Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на екзамен.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
4.04 Mб
Скачать

27.Управління ризиками

Управління ризиком – синтетична наукова дисципліна, яка вивчає вплив на різні сфери діяльності людини випадкових подій, що завдають фізичного і матеріального збитку. Точніше було б говорити про управління ризиком не як про науку, а як про методологію, що володіє власним набором термінів, класифікацією, єдиним підходом до аналізу різних ризиків. Основні поняття і методи теорія управління ризиком почерпнула перш за все з техніки і інженерії, теорії машин і механізмів, страхової і біржової справи.

Управління ризиком є багатоступінчастим процесом, який має своїй на меті зменшити або компенсувати збиток для об'єкту при настанні несприятливих подій. Поважно розуміти, що мінімізація збитку і зниження ризику – не адекватні поняття. Друге означає або зменшення можливого збитку, або пониження вірогідності настання несприятливих подій. В той же час існують різні фінансові механізми управління, наприклад страхування, які забезпечують компенсацію збитку, ніяк не впливаючи ні на його розмір, ні на вірогідність настання.

Управління ризиком можна охарактеризувати як сукупність методів, прийомів і заходів, що дозволяють певною мірою прогнозувати настання ризикових подій і приймати заходи до виключення або зниження негативних наслідків настання таких подій.

Управління ризиками – це специфічна сфера економічної діяльності, що вимагає глибоких знань в області аналізу господарської діяльності, методів оптимізації господарських рішень, страхової справи, психології і багато чого іншого. Основне завдання підприємця в цій сфері – знайти варіант дій, що забезпечує оптимальне для даного проекту поєднання ризику і доходу, виходячи з того, що чим прибильнее проект, тим вище міра ризику при його реалізації.

Конкретні методи і прийоми, які використовуються при прийнятті і реалізації рішень в умовах ризику, в значній мірі залежать від специфіки підприємницької діяльності, прийнятої стратегії досягнення поставлених цілей, конкретній ситуації і тому подібне

В той же час, теорія і практика управління ризиком виробила ряд засадничих принципів, якими слід керуватися суб'єктові управління.

Серед основних принципів управління ризиком можна виділити наступні:

· не можна ризикувати більше, ніж це може дозволити власний капітал;

· необхідно думати про наслідки ризику;

· не можна ризикувати багатьом ради малого.

28.Поняття про контролінг інвестиційних проектів на підприємстві

Інвестиційний проект — це довгострокове вкладення грошових та інших ресурсів з метою одержання економічної вигоди. Для оцінки цієї вигоди необхідно мати систему економічних розрахунків, що базується на концепції контролінгу.

У загальній системі контролінгу, організованого на підприємстві, виділяється один із центральних його блоків— інвестиційний контролінг, який являє собою контролюючу систему, що забезпечує концентрацію контрольних дій на найбільш пріоритетних напрямках інвестиційної діяльності підприємства, вчасне виявлення відхилень її фактичних результатів від передбачених і прийняття оперативних управлінських рішень, що мають забезпечити нормалізацію цієї діяльності.

Інвестиційний контролінг містить у собі систему моніторингу, оцінку і контроль інвестиційних проектів з метою вироблення управлінських рішень, що дозволяють найкраще досягти поставлених цілей.

Головне завдання контролінгу інвестицій полягає у досягненні цілей підприємства у сфері інвестиційної діяльності.

До складу основних напрямків діяльності інвестиційного контролінгу слід віднести такі:

— планування і координацію інвестиційної діяльності в рамках стратегічного і оперативного планування на підприємстві;

— реалізацію інвестицій (проект — контролінг);

— контроль за реалізацією інвестицій, який включає поточні перевіряючі розрахунки, а також контроль бюджету інвестиційного проекту.

Контролінг інвестиційних проектів характеризується рядом особливостей, що дозволяють виділити його серед інших різновидів контролінгу:

— контролінг інвестиційних проектів орієнтований на досягнення не оперативних, а стратегічних цілей підприємства, тобто за своєю сутністю є стратегічним контролінгом;

- контролінг оперативної діяльності здійснюється за центрами відповідальності, а контролінг інвестиційних проектів- за проектами.

Контролінг інвестицій зв'язаний з матричною організаційною структурою: у кожному проекті, як правило, задіяно безліч центрів відповідальності, і контролер повинен забезпечити їхню злагоджену взаємодію в процесі досягнення поставлених цілей.

Внаслідок тривалих термінів здійснення інвестиційних проектів система контролінгу інвестицій повинна бути орієнтована на тривалу перспективу.

Система контролінгу інвестицій повинна бути гнучкою, адаптованою до змін умов зовнішнього і внутрішнього середовища впродовж усього терміну здійснення інвестиційного проекту.

Контролінг інвестицій повинен охоплювати найрізноманітніші аспекти проекту, оскільки проекти, як правило, є комплексними.