Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bilety_vidpovidi.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
879.1 Кб
Скачать

1. Основні різновиди кадрової політики

Кадрова політика направлена на формування такої системи роботи з кадрами, яка б орієнтувалась на одержання не тільки економічного, а й соціального ефекту, при умові діючого законодавства, нормативних актів і урядових рішень.

Тому традиційно виділяють два типи кадрової політики:

  1. відкрита кадрова політика характеризується тим, що організація є прозорою для потенційних працівників будь-якого рівня, можна прийти і почати роботу, як із низької посади, так і з найвищої. Організація готова прийняти на роботу будь-якого спеціаліста, якщо він має відповідну кваліфікацію без врахування досвіду роботи. Такого типу кадрова політика може бути адекватною для нових організацій, що ведуть агресивну політику завоювання ринку, орієнтованих на швидке зростання і вихід на передові позиції в своїй галузі.

  2. Закрита кадрова політика – організація орієнтується на залучення нового персоналу тільки нижчого посадового рівня, а заміщення проводиться лише за рахунок працівників організації. Кадрова політика такого типу властива компаніям, що орієнтуються на створення певної корпоративної атмосфери або працюють в умовах дефіциту.

2. Перспективне та поточне планування

Перспективне. Містить три основні розділи, які відображають:

  • заходи по вдосконаленню складу кадрів працівників, керівників і спеціалістів;

  • заходи по підготовці, перепідготовці і підвищенні кваліфікації кадрів, створенню єдиної системи безперервної освіти;

  • заходи по вихованню кадрів.

Поточний план. Конкретизує показники тривалого і перспективного планів роботи з кадрами і відображає питання комплектування підрозділів необхідних працівників їх розстановки та навчання, оцінки діяльності та підвищення кваліфікації, контролю раціонального використання робочого часу і здійснення запланованих заходів по роботі з кадрами.

Планування кадрової роботи включає науково обґрунтоване визначення перспективної і поточної потреби в кадрах необхідних спеціальностей і кваліфікації, визначенні ефективності і кваліфікації , визначенні ефективності кадрів на виробництві, форм і видів їх підготовки і підвищення кваліфікації, визначення оптимальної розстановки, переміщення і висування керівних працівників і спеціалістів, розвиток демократичних начал в управлінні кадрами підприємства, організації, галузі, проведення організаційно-виховної роботи в трудових колективах.

  1. Завдання керівників у сфері формування колективу.

Серед особливо важливих завдань керівника у сфері формування трудових колективів слід назвати такі:

1. Пошук найбільш сприятливої організаційно-технічної і соціально-економічної точок зору на їх організаційну структуру;

2. Організація внутрішньоколективних, економічних, соціально-психологічних і юридичних стосунків таким чином, щоб забезпечувалось зближення індивідуальних, групових, колективних і суспільних інтересів;

3. Побудова такої системи управління підприємством, щоб за наявності централізованої координації виробничих та інших процесів забезпечувались реальні можливості для ефективної участі окремих працівників і їх первинних об'єднань в управлінні виробництвом.

Таким чином, одним з головних завдань, що стоять перед керівником, є формування дієздатних трудових колективів, які спроможні виконати поставлені перед ними завдання. Виходячи з цього, керівник повинен дотримуватись таких правил:

1. слід ставити досить чіткі та зрозумілі цілі, що відповідають внутрішнім інтересам людей;

2. звернути увагу на наявність певних вигод і досягнень від спільної роботи, що демонструють її явні переваги перед індивідуальною;

3.створювати необхідний рівень сумісності - психологічної, професійної, інтелектуальної, що дозволяє працівникам належним чином співпрацювати і вирішувати проблеми;

4. необхідно оптимально підбирати кадри за віком, статтю, виробничим досвідом;

4.виховувати в собі якості сильного керівника (у офіційному колективі) або бути лідером (в неофіційному колективі), за яким люди готові йти для досягнення поставлених загальних цілей, не дивлячись на складності.

Білет№5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]