Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник з Інформаційних техноголій 1 частина.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
21.16 Mб
Скачать

Створення публікації з використанням однієї із заготовок публікацій

У меню Файл виберіть команду Створити.

В області завдань виберіть пункт Нова публікація в групі Почати з макету виберіть потрібний макет з вказаних вище.

Змініть в своїй публікації заміщаючий текст і малюнки своїми текстом і малюнками або іншими об'єктами.

Створення нової публікації на основі тієї, що існує

Можна створити нову публікацію з існуючої публікації, не змінюючи вихідного файлу.

У меню Файл виберіть команду Створити.

В області завдань виберіть пункт Нова публікація в групі Створити виберіть команду З існуючої публікації.

У діалоговому вікні Створити нову публікацію з тієї, що існує знайдіть і клацніть потрібну публікацію, на базі якої буде створена нова публікація.

Натискуйте кнопку Створити новий. несіть зміни, необхідні для нової публікації.

Склад типових документів Microsoft Publisher

Шаблон будь-якої публікації має кілька складових, що являють собою текстові рамки та рамки із зображеннями, заповнені довідковим матеріалом. Клацнувши на рамці, ви одержите можливість замінити чи змінити у публікації заголовки, тексти статей або зображення.

Текст та малюнки у публікації Microsoft Publisher можуть відображатися у вигляді рамок. Щоб цього не відбувалося, у меню Вид (Вигляд) виберіть команду Рисунки (Малюнки), встановіть перемикач Подробное отображение (Детальне відображення), а потім клацніть на кнопці ОК.

Важно! Поле за межами публікації (сірого кольору) служить своєрідним робочим столом (чернеткою), на який можна поміщати будь-які об’єкти – складові частини майбутньої публікації. Всі операції з даними об’єктами можна виконувати так само, як і на робочому полі, але при друкові публікації вони не переносяться на папір.

Текстові поля (або Написи).

Робота з існуючими текстовими рамками

Текстове поле, яке є у макеті публікації можна змінити. Для цього треба клацнути ЛКМ в будь-якому місці текстової рамки і почати вводити з клавіатури власний текст. Новий текст відразу ж замінить той, який зберігався за замовчуванім у шаблоні публікації. При цьому над цим написом можна здійснювати все ті ж операції, як і в Word: міняти колір, назву, розмір або стиль.

Для зміни розмірів текстової рамки один раз клацніть в області тексту і поставте курсор миші на один з маркерів, розташованих по периметру текстової рамки. Коли форма курсору зміниться (він набере вигляду двоспрямованої стрілки), клацніть лівою кнопкою миші та, утримуючи її натиснутою, перетягніть маркер для збільшення або зменшення розмірів рамки.

З'єднування і роз'єднування текстових рамок

Якщо текст не вміщується в текстову рамку, він автоматично переходить до з'єднаної з нею рамки. Ланцюжок з'єднаних текстових рамок може розтягнутись на кілька сторінок і складатися з багатьох колонок.

Якщо текстові рамки з'єднані між собою, тобто в них розміщено текст однієї статті, то у нижній або верхній частині тестової рамки з’явиться кнопка Перейти к следующему текстовому полю або Перейти к предыдующему текстовому полю Клацніть на будь-якій із них, і ви дізнаєтесь, які саме рамки є з'єднаними.

Роз'єднування двох зв'язаних рамок призводить до порушення зв'язку в ланцюжку. Щоб роз'єднати текстові рамки, клацніть на першій рамці ланцюжка, а потім на панелі інструментів Связать текстовые поля клацніть на кнопці Разорвать связь со следующей (Розірвати зв'язок з наступною).

Текст із роз'єднаної рамки переміститься до спеціальної області Текст в области переполнения (Переповнення тестового поля), яка на екрані не відображається. У нижній частині тестової рамки з'явиться значок , який вказує, що частина тексту прихована. Збільшить текстову рамку чи перенесіть приховану частину тексту до іншої рамки.

Для того, щоб стаття «продовжувалася» в іншій текстовій рамці, спочатку клацніть на рамці, в якій є надлишковий текст, а після цього - на кнопці Создать связь с надписью (Створити зв'язок з написом) на панелі інструментів Связать текстовые поля. Курсор миші в результаті таких дій набере вигляду глечика з текстом.

Для того щоб «вилити» надлишковий текст у порожню текстову рамку (або рамку з текстовим заповнювачем), клацніть у будь-якому її місці.

Якщо при імпорті файлу, або тексту з іншого документу весь текст не уміщується в текстову рамку, на екрані відображається запит про те, чи слід скористатися функцією автоматичного перенесення. Дайте позитивну відповідь, і текст буде перенесено до публікації, а текстові рамки автоматично з'єднаються.