які ліки отримував. Який ефект від лікування. Які лікарські препарати краще допомагають хворому.

Якщо за період хвороби було декілька загострень, то вказують їх кількість, частоту, сезонність. Скільки раз за рік лікувався в стаціонарі. Обов’язково слід вказати час виникнення нових симптомів (в хронологічному порядку).

Чи отримував санаторно – курортне лікування, в якому році, де, ефект від нього.

Коли і з яких скарг почалось останнє загострення самопочуття і в зв’язку з чим. Хронологічний порядок виникнення скарг. Коли звернувся до лікаря. Який діагноз був виставлений і яке лікування було призначене. Де лікувався до поступлення в даний лікувальний заклад, ефективність лікування. Що послужило причиною госпіталізації в даний заклад.

V. Анамнез життя

Цей розділ відображає відомості про життєвий шлях хворого (від народження по час курації). Вказується місце народження хворого, якою дитиною по рахунку був у сім’ї, перебіг вагітності. Вага при народженні, розвиток, розумовий розвиток в дитячому віці.

Початок трудової діяльності, її характер, умови праці, наявність професійних шкідливостей на виробництві (робота з фарбами, гасом, антибіотиками і ін.), режим праці (позмінна, денна, нічна праця).

Умови побуту (житло, одіж).

У жінок – час появи менструації, вагітності, їх кількість, перебіг. Пологи, післяпологові ускладнення. Аборти. Мертвонародженість. Лактація. Менопауза, коли почалася, особливості її перебігу у хворої, приєднання соматичних захворювань в цей період.

Перенесені в минулому захворювання, залишкові явища після них (особлива увага звертається на туберкульоз, вірусний гепатит, часті ангіни, “простудні захворювання”), травми, операції.

Спадкова обтяженість. Наявність серцево-судинних, ендокринних, обмінних захворювань у сім’ї та у близьких родичів.

Шкідливі звички: паління (скільки цигарок за добу), вживання наркотиків, алкогольних напоїв (частота і кількість).