Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы_шпоры_2011.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
413.18 Кб
Скачать

102.Місцеві бюджети як фінансова база місцевого самоврядування

Сутність місцевих бюджетів необхідно розглядати у двох аспектах. По-перше, як організаційну форму мобілізації частини фінансових ресурсів у розпорядження місцевих органів самоврядування. По-друге, як систему фінансових відносин, що складається між місцевим та державними бюджетами, а також всередині сукупності місцевих бюджетів. Склад місцевих бюджетів: 1 рівень:республіканський бюджет Криму;обласні бюджети;бюджети міст республіканського підпорядкування. 2 рівень:районні бюджети;бюджети міст обласного підпорядкування з районним поділом; бюджети міст обласного підпорядкування без районного поділу; 3 рівень:бюджети міст районного підпорядкування;бюджети селищ;бюджети міст;бюджети районів у містах. Місцеві бюджети — це балансові розрахунки, які відповідають вимогам складання балансів, тобто вони мають дохідну і витратну частини, принципи збалансування тощо. Тому можна стверджувати, що місцеві бюджети — це балансові розрахунки доходів і витрат, які мобілізуються і витрачаються на відповідній території. Разом з тим місцеві бюджети слід розглядати як важливу фінансову категорію, основу якої становить система фінансових відносин, а саме: -відносини між місцевими бюджетами і господарськими структурами, що функціонують на даній території; -відносини між бюджетами і населенням даної території, що складаються при мобілізації і витрачанні коштів місцевих бюджетів; -відносини між місцевими бюджетами різних рівнів з перерозподілу фінансових ресурсів; -відносини між місцевими бюджетами і Державним бюджетом.

103.Фінансові ресурси органів місцевого самоврядування

До складу місцевих фінансових ресурсів включають: -фін.ресурси місцевих органів влади(місцевий бюджет і цільові фонди); -фін.ресурси підприємств комунальної форми власності.

104.Необхадність, визначення та функції місцевих бюджетів

Саме місцеві бюджети є фондами, в яких мобілізується основна частина фінансових ресурсів, необхідних для забез печення громадських послуг. Особливо важливе значення для її становлення мають такі інститути, як: • поточні бюджети; • бюджети розвитку; • видатки; • власні та закріплені доходи. Місцевий бюджет може розглядатися в трьох аспектах: • по-перше, це правовий акт, згідно з яким виконавчі органи влади отримують легітимне право на розпоря дження певними фондами грошових ресурсів; • по-друге, це план (кошторис) видатків і доходів від повідного місцевого органу влади чи самоврядування; • по-третє, це економічна категорія, оскільки бюджет є закономірним економічним атрибутом будь-якої само стійної територіальної одиниці, наділеної відповідним правовим статусом.

105.Доходи місцевих бюджетів

Доходи місцевих бюджетів формуються за рахунок власних (Стаття 69 Бюджетного кодексу), визначених законом, джерел та закріплених (Стаття 69 Бюджетного кодексу) у встановленому законом порядку загально дер-жавних податків, зборів та інших обов'язкових платежів. Доходи бюджету розвитку формуються за рахунок частини податкових надходжень, коштів, залучених від розміщення місцевих позик, а також інвестиційних субсидій з інших бюджетів. Кошти державного бюджету, що передаються у вигляді дотацій, субвенцій, розподіляються обласними радами між районними бюджетами і бюджетами міст обласного значення у розмірах, необхідних для формування доходних частин не нижче мінімальних розмірів місцевих бюджетів, визначених законом, а також використовуються для фінансування з обласного бюджету спільних проектів територіальних громад. Склад доходів, що закріплюються за місцевими бюджетами місцевого самоврядування, визначається статтями 64, 66 та Бюджетного кодексу. Во ни групуються у два блоки: 1) доходи, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів, та 2) доходи, що не враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів . На базі цих надходжень і формуються підстави фінансування делегованих та власних повноважень.

107.Соціально-економічна сутність податків

В условиях рыночной экономики финансовая политика государства основывается на системе финансовых регуляторов. Таким финансовым регулятором в ервую очередь являются налоги. НАЛОГИ - обязательные платежи в бюджеты от физ/юр. лиц. С помощью налогов осуществляется перераспределение валового внутреннего продукта в территориальном и отраслевом аспектах, а также между разными социальными группами. Соц-экон-я сущность налогов проявляется в денежных отношениях, которые складываются у государства с юр. и физ. лицами по поводу принудительного извлечения части создаваемой стоимости и формирования фонда финансовых фондов гос-ва. Процесс принудительного извлечение части доходов юр и физ на общественные нужды характеризует одностороннее движение стоимости от плательщика налога к гос-ву.