Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_5-6.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
152.58 Кб
Скачать

3. Бюджетний устрій в Україні.

У відповідності зі статтею 2 Закону України «Про бюджетну систему України» бюджетна система України складається з державного бюджету України, республіканського бюджету Автономної Республіки Крим і місцевих бюджетів. У фінансово-правовій літературі існує однозначне визначення бюджетної системи – це заснована на економічних відносинах, врегульованих правовими нормами, сукупність видів бюджетів, які існують на території держави.

Кожна держава має свою бюджетну систему і встановлює принципи її побудови, з тим щоб власний бюджет мала сама держава, її частини (якщо це федерація) і всі адміністративно-територіальні одиниці, тобто бюджетний устрій в державі визначається формою державного устрою і включає в себе організацію бюджетної системи, принципи її побудови, повноваження законодавчих та виконавчих органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів. Стаття 3 Закону України «Про бюджетну систему України» встановила: «Бюджетний устрій – це організація і принципи побудови бюджетної системи, її структури, взаємозв'язок між окремими ланками бюджетної системи. Бюджетний устрій України визначається з урахуванням державного устрою і адміністративно-територіального поділу.

Бюджетно-правові норми установлюють види бюджетів, які діють на території держави, місце їх у бюджетній системі, взаємозв'язок між ними і принципи функціонування.

Бюджетний устрій залежить від державного устрою. Україна – унітарна держава, в якій, відповідно до статті 7 Конституції, визнається і гарантується місцеве самоврядування, функціонування якого без власних бюджетів неможливо. В зв'язку з цим бюджетна система України складається з двох рівнів: державного бюджету та республіканського бюджету Автономної Республіки Крим і місцевих бюджетів.

Після проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року Україна змінила принцип побудови державного бюджету. В часи входження України в Союз РСР державний бюджет України об'єднував в собі республіканський бюджет, бюджети областей та міст Києва та Севастополя, тобто являв собою сукупність усіх бюджетів.

Зведений бюджет не затверджується Верховною Радою України, а викорис- товується для аналізу і визначення засад державного регулювання економічного і соціального розвитку України.

Кожний з видів бюджетів, які існують в Україні, затверджується відповідним органом місцевого самоврядування, але і в системі місцевих бюджетів Існують зведені (консолідовані) бюджети, які об'єднуються спочатку з бюджетом вищого рівня, а потім – в бюджет області, а бюджети областей входять у зведений (консолідований) бюджет України.

Зведеними (консолідованими) бюджетами в Україні є: Державний бюджет, бюджет Автономної Республіки Крим; бюджети областей; бюджети районів: бюджети міст, які мають районний поділ.

Бюджет Автономної Республіки Крим об'єднує республіканський бюджет та бюджети районів і міст республіканського підпорядкування Автономної Республіки Крилі. Хоча в бюджеті Автономної Республіки Крим є республіканський і місцеві бюджети, це не робить бюджетну систему України трирівневою, оскільки стаття 134 Конституції України установила, що Автономна Республіка Крим є невід'ємною складовою частиною України і в межах повноважень, визначених Конституцією України, вирішує питання, віднесені до її відання. У статті 137 Конституції України, де закріплені питання, які нормативно регулює Автономна Республіка Крим, бюджетно-фінансових питань немає.

У статті 2 Закону України «Про бюджетну систему України» бюджет Автономної Республіки Крим відокремлено від місцевих бюджетів, але в науковій літературі республіканський бюджет Автономної Республіки Крим відносять до місцевих бюджетів.

Бюджет області об'єднує обласний бюджет та бюджети районів і міст обласного підпорядкування.

Бюджет району об'єднує районний бюджет, бюджети міст районного підпорядкування, селищні та сільські бюджети.

Зі статті 140 Конституції випливає, що сільські, селищні і міські ради здійснюють місцеве самоврядування, що неможливо без достатньої матеріальної і фінансової бази.

Стаття 61 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» чітко встановила, що органи місцевого самоврядування в селах, селищах, містах, районах у містах самостійно розробляють, затверджують і виконують відповідні місцеві бюджети. Це свідчить про те, що сільські, селищні та міські бюджети існують.

Бюджет міста, яке має районний поділ, об'єднує міський бюджет та бюджети районів, що входять до його складу. У випадках, коли міській, районній в місті раді адміністративно підпорядковані інші міста, селища чи сільські населені пункти, бюджети цих адміністративно-територіальних утворень об'єднуються відповідно у бюджеті міста або бюджеті району в місті, радам яких ці населені пункти підпорядковані. Бюджетний устрій в Україні ґрунтується на принципах єдності, повноти, достовірності, гласності, наочності і самостійності усіх бюджетів, що входять до бюджетної системи України.

Бюджет затверджується не тільки в загальній сумі доходів і видатків. У ньому визначається, які суми надходять, від якого джерела доходу (податок на додану вартість, акцизний збір, плата (податок) за землю, державне мито тощо), кому і скільки виділяється коштів. Принцип спеціалізації здійснюється на всіх стадіях бюджетного процесу за допомогою застосування встановленої у визначеному порядку класифікації доходів і видатків бюджету.

Закон України «Про бюджетну систему України» визначає бюджетну класифікацію як єдине систематизоване, функціональне згрупування доходів і видатків бюджету за однорідними ознаками, що забезпечує загальнодержавну і міжнародну порівняльність бюджетних даних.

За допомогою бюджетної класифікації в фінансових, податкових органах, кредитних та бюджетних установах провадиться облік доходів і видатків, складається звітність про виконання бюджетів. Саме бюджетна класифікація допомагає проводити дійовий контроль за цільовим використанням бюджетних коштів.

Призначення бюджетної класифікації – забезпечити співставлення показників бюджетів усіх рівней, тобто державного бюджету і місцевих бюджетів. Вона використовується на всіх стадіях бюджетного процесу, а також при складанні органами виконавчої влади зведених (консолідованих) бюджетів.

Бюджетна класифікація України складається з чотирьох розділів:

Розділ 1. Доходи бюджету.

Розділ II. Видатки бюджету.

Розділ III. Фінансування бюджету.

Розліт IV. Державний борг.

Відомча структура видатків бюджетної класифікації України затверджується Міністерством фінансів України за поданням відповідних міністерств і відомств, по місцевих бюджетах – рішеннями відповідних органів місцевого самоврядування. Однак порушувати принципи побудови і єдності бюджетної класифікації не можна, бо Верховна Рада України затвердила нову структуру бюджетної класифікації з метою створення єдиної інформаційної системи зведення державних доходів і видатків на всіх рівнях влади, забезпечення загальнодержавної і міжнародної порівнянності бюджетних даних. Слід зазначити, що бюджетна класифікація єдина як для доходів і видатків державного бюджету, так і для місцевих, причому і для зведених (консолідованих) для всіх рівнів. Однак частина бюджетної класифікації використовується тільки для державного бюджету. Так, у функціональній структурі видатків у розділі 21 – Поповнення державних запасів і резервів – підрозділи Державні запаси дорогоцінних металів і каміння. Державний матеріальний резерв. Інші державні запаси і резерви належать до відомчої класифікації видатків державного бюджету. Класифікація джерел зовнішнього фінансування дефіциту або класифікація структури зовнішнього боргу також використовується для складання державного бюджету.

В ході виконання бюджету на органи виконавчої влади покладається обов'язок щодо кожного джерела доходів і витрачання бюджетних коштів. Затвердження бюджету без спеціалізації або застосування недостатньої спеціалізації могло б призвести до необмежених дій розпорядників коштів і унеможливило б проведення дійового контролю за виконанням бюджету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]