Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КонспЛ_Бпл-е.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

9. Аналіз розділів бізнес-плану: фінансовий план фірми

9.1. Вимоги до формування фінансового розділу бізнес-плану

У фінансовому розділі бізнес-плану в концентрованому вираженні по­дані результати розробки маркетингової, товарної, виробничої й управлінсь­кої стратегій. Реалізація цих стратегій формує визначений рівень витрат і результатів. Природно, що у висновку необхідно звести їх воєдино і відпові­сти на запитання про кінцевий результат бізнесу. Схема даного розділу бізнес-плану наведена у табл. 9.1.

Частіше усього фінансовий план у завершеному варіанті не має само­стійного значення. Основною його задачею є перевірка різноманітних варі­антів ведення бізнесу й умов роботи фірми з погляду економічної доціль­ності. При вивченні кожної теми курсу неодноразово підкреслювалася необхідність урахування всіх можливих витрат при здійсненні дій, що викла­даються дій. Тепер прийшов час їх узагальнити і зіставити з очікуваними ре­зультатами. Якщо таке порівняння є позитивним, то можна приступати до остаточного редагування й розсилання його потенційним інвесторам.

Проте, що більш імовірне, при об'єктивній оцінці витрат і результатів, початковий варіант не буде вселяти оптимізму. Або очікуваний обсяг інвес­тицій надається занадто малий, або внутрішня ставка прибутку значно по­ступається середньої прибутковості по дохідних активах, або можливий термін повернення позички перевищує розумні межі. Це нормально. Дана ситуація означає лише необхідність з'ясовування причин недостатньої ефективності (завищені накладні витрати, занадто коштовні варіанти технічного оснащен­ня і т.п.), а потім внести відповідні зміни у відповідні розділи бізнес-плану.

Природно, дані зміни носять не арифметичний характер, а пропонують перегляд початкової стратегії і тактики розвитку бізнесу. Наприклад, якщо фінансові показники свідчать про недостачу коштів у якомусь конкретному періоді (квартал, рік) його реалізації, то необхідно проаналізувати витрати по всіх змістовних розділах бізнес-плану, що до цього відрізку часу. При цьо­му виявляються ті з витрат, що не мають принципового характеру і їхнього здійснення можна перенести на ті періоди, що характеризуються позитив­ним балансом грошових надходжень і витрат.

Таблиця 9.1

Схема фінансового розділу бізнес-плану

Структура розділу

Поставлені питання

1. Умови беззбит­ковості роботи фірми.

- Який обсяг продажу буде забезпечувати беззби­тковість діяльності фірми?

- Який варто очікувати рівень рентабельності при досягненні

планового обсягу продажу?

- Яка "зона безпеки" ведення бізнесу при реалізації бізнес-плану?

2. Фінансові ре­зультати при реалізації проекту

- Який обсяг валового прибутку буде досягнутий у плановому періоді?

- Який обсяг грошового по­току буде досягнутий у плановому періоді?

- Які показники балансу будуть досягнуті у плановому періоді?

З. Аналіз резуль­татів реалізації бізнес-плану

- По яких напрямках варто розподіляти прибуток, отриманий при реалізації бізнес-плану?

- Чи забезпечується при реалізації бізнес-плану достатній рівень прибутковості?

- Наскільки ефективно буде здійснюватися керу­вання активами по роках реалізації бізнес-плану?

- Чи буде підтримуватися у плановому періоді достатній рівень платоспроможності фірми?

З огляду на циклічний характер підготування фінансового плану, фор­мування його параметрів зручніше усього здійснювати на ЕОМ у форматі Ехсеl для чого розроблені типові програми.

Розгляд цих питань повинен для отримання відповіді: чи забезпечує описа­не в бізнес-плані діло необхідний фінансовий результат для фірми і її інвесторів?

Якщо в основній частині бізнес-плану розглядаються декілька варіантів можливого розвитку подій, що саме по собі покращує його обґрунтованість, то і запропоновані фінансові показники варто проводити по кожному з них. У результаті відбувається не просто добір найбільш вигідного з них, а ство­рюється можливість для прогнозування поводження на ринку у відповідь на ринкову ситуацію, що змінюється.

Таким чином, фінансовий розділ бізнес-плану є найменш гнучкою його частиною. Будь який з його параметрів повинен бути підтверджений відповід­ними викладами в описі бізнесу. І навпаки,, якщо в будь якій з аналізованих стадій ділового циклу присутні будь-які дії, що викликають визначені витра­ти, то вони повинні найти своє місце у фінансових розрахунках. Без урахуван­ня цих обов'язкових умов бізнес-план не може сприйматися потенційними інвесторами як обґрунтований. При виявленні даних помилок створюється враження, в кращому випадку, про недостатній рівень компетентності авторів.

Найбільш поширеним початком формування фінансового плану є про­ведення аналізу умов беззбитковості. Він будується на пошуку співвідношення між собівартістю продукції, виторгом від її реалізації і прибутком. У резуль­таті можна одержати параметри роботи при яких планований обсяг продажу буде, принаймні, покривати постійні витрати фірми.

На такому етапі формуються планові документи про очікувані прибутки і витрати при реалізації проекту. Вони називаються заявами про прибутки. При їхньому розгляді з'ясовується ступінь вигідності проекту, шліфуються дані попередніх розділів на предмет співвідношення витрат і результатів. Тут же передба­чаються конкретні форми розподілу прибутку або виплат винагороди інвестору.

Економічна вигідність проекту ще не означає можливість його здійснен­ня. Достатність коштів для забезпечення функціонування фірми пере­віряється при упорядкуванні заяви про грошові потоки. Вона містить роз­рахунки, які підтверджують можливість підтримки належного рівня ліквідності при реалізації бізнес плану.

Для одержання більш повної картини стану бізнесу, по наявним прорахункам складається плановий баланс фірми. Його показники на кінець кож­ного періоду і дозволяють провести комплексний аналіз діяльності фірми в плановому періоді по відомій схемі. Особлива увага при цьому приділяється аналізу ринкової сталості фірми.

Таким чином, розглядаючи фінансові показники очікуваний інвестор бажає одержати всіляку інформацію про можливі кінцеві результати своєї участі в проекті. Як уже відзначалося, увага концентрується не стільки на кількісних значеннях, скільки на їх правдоподібності. Тому, наступною ви­могою до формування розділу є його максимально можлива відкритість. При реалізації розробки розділу на ЕОМ це не складає особливих проблем як із погляду правдоподібності викладу, так і багато варіантності розрахунків.