Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
муз-пед.д ял. Абдуллин.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
223.23 Кб
Скачать

Емпатійність

Як уже відмічалося, в ширшому сенсі слова під емпатійністю розуміють здатність до співпереживання, до встановлення духовного контакту з людьми, душевність, сердечність. Такі показники емпатійності вчителя музики є необхідною умовою успішності і продуктивності всієї його діяльності. Емпатійність вчителя музики, в свою чергу, сприяє пробудженню і розвитку її в учнів.

Російська музична культура завжди відрізнялася яскраво вираженою здатністю до співчуття. «Я бажав би всіма силами душі, - зізнавався П. І. Чайковський, - щоб музика моя поширювалася, щоб збільшувалася кількість людей, що люблять її, знаходять у ній розраду і підпору». Це творче і світоглядне кредо композитора в повній мірі може стати епіграфом до діяльності вчителя музики, оскільки музичне мистецтво за своєю природою покликане викликати емпатію і розвивати її. Музика здатна розкрити перед учнями найтонші почуття і образи. І мистецтво вчителя полягає в тому, щоб допомогти дітям душевно відгукнутися на них, викликати бажання бути причетним до світу Добра і Краси.

Розвитку емпатійності вчителя музики сприяє спілкування з учнями на принципах душевної і духовної «родинності», бачення кожного з них особистості, яка формується, і усвідомлення необхідності спів-дії ним в процесі музичної освіти.

До методів, які обумовлюють успішний розвиток емпатійності вчителя музики, відносять:

  • асоціативний метод;

  • рольове ототожнення з образом музичного твору;

  • особистісне, суб’єктивне проживання ним уроку музики.

Педагог і психолог Ш. О. Амонашвілі так визначає особистісні якості вчителя.

По-перше, ми повинні бути людьми доброї душі і любити дітей такими, якими вони є ... Доброта і любов до дітей повинні бути не тільки внутрішньо пережитим станом, а й головним мотивом, стимулом нашої педагогічної діяльності, спілкування з дитиною або з усім класом ... Педагог доброї душі, всім серцем любить дитини, частіше посміхається, рідше хмуриться, він живе справжнім педагогічної життям і тим самим знаходить своє професійне щастя.

По-друге, ми повинні вміти розуміти дітей ... Розуміти дітей – означає стати на їхню позицію, цінувати їхні почуття, приймати їх турботи і справи як серйозні (вони і є такі) і рахуватися з ними ... Розуміти дітей – означає не підпорядковувати їх нашої влади, а, спираючись на їх сьогоднішнє життя, плекати паростки їх завтрашньої життя ... Розуміти дітей – означає опанувати високою майстерністю виховання маленької людини.

По-третє, нам необхідно бути оптимістами. Ми повинні, зобов’язані вірити в свою педагогіку, вірити в перетворюючу силу виховання ... Песимізм у вихованні та навчанні рівносильний тому, щоб живцем поховати можливе радісне майбутнє дитини; лише наш оптимізм надихає дитину, будить дрімаючі в ньому сили ... Мова йде про діяльну оптимізмі, коли педагог глибоко вникає в індивідуальність, внутрішній світ дитини і залежно від цього шукає методичні шляхи його перетворення – виховання, навчання і розвитку. Діяльний оптимізм вимагає від педагога постійної творчості, безперервного пошуку.

По-четверте, ми зобов’язані уособлювати людину майбутнього.

Ці слова, сказані Ш.А. Амонашвілі по відношенню до вчителя, який працює з шестирічними дітьми, повною мірою можуть бути віднесені до діяльності вчителя музики в цілому.

Любов до дитини визначає ставлення до нього вчителя – здатність розглядати той чи інший вчинок, процес виховання, навчання та розвитку в певній перспективі. Учитель музики, любить дітей, здатний бачити в них все те добре і добре, що в них є, допомогти їм впоратися зі своїми недоліками. У цьому йому може допомогти емпатійність.