Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети 23-44. Право.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
58.19 Кб
Скачать

Види судів:

  1. Конституційний Суд;

  2. Суди загальної юрисдикції:

А) Загальні суди;

Б) Спеціалізовані суди.

32. Загальні засади здійснення правосуддя в Україні.

Судова влада реалізується шляхом здійснення правосуддя у формі цивільного, господарського, адміністративного, кримінального, а також конституційного судочинства. Правосуддя становить основний зміст судової влади і полягає у розгляді судами в судових засіданнях цивільних, господарських, адміністративних, кримінальних справ, а також справ конституційної юрисдикції і законному, обґрунтованому, справедливому їх вирішенні.

Правосуддя має місце тоді коли суд повно з'ясував усі істотні обставини справи, правильно застосував закон і постановив законне, обґрунтоване і справедливе судове рішення у справі.

Правосуддя - це особливий вид державної діяльності, що здійснюється судом на підставі закону, зміст якої становить розгляд і вирішення судових справ з метою забезпечення гарантованих Конституцією України та законами прав і свобод людини і громадянина, прав та законних інтересів юридичних осіб, інтересів суспільства та держави, а результатом якого є постановлення правосудного судового рішення, яке має загальнообов'язковий характер.

Правосуддя здійснюється:

- суб'єктом його здійснення є лише суд;

- правосуддя здійснюється іменем держави;

- його сутність полягає у розгляді і вирішенні цивільних, господарських, адміністративних, кримінальних справ у формі судових засідань за участю сторін та інших учасників процесу, який проводиться на засадах змагальності.

- правосуддя здійснюється в чіткій процесуальній формі;

- правосуддя здійснюється з пріоритетом судової підвідомчості (роз'яснення ).

33. Конституційний суд України.

Конституційний Суд України входить до судової влади як її самостійний суб'єкт, є єдиним органом конституційної юрисдикції в Україні, вирішує питання про відповідність законів та інших правових актів Конституції України, дає офіційне тлумачення Конституції України та законів України. Конституційний Суд України складається з 18 суддів Конституційного Суду. Президент України, Верховна Рада України та з'їзд суддів України призначають по шість суддів Конституційного Суду України. Суддею Конституційного Суду України може бути громадянин України, який:

  1. на день призначення досяг 40-річного віку;

  2. має вищу юридичну освіту;

  3. стаж роботи за фахом не менш як 10 років;

  4. проживає в Україні протягом останніх 20 років;

  5. володіє державною мовою.

Суддя Конституційного Суду України призначається на дев'ять років без права бути призначеним на повторний строк. Голова Конституційного Суду України обирається на спеціальному пленарному засіданні Конституційного Суду України зі складу суддів Конституційного Суду України таємним голосуванням лише на один трирічний строк. До повноважень Конституційного Суду належить:

  1. вирішення питань про відповідність Конституції України (конституційність): законів та інших правових актів Верховної Ради України;

  2. актів Президента України;

  3. актів Кабінету Міністрів України;

Рішення Конституційного Суду є обов'язковим до виконання на території України, остаточним і таким, що не може бути оскарженим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]