Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова Аня Екологічні ризики підприємницької д...docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
399.56 Кб
Скачать
    1. Характеристика існуючих методів, способів та обладнання для очищення атмосферного повітря від газопилових викидів

Безумовно підприємницька діяльність забруднює атмосферне повітря, саме тому постає завдання по збереженню первинного стану атмосфери, її очищення.

На сучасному етапі для більшості промислових підприємств очищення вентиляційних викидів від шкідливих речовин є одним з основних заходів по захисту повітряного басейну. Нині використовуються різні методи уловлювання і знешкодження паро- і газоподібних речовин з повітря. На практиці застосовують наступні способи очищення газу : абсорбція, адсорбціонний, каталітичний, термічний та ін.Методики розрахунку апаратів для фізико-хімічного очищення газівбазуються на закономірностях тепло- і масообміну. При цьому використовуються елементи теорії подібності дифузійних процесів [1-4].

Пристрій для очищення газопилових викидів циклон типу ЦН-15

(Рис 3.3)

Рис. 3.3. Загальний вигляд циклона ЦН-15

Циклони ЦН-15 є найбільш універсальними і поширеними апаратами газоочистки, широко вживаними для відділення пилу від газів і повітря (у тому числі й аспіраційного).

При невеликих капітальних і експлуатаційних витратах циклони забезпечують очищення газів ефективністю 85 - 98% від частинок пилу розміром більше 10 мкм. Циклони рекомендується використовувати перед високоефективними апаратами газоочистки (фільтри, електрофільтри).

Для збільшення терміну служби циклонів, що піддаються абразивного зносу, в місцях найбільшого зносу (у нижній частині конуса, у вхідній частині равлики) рекомендується наносити спеціальне антиабразивне покриття.

Таблиця 3.1.

Технічні характеристики циклону цн-15

Захист атмосферного повітря на державному рівні.

Стаття 7. Закоу України «Про охорону атмосферного повітря»

Нормативи гранично допустимих викидів забруднюючих речовин стаціонарних джерел.

Нормативи гранично допустимих викидів забруднюючих речовин та їх сукупності, які містяться у складі пилогазоповітряних сумішей, що відводяться від окремих типів обладнання, споруд і надходять в атмосферне повітря від стаціонарних джерел, встановлюються з метою забезпечення дотримання нормативів екологічної безпеки атмосферного повітря з урахуванням економічної доцільності, рівня технологічних процесів, технічного стану обладнання, газоочисних установок. [7]

Абсорбцією називається перенесення компонентів газової суміші в об'єм з конденсованої фази, що торкається з нею. При абсорбції відбувається вибіркове поглинання одного або декількох компонентів з газової суміші рідкими поглиначами.

При фізичній абсорбції зазвичай використовують як абсорбент воду, а також органічні розчинники і неорганічні, не реагуючі з витягуваними компонентами і їх водними розчинами.

При хемосорбції в якості абсорбенту використовують водні розчини солей, органічні речовини і водні суспензії різних речовин. Абсорбція представляє процес хімічної технології, включаючі масопереніс між газоподібним компонентом і рідким розчинювачем, здійснюваний в апараті для контактування газу з рідиною. Апарати, в яких здійснюють процес абсорбції, називають абсорбери.[Защита атмосферы от газовых выбросов PDFст 5 ] [4]

Для очищення повітря від аерозолів використовують пилоосаджувальні камери.

Простим сепаратором твердих зважених часток є пило-осаджувальна камера, в якій запилений газовий потік переміщається з малою швидкістю, що робить можливим гравітаційне осадження(седиментацію) суспензії, що транспортується.

Для досягнення прийнятної ефективності очищення газів цими пристроями необхідно, щоб частки знаходилися в пилоосаджувальних апаратах можливий триваліший час, а швидкість руху пилового потоку була незначною. Тому це устаткування належить до категорії екстенсивного устаткування, робочі об'єми таких апаратів дуже значні, що вимагає великих виробничих площ. Проте пилоосаджувальні камери і пилові мішки мають дуже незначний гідравлічний опір(50…300 Па).

У промисловості пилоосаджувальні камери використовуються як облаштування попередньої обробки газів, наприклад, для відділення великих часток і розвантаження апаратів подальших східців. У зв'язку з цим це устаткування використовують тільки на перших східцях систем газо-очистки для осадження часток великих розмірів (більше 100 мкм). Зазвичай середня витратна швидкість руху газів в пилоосаджувальних камерах складає 0,2…1 м/с, а в пилових мішках - 1…1,5 м/с.

На рис. 3.4 представлені найбільш поширені конструкції пилоосаджувальних камер і пилових "мішків".

(Рис 3.4.) Пилоосаджувальні камери і найпростіші пилоосаджувачі інерційної дії

Для рівномірного газорозподілу по перерізу пилоосаджувальні камери можуть забезпечуватися дифузорами і газорозподільними решітками, а для зниження висоти осадження часток - горизонтальними або похилими полицями. Ефективність уловлювання часток за допомогою гравітаційного осадження можна підвищити, зменшуючи необхідний шлях їх падіння. Це можна здійснити, поміщаючи в камеру горизонтальні пластини, що перетворює її на групу невеликих паралельних камер. У деяких конструкціях пилоосаджувальних камер для підвищення їх эфективності передбачається пристрій ланцюгових або дротяних завіс і перегородок, що відхиляються. Це дозволяє додатково до гравітаційного ефекту використати ефект інерційного осадження частин при обтіканні потоком газів різних перешкод.