Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП модуль.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
347.65 Кб
Скачать

56. Як кваліфікувати заволодіння завідомо несправною вогнепальною зброєю і приведення її в придатний для використання стан?

Незаконне заволодіння завідомо несправною вогнепальною зброєю (наприклад, учбовою) і приведення її в придатний до використання за призначенням стан необхідно кваліфікувати як заволодіння чужим майном та незаконне виготовлення вогнепальної зброї.

57. Як кваліфікувати заволодіння завідомо несправною вогнепальною зброєю?

Як заволодіння чужим майном. ( злочин проти власності, н-д шеахрайство, крадіжка, заволодіння шляхом зловживання службовий становищем тощо).

Злочини проти безпеки виробництва

1. Назвіть спільні ознаки всіх злочинів проти безпеки виробництва.

Родовий об’єкт – безпека виробництва – сукупність суспільних відносин, які складаються з приводу запобігання шкоди життю і здоров’ю людей від потенційно шкідливих виробничих факторів.

Характерна ознака – заподіяння шкоди життю чи здоров.ю потерпілого.

Потерпілий за ст..271 КК - потерпілими від аналізованого злочину можуть бути тільки

особи, які мають постійний чи тимчасовий зв'язок з певним підприємством, установою, організацією чи з виробничою діяльністю громадянина-суб'єкта підприємницької діяльності (безпосередньо працюють, прибули у відрядження, на практику, стажування або діяльність яких пов'язана з цим виробництвом тощо).

Потерпілий за ст..272- 275 КК – будь-яка особа.

Об’єктивна сторона – злочини з матеріальним складом: діяння, наслідок, причинний зв’язок.

Діяння у всіх злочинах проти безпеки виробництва полягає у порушенні або загальних правил охорони праці, тобто тих які стосуються всіх працівників, поширюються на всі галузі виробництва і види робіт, або ж у порушенні спеціальних правил безпеки, що стосуються певних робіт.

Для більшості злочинів характерним є наслідок – створення загрози заподіяння шкоди.

Причинний зв'язок має складний характер.

Суб’єкт – спеціальний. Це особа на яку покладені спеціальні обов’язки щодо дотримання відповідних правил.

Суб’єктивна сторона – необережна форма вини.

2. За заподіяння, якої за характером шкоди відповідальність настає за статтями розділу «Злочини проти безпеки виробництва».

3. Охарактеризуйте потерпілого в складі злочину «Порушення вимог законодавства про охорону праці». Вкажіть, хто не може визнаватися потерпілим в цьому складі злочину.

Потерпілими від аналізованого злочину можуть бути тільки особи, які мають постійний чи тимчасовий зв'язок з певним підприємством, установою, організацією чи з виробничою діяльністю громадянина-суб'єкта підприємницької діяльності (безпосередньо працюють, прибули у відрядження, на практику, стажування або діяльність яких пов'язана з цим виробництвом тощо).

Особи, які не пов'язані із зазначеним виробництвом, не можуть визнаватися потерпілими від цього злочину (представники контролюючих органів, замовники продукції чи послуг, особи, які випадково опинилися на території підприємства, установи, організації тощо).

4. Охарактеризуйте діяння в складі злочину «Порушення вимог законодавства про охорону праці».

Діяння - порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів про охорону праці службовою особою підприємства, установи, організації або громадянином - суб'єктом підприємницької діяльності

Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів про охорону праці (стаття 271 КК ) полягає у вчиненні особою дій, які заборонені відповідними актами, або у невиконанні дій, які особа повинна була вчинити згідно з законодавчими або нормативними вимогами.

5. Охарактеризуйте діяння в складі злочину «Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою».

Діяння - порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві або будь-якому підприємстві особою, яка зобов'язана їх дотримувати.

За статтею 272 КК може наставати відповідальність і при порушенні правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою у зв'язку з підприємницькою

діяльністю, яка здійснюється без передбаченої законом державної реєстрації чи без одержання ліцензії на види діяльності, які підлягають ліцензуванню, або з порушенням умов такого ліцензування, а також при зайнятті забороненими видами

підприємницької діяльності або діяльності, за яку відповідальність установлено окремими статтями Особливої частини КК.

6. Що слід розуміти під «вибухонебезпечними підприємствами» та «вибухонебезпечними цехами» в складі злочину, передбаченого ст. 273 КК України?

Це підприємства і цехи, які загрожують вибухом. Під вибухом звичайно розуміють процес вивільнення великої кількості енергії в обмеженому об’ємі за короткий проміжок часу.

Вибухонебезпечність конкретного підприємства чи цеху визначається при його проектуванні, визначенні чи зміні технології компетентними державними органами, які здійснюють нагляд за дотриманням безпеки виробництва або ж адміністрацією певного об’єкта.

Підприємство – суб’єкти господарювання, які мають відокремлену територію, організаційну самостійність. Цех – основний структурний підрозділ виробничого підприємства.

7. Що слід розуміти під виробництвом в злочинах проти безпеки виробництва.

Виробництво – місце, де відбувається процес створення матеріальних благ – виготовлення промислової продукції, вирощування с/г рослин.

Як виробництво слід розуміти не тільки діяльність, пов'язану безпосередньо зі створенням продукції, а й будь-яку діяльність підприємства, установи, організації чи громадянина-суб'єкта підприємницької діяльності, в основі функціонування якої лежить праця людини, спрямована на одержання суспільно-корисного результату.

8. Як кваліфікувати, вчинений відповідним суб’єктом, випуск в експлуатацію завідомо технічно несправних будівельних або сільськогосподарських машин, що використовуються не як транспортні засоби, якщо це спричинило смерть потерпілого?