Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети 23-44. Право.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
58.19 Кб
Скачать

30. Виконавча влада.

Виконавча влада — влада, що володіє правом безпосереднього керування державою. Носієм цієї влади в масштабах усієї країни є уряд. Назва уряду встановлюється Конституцією і законодавством. Найчастіше уряд має офіційну назву —Ради чи Кабінети міністрів. Наприклад, у Швейцарії - Федеративна Рада, в Італії — Рада Міністрів, у Японії — Кабінет. Очолює уряд - глава. Як правило прем"єр-міністр (наприклад, у Франції). Уряд забезпечує виконання законів і актів законодавчої влади, відповідальний перед нею, підзвітний і підконтрольний їй.

Сутність виконавчої влади зводиться до такого.

1. Виконавча влада є відносно самостійною гілкою (формою, видом) єдиної державної влади в Україні — атрибутом державно-владного механізму, побудованого на засадах поділу влади, й здійснюється поряд із законодавчою та судовою в тісній взаємодії.

2. Виконавча влада є самостійною лише у зв'язку з практичною реалізацією Конституції, законів України в загальнодержавному та функціонально-компетенційному масштабі. На неї покладено найбільшу частину загальнодержавних функцій.

3. Виконавча влада має державно-правову природу, наділена владними повноваженнями, що виявляється в її можливостях впливати на поведінку і діяльність людей, їх об'єднань, праві й можливостях підкоряти своїй волі інших.

4. Виконавчу владу здійснюють на засадах поділу державної влади на гілки не на всіх рівнях, а лише на вищому, оскільки на місцевому рівні відсутні законодавчі органи. На рівні району в місті є судові органи, в той же час відсутні органи виконавчої влади (державного характеру), крім Києва та Севастополя. Немає їх і на рівні села, селища, міста. Управління на цьому рівні здійснюють органи місцевого самоврядування.

Кабінет Міністрів України — відповідно до Конституції України є вищим органом у системі органів виконавчої влади. Кабінет Міністрів України спрямовує і координує роботу міністерств, інших органів виконавчої влади. До складу Кабінету Міністрів України входять Прем'єр-міністр України, Перший віце-прем'єр-міністр, три віце-прем'єр-міністри, міністри (12 міністерств).

Глава КМ – М. Азаров.

Система органів виконавчої влади в Україні складається з таких рівнів:

— Кабінет Міністрів України — вищий орган у системі органів виконавчої влади;

— центральні органи виконавчої влади — міністерства, державні комітети, органи, статус яких прирівняний до державних, центральні органи виконавчої влади зі спеціальним статусом;

— місцеві органи виконавчої влади — місцеві державні адміністрації та територіальні органи центральних органів виконавчої влади.

31. Судова влада.

Судова влада - це діяльність всіх створених у державі судів, яка реалізується з допомогою притаманних їм і законодавчо засобів з метою впливу на поведінку суб'єктів права та суспільні відносини за участю цих суб'єктів.

Отже, найважливіші принципи судоустрою: 1. здійснення правосуддя виключно судами 2. поширення юрисдикції судів на всі правовідносини, що виникають в державі 3. безпосередня участь народу у здійсненні судочинства через народних засідателів і присяжних 4. побудова судів загальної юрисдикції за принципами територіальності і спеціалізації 5. неможливість створення надзвичайних і особливих судів 6. незалежність і недоторканність судів 7. відправлення правосуддя професійними суддями Згідно з Законом України N 3018-III "Про судоустрій України" від 7 лютого 2002 року основними засадами судочинства є: 1. законність 2. рівність усіх учасників процесу перед законом і судом 3. забезпечення доведеності вини 4. змагальність сторін 5. підтримання прокурором державного обвинувачення в суді 6. забезпечення права на захист 7. гласність судового процесу 8. забезпечення можливості оскарження судових рішень 9. обов'язковість рішень суду.

Суд – орган захисту права та його охорони. (Суддю вперше завжди призначає президент, після 5 років – Верховна Рада).

Суд у своїй діяльності керується лише законами, представницькими установами.

Суддею може бути громадянин України, яка:

  1. досягла 25 років;

  2. має юридичну освіту;

  3. має стаж роботи в галузі права не менше 3 років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]