Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка-випускна робота doc.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
495.1 Кб
Скачать

2.4.5. Оформлення посилань та цитат у тексті роботи

При написанні роботи слід дотримуватись наступних правил посилання та цитування.

Бібліографічні описи джерел, на які зроблено посилання в тексті випускної роботи, розміщують в порядку їх згадування в тексті роботи.

Посилання на джерела зі списку помічають у квадратних дужках [1; 5–7] – для кількох джерел, або [48] – для одного джерела.

В разі використання матеріалів з монографій, статей та інших джерел, які мають великий обсяг, в описі джерела (у СПИСКУ ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ) необхідно вказати номери сторінок, на яких розміщено використаний матеріал.

Посилання на нормативні акти в тексті роботи мають позначатися в квадратних дужках тільки порядковими номерами бібліографічних описів цих документів та їх джерел у списку використаних джерел без вказівки на конкретні сторінки (номери, дати) джерел.

При цитуванні слід звертати увагу на такі вимоги.

1. Текст цитати починається і закінчується лапками і наводиться дослівно. Наприкінці цитати закривають лапки та вказують номер посилання, з якого взята цитата. Лапки впродовж всього тексту роботи повиннi мати однаковий стиль (або «…», або "…").

Приклад.

«Практична психологія — це одна з форм людської духовної практики, що має на меті внесення коректив у структуру та зміст ментального буття людини, її взаємин з навколишнім світом, розглядаючи при цьому особистість з точки зору її індивідуальності, як неповторне соціобіологічне явище» [18].

Відповідне бібліографічне джерело, з якого взято цитату, оформлюється в списку використаних джерел (в порядку згадування в тексті) наступним чином:

18. Основи практичної психології / В. Панюк, Т. Титаренко, Н. Чепелєва та ін.: Підручник. – К.: Либідь, 1999. – 536 с.

Якщо в випускній роботі наводять декілька цитат з одного джерела, то кожну з них у тексті позначають одним порядковим номером в списку використаних джерел та відповідними сторінками, з яких взято ці цитати.

2. Цитування повинно бути повним, без довільного скорочення авторського тексту і без перекручень думок автора. Пропуск слів у цитаті позначається трьома крапками.

3. При непрямому цитуванні слід бути максимально точним і коректним, і також обов’язково посилатись на джерело.

4. Якщо автор виявляє своє відношення до цитованого тексту, то після нього у круглих дужках ставиться знак оклику або знак питання.

2.5. Оформлення розділів та підрозділів роботи

2.5.1. Заголовки розділів та підрозділів та їх розміщення в тексті

Розділи і підрозділи повинні мати заголовки. Пункти і підпункти можуть мати заголовки. Приклад оформлення основного тексту роботи наведено в додатку А.

Перенесення слів у заголовках розділів не допускається.

Новий розділ, як і структурні елементи РЕФЕРАТ, ЗМІСТ, ВСТУП, ВИСНОВКИ, СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ, ДОДАТКИ, слід починати з нової сторінки, а його заголовок розміщувати по центру до основного тексту (без абзацу). Відстань між заголовком розділу або іншого структурного елементу та подальшим текстом за машинного способу набору (комп’ютерного, міжрядковий інтервал – 1,5 пт) має бути два вільні рядки.

Відстань між заголовком підрозділу і подальшим чи попереднім текстом за машинного способу набору (комп’ютерного, міжрядковий інтервал – 1,5 пт) має бути один вільний рядок.

Заголовки підрозділів друкують з абзацного відступу маленькими літерами (з першої великої), без крапки в кінці заголовка, через два вільні рядки після назви розділу або один пропущений рядок після попереднього тексту.

Відстань між заголовком пункту і подальшим чи попереднім текстом за машинного способу набору (комп’ютерного, міжрядковий інтервал – 1,5 пт) має бути такою ж, як у тексті, без вільного рядка.

Відстань між основним текстом і номером таблиці (або початком ілюстрації) за машинного способу набору (комп’ютерного) має бути такою ж, як у тексті (тобто, міжрядковий інтервал – 1,5 пт), без вільного рядка.

Відстань між кінцем таблиці (або назви рисунку) і подальшим текстом за машинного способу набору (комп’ютерного, міжрядковий інтервал – 1,5 пт) має бути один вільний рядок.

Відстань між основами рядків заголовку, а також між двома заголовками приймають такою, як у тексті.

Не допускається розміщувати назву підрозділу, пункту, підпункту в нижній частині сторінки, якщо після неї розміщено тільки один рядок тексту. В такому разі заголовок та подальше викладення тексту слід починати з наступної сторінки.