Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_5-6.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
152.58 Кб
Скачать

3. Порядок розгляду проекту бюджету.

Згідно з Законом України «Про бюджетну систему України» друга стадія бюджетного процесу – розгляд проекту Закону про Державний бюджет України починається з того моменту, коли бюджетні матеріали передаються у Верховну Раду України.

У відповідності з статтею 26 Закону України «Про бюджетну систему України» до проекту Закону додаються: Основні прогнозні макропоказники економічного і соціального розвитку України на плановий рік, зведений баланс фінансових ресурсів України, основні напрями бюджетної і податкової політики, пропозиції щодо взаємовідносин Державного бюджету України з бюджетами Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, обсяги централізованих державних капітальних вкладень з розрахунками і обґрунтуваннями по окремих позиціях і загальні показники зведеного бюджету України.

До всіх показників доходів і видатків державного бюджету, зазначених у проекті Закону про Державний бюджет України, окремо додаються розрахунки і обґрунтування. Персональну відповідальність за дотримання цього правила покладено на Міністра фінансів України.

До проекту Закону про Державний бюджет України також додаються інформаційні матеріали:

  1. прогноз доходів і видатків Державного бюджету України на три наступні роки, розроблений виходячи з основних прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку України на цей період;

  2. перелік законів, окремих статей законів та інших нормативних актів, яким суперечить проект Закону про Державний бюджет України, з зазначенням причин розбіжностей. Якщо причиною є недостатність коштів, вказується обсяг фінансування в процентному відношенні до визначеного актом законодавства;

  3. перелік податків, зборів, інших обов'язкових платежів із зазначенням ставок і пільг;

  4. перелік загальнодержавних, міжгалузевих та інших програм, що фінансуються з бюджету, в разі, якщо розпорядниками коштів є два і більше суб'єкти. Подаються дані щодо фінансових повноважень кожного суб'єкта і загальні витрати на програму.

Протягом наступних п'яти днів проект бюджету розглядається у комітетах, які призначають доповідачів для участі у роботі комітету з питань бюджету. Депутати і комітети передають свої поправки до проекту бюджету у Комітет з питань бюджету.

Всі пропозиції розглядає комітет з питань бюджету, який готує доповідь і таблицю про підтримані і відхилені поправки. На цьому етапі діяльності органів держави важливо відмітити особливу роль Кабінету Міністрів України у розробці проекту закону про Державний бюджет.

Перше читання проекту закону про Державний бюджет починається з доповіді Комітету з питань бюджету. По доповіді проводиться обговорення і ставиться на голосування постанова про схвалення висновків і пропозицій Комітету з питань бюджету.

Якщо постанова не підтримується, Верховна Рада може прийняти рішення: а) про повернення доповіді на доопрацювання в Комітет з питань бюджету; б) про розгляд на пленарному засіданні всіх поправок, що надійшли до Комітету з питань бюджету.

Якщо доповідь комітету з питань бюджету схвалюється, на пленарному засіданні розглядаються тільки відхилені поправки.

Ці висновки затверджені постановою Верховної Ради України, в них було дано завдання Кабінету Міністрів України на протязі 2 тижнів внести зміни у поданий проект, доопрацювати його і подати Верховній Раді.

Після цього проект бюджету передається Кабінету Міністрів на доопра- цювання.

Кабінет Міністрів доопрацьовує проект бюджету на протязі двох тижнів відповідно до схваленої доповіді Комітету з питань бюджету і підтриманих Верховною Радою поправок і подає доопрацьований проект бюджету на друге читання у Верховну Раду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]