Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bilety_vidpovidi.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
879.1 Кб
Скачать

1. Організаційна культура фірми.

Організаційна культура — це специфічні для даної організації цінності, відносини, норми поведінки, установки, традиції, ритуали. Вона визначає типовий для членів організації підхід до рішення проблем. Організаційна культура складається при формуванні підприємства. У момент створення і в перші роки життя організації формується та культура, яка спочатку відповідала представленням її творців. Далі культура розвивається, наповнюється більш глибоким значенням і приймається новими співробітниками. Вирішальний внесок в розвиток організаційної культури вносить її вище керівництво. В процесі розвитку організації, створення відділів можна говорити про організаційну культуру підрозділу.

Організаційна культура має складну структуру. Вона включає місію організації, цінності, мети, норми, звичаї, ритуали.

Місія організації представляє набір концептуальних положень, що в узагальненій формі розкривають те, чому вирішила присвятити себе організація. Вона виражає призначення і спосіб її існування. В даному випадку місію можна порівняти з релігією організації. Кожний член організації повинен представляти ту місію, яку виконує організація, щоб активніше реалізувати себе як особа.

Місія організації виявляється перш за все в таких елементах організаційної культури, як цінності, цілі і норми.

Організаційні цінності визначають, що вважається важливим в організації. Серед провідних індивідуальних цінностей співробітників організації виділяють пошану колег, творче задоволення, працьовитість, чуйність, справедливість, скромність, терпимість, ініціативність, змагальність.

Мета — це той бажаний результат, якого прагне добитися організація. Будь-яка організація має безліч цілей, серед яких прийнято виділяти три види: цілі-завдання, цілі - орієнтації і цілі -системи.

Цілі - завдання — це програми, плани, доручення, які ставляться ззовні організацією більш високого рівня і відображають основне призначення даної організації. Ця мета повинна бути пріоритетною, і їх досягнення виступає основним критерієм успішності функціонування організації.

Цілі - орієнтації — це особливі завдання окремих структур і членів організації, пов'язані із задоволенням їх різноманітних потреб і інтересів.

Цілі - системи — це цілі, що випливають з необхідності забезпечення цілісності організації і стабільності її функціонування(підтримка трудової і технологічної дисципліни)

Наступним елементом організаційної культури є норми.

Під нормами маються на увазі засоби регулювання поведінки індивідів і груп, загальні правила, діючі безперервно в часі і обов'язкові для всіх. Вони підказують людям, як ним поводитися і що від них очікується.

Нормативна сторона культури виявляється в звичаях і ритуалах.

Звичай — стійка система норм культури поведінки людини в різних сферах суспільного життя, що перетворилася на звичку. Звичаї частіше за все передаються з покоління в покоління. Прийнявши форму певного стереотипу поведінки, звичай регулює поведінку людей, нерідко звільняючи їх від необхідності ухвалення самостійного рішення.

Ритуал — це система символічних поведінкових актів. Ритуали покликані забезпечити спадкоємність між різними поколіннями в тій або іншій організації для передачі організаційних традицій і накопиченого досвіду через символи.

Манера одягатися, стиль одягу є неодмінним атрибутом організаційної культури. Саме цьому елементу організаційної культури надається велика увага з боку фахівців. Більшість організацій, успіхів, що добилися, в своїй справі, має уніформу або особливі знаки приналежності до організації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]