Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы_шпоры_2011.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
413.18 Кб
Скачать

16.Проблеми розвитку та шляхи удосконалення фінансової системи України

Сьогодні фінансова система Украі'ни знаходиться у стадії розвитку. Тому вона, передусім, повинна відповідати певному ступеню перехідного періоду І відображати його особливості. Бесперечно,її структура ще буде змінюватись відповідно до нових етапів розвитку. Раціоналізувати структуру видатків на розвиток соціальної сфери, оборони, національної безпеки, забезпечення правопорядку Удосконалити механізм фінансового забезпечення місцевого самоврядування та механізм реалізації Державного бюджету. Продовжити роботу з удосконалення системи Державного казначейства, Державної податкової адміністрації. Удосконалювати систему справляння податків. Здійснення цілісної системи заходів із зменшення бюджетних видатків та відповідного скорочення дефіциту Державного бюджету. Суттєво оздоровити фінанси базової ланки економіки — фінансів підприємств та організацій, стимулювати ділову активність, підприємництво. Створити механізм надійної системи страхування депозитів населення.

17.Поняття фінансових ресурсів, їх склад та структура

Фін ресурси – це сукупність доходів та надходжень, що перебувають у розпорядженні підприємств, організацій, держави та домогосподарств та спрямовуються на забезпечення суспільних потреб з метою розширеного відтворення та зростання матеріального добробуту населення. Фін. ресурси поділяються на централізовані (бюджетні та позабюджетні цільові фонди, фін. ресурси державних фін. інститути: НБУ, держ. страх. органи, держ. кред. установи) та децентралізовані – формуються у суб’єктів господарювання різних форм власності та видів діяльності (операції на фін. ринку) та насел-я (вклади та депозити). Фін. ресурси держави: -фонд бюдж. коштів; - фонд пенс. страхування; - резервний фонд; - фонд держ. соц. страхування; - фонд майнового держ. страхування. Фін ресурси підприємств: - статутний фонд; - амортизаційний фонд; - фонд екон. Стимулювання; - резервний фонд.

18.Фінансові резерви: призначення та характерні риси

Одним із елементів фінансових ресурсів є фінансові резерви, які являють собою грошові кошти, що свідомо відволікаються з господарського обороту і призначаються для використання у випадках збоїв у процесах суспільного відтворення. Фінансові резерви створюються лише у грошовій формі та їх створення є необхідною умовою нормального розвитку економіки. Основні методи формування фінансових резервів: - бюджетний (створення в складі кожного бюджету резервного фонду); - галузевий (створення резервів на рівні міністерств, галузей, відомств на основі відрахувань з прибутків підпорядкованих підприємств витрата їх на допомогу цим підприємствам); - госпрозрахунковий (формування фінансових резервів підприємств, організацій та установ. Найпоширенішими такі резерви є в сільському господарстві. Держава законодавчо встановлює обов’язковий порядок формування резервного фонду для акціонерних товариств у розмірі 25 % від величини статутного капіталу); - страховий. Головними напрямками витрачання коштів резервного фонду Державного бюджету України є: - фінансування витрат, пов’язаних із надзвичайними ситуаціями; - фінансування робіт по ліквідації наслідків стихійних явищ та аварій; - непередбачені витрати, пов’язані з введенням нових законів; - інші заходи, які не могли бути передбаченими під час затвердження Державного бюджету. Одним із видів фінансових резервів є також золотий і валютний запаси країни.