Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка( історія укр. сусп.).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
392.19 Кб
Скачать

Література:

  1. Білас І.Репресивно-каральна система в Україні (1918 – 1953). – К., 1994. – Кн. 1-2.

  2. Калініченко В. Селянське господарство України в період НЕПу. – Харків, 1997.

  3. Кульчицький С.В., Мовчан О.М. Невідомі сторінки голоду 1921 – 1923 рр. в Україні. – К., 1993.

  4. Конквест Р. Жнива скорботи. – К., 1993.

  5. Кульчицький С. Україна між двома війнами (1921 – 1939 рр.) Серія «Україна крізь віки». – К., 1999. – Т. 11. – С. 7-65.

  6. Касьянов Г. Українська інтелігенція 1920 – 30- років: соціальний портрет та історична доля. – К., 1992.

  7. Рубльов О., Чеченко Ю. Сталінщина й доля західноукраїнської інтелігенції. 20 – 50-ті роки ХХ ст. – К., 1994. – С. 184-209.

Тема 13. Україна в роки другої світової війни (2 години).

ПЛАН

  1. Початок Другої світової війни. Входження Західної України, Північної Буковини, Хотинського, Акерманського та Ізмаїльського повітів Бессарабії до складу УРСР.

  2. Німецький окупаційний режим. Народна боротьба на окупованій території. Дії ОУН-УПА на західноукраїнських землях.

  3. Звільнення українських земель від фашистських загарбників. Втрати України у війні.

Реферати:

  1. Українське питання напередодні Другої світової війни.

  2. Окупаційний режим на українських землях.

  3. Партизанські та підпільні рухи на окупованих українських землях.

  4. Київська наступальна операція 1943 р.

  5. Культурне життя в Україні під час Другої світової війни.

  6. Утворення та діяльність УПА.

  7. Наслідки Другої світової війни для України.

Питання для самостійної роботи:

  1. Покажіть місце і роль українських земель у планах гітлерівського керівництва напередодні й під час Другої світової війни. Чому ці плани мінялися відповідно до міжнародного становища Німеччини?

  2. Визначте позитивні й негативні наслідки радянізації західноукраїнських земель.

  3. Визначте масштаби втрат України в Другій світовій війні.

  4. З’ясуйте підсумки та уроки Другої світової війни.

Методичні рекомендації:

Для України початок Другої світової війни пов’язаний з нападом німців на Польщу і окупацією Західної України Радянським Союзом. Напередодні цих подій був укладений нацистсько-радянський пакт, який означав поділ Європи на відповідні сфери впливу та окупації. В результаті величезна більшість західних українських земель увійшла до складу Радянського Союзу. Студенти повинні розкрити зміст договору про ненапад між СРСР і фашистською Німеччиною, використавши пропоновану літератур. Далі слід показати всю складність і суперечливість процесів, пов’язаних з входженням Західної України до СРСР.

Готуючись до другого питання семінарського заняття, зверніть увагу на жорстокість німецького окупаційного режиму, який фактично здійснював політику геноциду щодо українського народу. Тільки за перші місяці своєї влади нацисти знищили майже 850 євреїв, 1,3 млн. військовополонених.

На Україні німецькому фашизмові активно протидіяв сильний рух опору боротьби українського народу проти німецького окупаційного режиму була діяльність ОУН-УПА. Студенти повинні усвідомити, що УПА, яка складалась з десятків тисяч бійців і не мала нізвідки допомоги, стала унікальним явищем в європейському русі опору. Варто також ознайомитись з політичною еволюцією ОУН, яка стала в результаті розширення її дії на терені східної України й активізації дій проти німців.

Антифашистський рух опору в Україні включав також радянське комуністичне підпілля та партизанський рух. З’ясуйте, якою була їх роль у русі опору. Які інші сили вели боротьбу з фашистами в Україні? Охарактеризуйте результати народної боротьби на окупованій території.

У 1943 р. стався вирішальний передом у радянсько-німецькій війні. Розпочалось вигнання німців з окупованих ними територій. Студенти мають вивчити основні воєнні операції, спрямовані на знищення угруповань німецької армії на Україні, знати про величезні матеріальні і людські втрати України за роки Другої світової війни.