Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_8.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
129.54 Кб
Скачать

2. Аналіз доходів банківської установи

Стабільний і ритмічний приріст доходів банку свідчить про його нормальну роботу і про кваліфіковане управління активними операціями банку.

При аналізі процентних прибутків банку використовуються також відносні показники, що дозволяють оцінити середній рівень прибутковості позичкових операцій у цілому і кожній групі позичок окремо. Такими показниками є:

Доходність кредитних операцій = Сукупні процентні доходи / Середні залишки за позичковими рахунками *100%

Динаміка них показників дає можливість оцінити, за рахунок яких позичкових операцій збільшилися процентні доходи. Аналіз непроцентних доходів дозволяє визначити, на скільки ефективно банк використовує не кредитні джерела одержання доходів. При цьому їх аналізують по видах операцій і в динаміці. Важливим за значенням джерелом доходів комерційного банку є доходи, отримані від операцій із цінними паперами. Розмір доходів даного виду залежить від розміру і структури портфеля інвестицій і прибутковості різних видів цінних паперів. Доходи від валютних операцій банку також значною мірою впливають на його прибуток. Для аналізу прибутковості валютних операцій необхідно установити обсяг угод кожного виду, суму доходів і витрат по них. Дохід банку від валютних операцій визначається як співвідношення сумарного доходу за даним видом угод за даний період до загального обсягу угод.

До інших доходів відносяться комісійні. Щоб відшкодувати витрати, пов’язані з обслуговуванням рахунків клієнтів, більшість банків стягує плату. Комісійні можуть нараховуватися у відсотках від суми кожної операції або у твердій сумі, що сплачується періодично.

Загальний аналіз доходу банку передбачає попереднє його групування за джерелами утворення. Згідно з класифікацією, запропонованою НБУ для складання Звіту про прибутки та збитки, дохід банку поділяється на операційний і неопераційний.

Операційний дохід включає процентний дохід, комісійний дохід, дохід від торговельних операцій, інші банківські та небанківські операційні доходи.

Процентний дохід складається з доходів за коштами, розміщеними в інших банках, кредитами суб'єктам господарської діяльності та фізичним особам, іншими кредитами та доходу за цінними паперами, одержаному у вигляді відсотків.

Комісійний дохід утворюється внаслідок розрахунково-касового та кредитного обслуговування банків і інших клієнтів як результат операцій на фондовому та валютному ринках, які не спричиняють отримання доходу і стосуються, перш за все, купівлі-продажу цінних паперів та іноземної валюти за дорученням інших банків або клієнтів.

Дохід від торговельних операцій є наслідком торгівлі цінними паперами, іноземною валютою та іншими фінансовими інструментами, що здійснюється з ініціативи банка і не є виконанням доручень клієнтів.

До інших банківських операційних доходів належить дивідендний дохід, дохід від оперативного лізингу, штрафи та пені, отримані за банківськими операціями.

Інші небанківські операційні доходи є наслідком здійснення банком господарських операцій. До них належать доходи від продажу основних засобів та матеріальних цінностей, штрафи та пені, отримані за господарськими операціями тощо.

Окремо розглядаються доходи банку від зменшення резервів за заборгованістю.

Загальний аналіз доходів банку ґрунтується на використанні методик вертикального та горизонтального економічного аналізу, які дозволяють оцінити структуру об'єкта аналізу (у даному випадку - доходу банку) та визначити динаміку доходу в цілому і за кожною його складовою.

Система показників, які використовуються в загальному аналізі доходу, включає абсолютні вартісні показники, що характеризують обсяг доходу в цілому та за його складовими; відносні показники структури, якими визначається питома вага кожної складової доходу; абсолютні та відносні показники динаміки, які дозволяють оцінити зміну доходу банку: його загального обсягу, за складом та структурою.

При аналізі доходів банку використовують такі відносні показники аналізу банківських доходів (табл. 2)

Таблиця .2

Показники рівня дохідності банку

Назва показника

Формула розрахунку

1.

Дохідність одного працівника

Доходи банку / Середньо облікова кількість працівників

2.

Дохідність активів

Доходи банку / Середні активи

3.

Дохідність дохідних активів

Доходи банку / Середні дохідні активи

4

Коефіцієнт операційного доходу

Операційний дохід / Середні активи

5

Коефіцієнт операційного доходу

Операційний дохід / Середні дохідні активи

6

Маржа процентного доходу

Процентні доходи / Доходи, усього

7

Коефіцієнт процентного доходу

Процентний дохід / Середні активи

8

Коефіцієнт.процентного доходу

Процентний дохід / Середні активи

Крім традиційних видів діяльності (надання позичок) доволі велику частку в доходах мають непроцентні доходи, до яких відносять комісійні доходи за розрахунково-касове обслуговування банків та клієнтів, результати від торговельних і неторговельних операцій та доходи від інших послуг банку. Під час аналізу цих видів діяльності використовують такі коефіцієнти:

Маржа непроцентного доходу = Непроцентні доходи / Доходи всього

Коефіцієнт непроцентного доходу = Непроцентні доходи / Середні активи (загальні або робочі)

Аналіз наведених показників здійснюється порівняно з планом і в динаміці. Якщо тренд цих показників свідчить про випереджуючі темпи зростання непроцентних активів в активах порівняно з непроцентними витратами, то це явище розцінюється як позитивне.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]