Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы_шпоры_2011.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
413.18 Кб
Скачать

37.Часові періоди фінансової політики

Фін. політику розглядають переважно в певному часовому періоді: довгостроковому (перспективному) чи короткостроковому (поточному). Поточна фін. політика пов’язана з оперативним регулюванням ланок фін. сис-ми, їх збалансуванням і підтримкою рівноваги між ними. Перспективна фін. політика розрахована на тривалий період. Вона має забезпечити виконання стратегічних масштабних завдань, які потребують великих витрат часу та капіталу. Стратегічні завдання фін. політики найчастіше повязують зі структурними змінами у фін. сис-мі та фін. мех.-мі загалом.

38.Поточна фінансова політика

Фін. політику розглядають переважно в певному часовому періоді: довгостроковому (перспективному) чи короткостроковому (поточному). Поточна фін. політика пов’язана з оперативним регулюванням ланок фін. сис-ми, їх збалансуванням і підтримкою рівноваги між ними.

39.Перспективна фін. Політика

Фін. політику розглядають переважно в певному часовому періоді: довгостроковому (перспективному) чи короткостроковому (поточному). Перспективна фін. політика розрахована на тривалий період. Вона має забезпечити виконання стратегічних масштабних завдань, які потребують великих витрат часу та капіталу. Стратегічні завдання фін. політики найчастіше повязують зі структурними змінами у фін. сис-мі та фін. мех.-мі загалом.

40.Найважливіші умови результативності фінансової політики

Під фін. політикою розуміють сукупність заходів держави, спрямованих на мобілізацію фін. рес-в, їх розподіл та використання з метою досягнення певних соц.-екон. цілей. Найважливішими умовами результативності фін. політики є: — врахування дiї ек. законiв розвитку сусп-ва; — вивчення та використання досвiду попереднiх етапiв госп. будiвництва; — врахування специфiки сучасних умов, змiни у зовнiшнiй та внутрiшнiй полiтицi ; — комплекснiсть у розробцi заходів, пов'язаних iз вдосконаленням фiнансових вiдносин.

41.Типи фінансової політики: жорстка регламентація, помірна регламентація, політика мінімальних обмежень

Залежно від ступеня законодавчого чи адміністративного регламентування фін. відносин, можна виділити 3 типи фін. політики: 1. Жорстка регламентація полягає у тому, що переважна частина фін. відносин регулюється державою. Права підприємств і громадян у здійсненні фін. операцій визначаються не стільки їх інтересами, скільки правилами, установленими законами чи адміністративними рішеннями. 2. Помірна регламентація здійснюється у законодавчій формі й охоплює обмежену частину фін. відносин – взаємовідносин з державою, окремі сегменти та ел-ти взаємовідносин на кредитному, фондовому, валютному та страховому ринках. Помірна регламентація має врівноважити інтереси держави і суп-ва в цілому та інтереси окремих юр. і фіз. осіб. Вона забезпечує цим особам достатні стимули для продуктивної діяльності і водночас дає змогу державі впливати на соц.-ек. розвиток суп-ва. 3. Політика мінімальних обмежень спрямована на формування максимальної заінтересованості суб’єктів підприємницької діяльності і громадян в ефективному господарюванні. За цієї політики, в основному, регламентуються тільки взаємовідносини з державою, які до того ж зводяться до мінімуму. Переважна частина фін. відносин за таких умов регламентується на договірних засадах між окремими суб’єктами.