Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
муз-пед.д ял. Абдуллин.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
223.23 Кб
Скачать

Креативність

За своєю сутністю музично-педагогічна діяльність вчителя музики носить творчий, креативний характер, який зумовлює її спрямованість, зміст і знаходить своє відображення у всіх її різновидах: конструктивної, музично-виконавської, комунікативно-організаторської дослідницької. Саме творчість стає тою спонукальною силою, яка визначає результативність діяльності вчителя музики і в виховному, і в навчальному, і в розвивальному аспектах.

Характеризуючи творчий характер роботи вчителя музики, Л. Г. Арчажнікова підкреслює, що він багато в чому обумовлений специфікою його діяльності, яка носить публічний характер, здійснюється перед певною аудиторією і вимагає вміння керувати своїми почуттями і настроями. Музично-педагогічний процес пов’язаний з постійним творчим пошуком учителя, оскільки йому доводиться діяти в умовах, що змінюються різноманітних педагогічних ситуацій. При цьому творчий процес набуває двосторонній характер: з одного боку, творчість вчителя, з іншого - учнів. Творча діяльність вчителя передбачає також педагогічну імпровізацію, яка обумовлюється його здатністю швидко і правильно оцінювати ситуацію і поведінку хлопців і оперативно знаходити рішення. При цьому величезне значення має рівень загальної культури вчителя, його психолого-педагогічна грамотність та ерудиція. Особливо великі можливості для підвищення креативності вчителя відкриває творча природа музичного мистецтва. Вона проявляється не тільки в створенні, а й в інтерпретаціях музичних творів. Вирішальну роль у цьому процесі відіграють музично-слухові уявлення, інтелект музиканта, його музичний досвід, володіння засобами художньої виразності. З цих позицій і слід підходити до специфіки творчої діяльності вчителя музики і керівництва ним творчою діяльністю дітей.

Креативний характер діяльності вчителя музики можна структурувати в двох аспектах: по відношенню до змісту музичної освіти і по відношенню до процесу музичної освіти.

По відношенню до змісту музичної освіти подібний характер діяльності зумовлюється особистістю педагога-музиканта, широтою його кругозору, професійними інтересами, наявністю досвіду роботи, спрямованістю на пошук нового у своїй діяльності.

Такого роду креативність може виражатися у розробці авторської навчальної програми, окремих її розділів, у пошуку і знаходження нового музичного матеріалу, у розробці нових принципів, методів і прийомів викладання музики, встановлення ще не мали місце міжпредметних зв’язків тощо. При цьому отриманий творчий результат такої роботи в рівній мірі може бути як повторюваним в тій чи іншій мірі іншими вчителями, так і неповторним, притаманним тільки даному учителю, що аж ніяк не применшує достоїнств результату.

Загалом креативний характер роботи вчителя музики по відношенню до змісту музичної освіти проявляється насамперед у його конструктивної та дослідницької діяльності.

Креативний характер роботи вчителя музики по відношенню до процесу музичної освіти проявляється головним чином у організаторської та комунікативної діяльності. У діяльності вчителя музики, який працює з дітьми, нерідко виникають унікальні ситуації. Ця унікальність виявляється у завжди неповторному конкретному складі учнів класу (життєвий і музичний досвід, музичні інтереси і потреби, рівень музичних здібностей, умінь і навичок та ін.), що вимагає щоразу нового поєднання організаційних прийомів і методів роботи, визначення найбільш доцільної тривалості та насиченості того чи іншого фрагмента уроку, застосування індивідуального підходу до учнів, групі учнів, класу в цілому і т.д.

Особливе місце при розгляді креативного характеру діяльності вчителя займає його виконавська музична діяльність, зокрема, в тих випадках, коли зміна психологічної обстановки під час уроку вимагає пошуку незапланованої нової музично-педагогічної інтерпретації музичного твору.

С. Л. Старобинский зазначає, що затребуваність творчої особистості вчителя музики настільки очевидна, що «робота по її вирощуванню стала принциповою для освіти як державної системи».

Найважливішою якістю особистості, що формується в процесі оволодіння майбутнім учителем музики своєю професією, є його особистісна професійна позиція.