Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_5-6.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
152.58 Кб
Скачать

Тема 6. Бюджетний процес в Україні

1. Поняття та зміст бюджетного процесу.

Одержання доходів, їх розподіл між ланками бюджетної системи і використання їх на покриття видатків, зв'язаних із виконанням передбачених Конституцією України функцій органами держави і місцевого самоврядування, не проходить автоматично. Держава за допомогою правових норм ретельно регулює відносини, що виникають при формуванні і виконанні всіх видів бюджетів, контролі за виконанням бюджетів і звітуванні про їх виконання. Діяльність органів держави і місцевого самоврядування в галузі бюджету у широкому плані одержала назву бюджетного процесу.

Головна стадія бюджетного процесу – виконання бюджету, під час якого слід добитися виконання приписів закону про Державний бюджет.

Конституція України надає право внесення проекту Державного бюджету Кабінету Міністрів України, а Закон України «Про бюджетну систему України» цим правом наділяв Президента України. Кабінет Міністрів України керує складанням проекту бюджету, вносить поправки у відповідності із змінами, що вносяться депутатами, як під час складання проекту, так і в процесі виконання самого бюджету.

Повний цикл бюджетного процесу, тобто період з початку складання проекту бюджету до затвердження звіту про його виконання триває понад два роки. У ході здійснення окремих етапів діяльності з бюджетом, які мають назву стадій бюджетного процесу, реалізуються бюджетні повноваження всіх суб'єктів бюджетних правовідносин. Бюджетний процес є формою або засобом здійснення матеріальних бюджетних прав, які надані учасникам бюджетного процесу законодавством.

Бюджетний процес в Україні відбиває важливіші риси, властиві нашому бюджету – повнота доходів і видатків, достовірність, яка може бути досягнута на основі реальності показників бюджету, гласність і публічність та спеціалізація показників доходів і видатків бюджету, завдяки застосуванню бюджетної класифікації на всіх стадіях процесу, врахування загальнодержавних інтересів при складанні і виконанні бюджетів, гарантованість самостійності місцевих бюджетів невтручанням державних органів у бюджетний процес по місцевих бюджетах, за винятком випадків, передбачених законодавством.

2. Порядок складання проекту бюджету.

Складання проектів Державного і місцевих бюджетів здійснюється з метою визначення обсягу коштів, необхідного для функціонування держави і органів місцевого самоврядування. Через Державний бюджет здійснюється перерозподіл частини фінансових ресурсів між адміністративно-територіальними одиницями.

Підготовка проекту бюджету передбачає проведення низки дуже серйозних заходів. Після початку поточного року Міністерство економіки починає працювати над збиранням показників з галузевих міністерств і відомств, які фінансуватимуться з бюджету. На підставі цього Міністерство економіки готує економічні прогнози і до 1 червня подає їх у Верховну Раду.

Другим етапом першої стадії бюджетного процесу в Україні можна вважати прийняття до 15 червня Верховною Радою України спеціальної постанови – бюджетної резолюції.

У бюджетній резолюції вмішуються головні пріоритети бюджетної політики на планований рік, які повинні стати орієнтиром для Уряду, який керує складанням проекту бюджету, і для Верховної Ради при розгляді бюджету. В ній визначаються макроекономічні цілі і обов'язково розмір дефіциту бюджету та загальний обсяг доходних надходжень, положення, які кладуться в основу формування видаткової частини бюджету, та даються завдання Уряду, які слід врахувати.

Регламент Верховної Ради вимагає прийняття бюджетної резолюції не пізніше 1 липня.

Міністерство економіки України, складаючи інвестиційну програму, відбирає інвестиційні проекти і на початку другої половини року розподіляє проекти інвестицій між галузями.

Міністерство фінансів України, спираючись на аналіз макроекономічних показників і замовлень міністерств, відомств, інших центральних органів виконавчої влади та заявок органів місцевого самоврядування, вносить корективи в попередній зведений проект бюджету.

Проект зведеного бюджету Міністерство фінансів передає Кабінету Міністрів до 15 серпня.

Кабінет Міністрів на своєму засіданні розглядає проект бюджету і проект закону про Державний бюджет і приймає остаточне рішення щодо проекту Закону про Державний бюджет згідно з Правилами оформлення проекту Закону України про Державний бюджет України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]