Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка-випускна робота doc.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
495.1 Кб
Скачать

2.4.3. Оформлення переліків

Наукові тексти відзначаються великою кількістю перерахувань (переліків), які складаються як із закінчених, так і з незакінчених фраз. Незакінчені фрази пишуться з маленьких літер і позначаються арабськими цифрами або маленькими літерами із напівкруглою дужкою, що закривається.

Перший варіант: перерахування складаються з окремих слів (або невеликих фраз без розділових знаків), які пишуться разом з іншим текстом і відокремлюються один від одного комою. Наприклад: «Всі сукупності матеріальних об'єктів існують у чотирьох типологічних рівнях: хімічному, фізичному, біологічному та матеріальному, серед яких кожен наступний акумулює в собі, принаймні, левову частку властивостей попередніх.»

Другий варіант: перерахування складаються із розгорнутих фраз із власними розділовими знаками. Тут елементи перерахування найчастіше пишуться з нового рядка і відокремлюються один від одного крапкою з комою.

Наприклад: «Пізнання за своєю сутністю є ієрархічним, оскільки воно вимагає багаторівневого дослідження предметів:

а) дослідження предмета - власний рівень;

б) дослідження цього ж предмета як елементу більш широкої системи - вищій рівень;

в) дослідження предмета у відносинах з елементами, що складають цей предмет, - нижчий рівень.»

Коли частини перерахування складаються із закінчених фраз, вони пишуться із абзацними відступами, починаються з великих літер і відокремлюються один від одного крапкою.

Переліки, за потреби, можуть бути наведені всередині пунктів або підпунктів. В такому разі перед переліком ставлять двокрапку, окрім випадку, коли перелік починається з великої літери.

Перед кожною позицією переліку слід ставити малу літеру української абетки з дужкою, або, не нумеруючи - дефіс (перший рівень деталізації).

Для подальшої деталізації переліку слід використовувати арабські цифри з дужкою (другий рівень деталізації).

Переліки першого рівня деталізації друкують малими літерами з абзацного відступу, другого рівня - з відступом відносно місця розташування переліків першого рівня.

Приклад.

Означимо, якi знаковi системи вiдповiдають тому чи iншому виду комунiкацiй:

а)вербальна комунікація використовує в якості знакової системи звичайну мову (звукова мова);

б) невербальна комунікація включає наступні знакові системи:

1) оптико-кінетичну;

2) паралінгвістичну та екстралінгвістичну;

3) організацію простору та часу комунікаційного процесу;

4) «контакт очей».

2.4.4. Оформлення приміток та виносок

Примітки вміщують у роботі за необхідності пояснення змісту тексту, таблиці або ілюстрації.

Примітки розташовують безпосередньо після тексту, таблиці, ілюстрації, яких вони стосуються.

Одну примітку не нумерують.

Слово "Примітка" друкують з великої літери з абзацного відступу, не підкреслюють, після слова "Примітка" ставлять крапку і з великої літери в тому ж рядку подають текст примітки.

Декілька приміток нумерують послідовно арабськими цифрами з крапкою. Після слова "Примітки" ставлять двокрапку і з нового рядка з абзацу після номера примітки з великої літери подають текст примітки.

Пояснення по окремих даних, наведених у тексті або таблицях, допускається оформляти виносками.

Виноски позначають надрядковими знаками у вигляді арабських цифр (порядкових номерів) з дужкою або знаку *.

Знаки виноски проставляють безпосередньо після того слова, числа, символу, речення, до якого дають пояснення, та перед текстом пояснення.

Текст виноски вміщують під таблицею або в кінці сторінки й відокремлюють від таблиці або тексту лінією довжиною 30 - 40 мм, проведеною в лівій частині сторінки.

Текст виноски починають з абзацного відступу і друкують за машинописного способу виконання звіту через один інтервал, за машинного способу - з мінімальним міжрядковим інтервалом. Приклад оформлення виноски наведено в додатку Б.