Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Порядок грош-оцінки не с-г земель.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
276.48 Кб
Скачать

5. Грошова оцінка земель запасу

5.1. В основу розрахунку грошової оцінки земель запасу покладається рентний доход, який визначається відповідно до положень Порядку грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів та цього Порядку.

5.2. Грошова оцінка окремої земельної ділянки сільськогосподарських угідь визначається на основі шкал грошової оцінки агровиробничих груп грунтів.

5.3. Розрахунок шкал грошової оцінки агрогруп грунтів орних земель, земель під багаторічними насадженнями, сіножатями та пасовищами здійснюється за формулою:

Багр

Гагр = Гп ———————,

Бп

де Гагр - грошова оцінка гектара агровиробничої групи грунтів відповідних угідь (у гривнях);

Гп - грошова оцінка гектара відповідних угідь по сільськогосподарському підприємству (у гривнях);

Багр - бал бонітету агровиробничої групи грунтів відповідних угідь;

Бп - бал бонітету гектара відповідних угідь по сільськогосподарському підприємству.

5.4. Бал бонітету гектара сільськогосподарських угідь (Бп) по сільськогосподарському підприємству обчислюється на підставі експлікації агровиробничих груп грунтів і шкал бонітетів грунтів за формулою:

Е (Багр х Пагр)

Бп = —————————,

Е Пагр

де Бп - бал бонітету гектара відповідних угідь по сільськогосподарському підприємству;

Багр - бал бонітету агровиробничої групи грунтів відповідних угідь;

Пагр - площа агровиробничих груп грунтів відповідних угідь (у гектарах).

5.5. Сума грошової оцінки орних земель, земель під багаторічними насадженнями, сіножатями та пасовищами становитиме грошову оцінку сільськогосподарських угідь, що входять до земель запасу (додаток N 5, таблиці 5.1, 5.2).

5.6. У разі, якщо грунтове обстеження сільськогосподарських угідь земель запасу не проведено, його слід провести перед грошовою оцінкою.

В разі неможливості здійснити грунтове обстеження спеціаліст-грунтознавець визначає камерально та з виїздом на місцевість належність грунтів цієї ділянки до агрогруп у шкалі грошової оцінки або бонітетів.

5.7. Грошова оцінка земель запасу, що знаходяться під дорогами, спорудами, лісосмугами, водоймами, болотами, чагарниками, ярами та іншими непридатними для сільськогосподарського виробництва земельними ділянками, визначається за їх фактичним використанням.

Землі під чагарниками оцінюються в розмірі 25 відсотків від середньої оцінки земель під лісовими насадженнями відповідного адміністративного району.

5.8. Грошова оцінка земель запасу під дорогами і спорудами визначається відповідно до розділу 2 цього Порядку.

5.9. Грошова оцінка земель під лісосмугами та захисними насадженнями здійснюється відповідно до розділу 3 цього Порядку в частині оцінки земель природоохоронного призначення.

5.10. Грошова оцінка всієї площі земель запасу дорівнює сумі грошових оцінок земельних ділянок окремих угідь.

5.11. Сільськогосподарські угіддя, розташовані поза межами земель сільськогосподарського призначення, оцінюються з урахуванням характеристик їх грунтового покриву. З огляду на відсутність грунтових обстежень і карт грунтів таких земель, враховуючи обмежений термін виконання земельнооціночних робіт і неможливість здійснити за цей час картографування грунтів, складаються орієнтовні грунтові карти з використанням карт суміжних сільськогосподарських підприємств та наявних допоміжних матеріалів.

За допомогою топокарт визначається рельєф поверхні необстежених сільськогосподарських угідь, вивчаються фотоматеріали на цю територію. З урахуванням системи дешифрувальних ознак грунтів зіставляється комплекс фотозображення на фотоматеріалах з грунтовими картами відповідних територій. Беруться до уваги тон, малюнок (структура) зображення, форма контура. Виявляються комплекси фотозображення аналогічні тим, які спостерігаються на площах, вкритих грунтовою зйомкою. Складені камеральним шляхом орієнтовні карти грунтів перевіряються візуально, під час натурного обстеження, на предмет усунення можливих помилок, що виникли під час камерального дешифрування грунтового покриву.

На підставі складання екстраполяційних грунтових карт обраховуються площі агровиробничих груп грунтів, які є одиницями оцінки сільськогосподарських земель.