Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма_Виробнича_Практика_4_курс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
170.5 Кб
Скачать

2.3. Виробнича практика в господарському суді

Практика в господарському суді починається з ознайомлення зі структурою господарських судів, їх цілями та завданнями, з нормативними актами, що визначають положення господарських судів і порядок їхньої роботи.

Студент повинен бути присутнім на консультаціях, що проводяться суддею господарського суду, вивчає порядок і умови вирішення переддоговірних і майнових спорів, є присутнім при їхньому розгляді, складає за дорученням судді проекти рішень і ухвал. Основна увага практиканта повинна бути спрямована на узагальнення тенденцій практики розгляду майнових і переддоговірних суперечок, з'ясуванню найбільш типових помилок і спірних питань, що ще не знайшли свого розв’язання в науці і не одержали одноманітного тлумачення в господарській судовій практиці.

Безпосереднім завданням студента-практиканта є встановлення структури та динаміки господарських спорів (які справи найчастіше зустрічаються в практиці, яка «питома вага» кожної категорії спорів загальній масі, відсоток задоволених і відхилених позовних вимог, зростання і скорочення спорів, характер обставин, що впливають на їхню динаміку, наскільки ефективний претензійний порядок врегулювання суперечок між організаціями й т.п.). Варто звернути увагу на особливості положення господарських судів як органів по розгляду господарських суперечок між організаціями; на форми і методи боротьби господарських судів з порушеннями договірної й фінансової дисципліни; на засоби, якими користуються господарські суди для зміцнення самостійності підприємств і організацій, забезпечення їхніх прав і законних інтересів.

2.4. Виробнича практика в юридичному відділі організації (установи)

Практика в юридичному відділі починається із загального ознайомлення з роботою юридичного відділу, його структурою і правовим становищем. Під час практики студент під контролем керівника від підприємства безпосередньо бере участь у роботі відділу: складає претензії та відповіді на претензії, позовні заяви, протоколи суперечок, проекти цивільно-правових договорів та інші документи; проводить юридичні консультації; складає проекти висновків на відповідні документи, що підлягають візуванню юридичним відділом, тощо. Студент вивчає організацію роботи з виконання цивільно-правових договорів, організацію претензійної роботи зі стягування збитків та неустойки, внаслідок їх неналежного виконання, дебіторської заборгованості.

Особливу увагу студенти повинні звернути на організацію взаємодії юридичного відділу з іншими структурними підрозділами підприємства (бухгалтерією, відділом постачання, тощо). В ході практики необхідно з'ясувати, яка ефективність діяльності юридичної служби підприємства, чи є можливості її підвищення, які конкретно пропозиції можуть бути використані для цієї мети, і т.д. Всі питання, що підлягають з'ясуванню, студент формує за власною ініціативою, консультуючись за потребою із працівниками юридичного відділу або з керівником практики від ХЕПУ.

2.5. Виробнича практика в органах нотаріату

Практикант вивчає організацію державного та приватного нотаріату, його структуру й компетенцію, порядок вчинення нотаріальних дій. Відповідно до Закону про нотаріат і Інструкції про порядок здійснення нотаріальних дій нотаріусами України практикант має бути присутнім під час нотаріального посвідчення правочинів (бажано при посвідченні різноманітних угод : купівлі-продажу об'єктів нерухомості, іншого майна, тощо). При цьому практикант повинен засвоїти загальні правила вчинення нотаріальних дій, час і місце їх здійснення, перелік необхідних документів і вимоги,що висуваються до них, зразки та зміст посвідчувальних та виконавчих написів і т.д. Крім цього, практикант має ознайомитись з такими нотаріальними діями: а) нотаріальним посвідченням доручень; б) здійсненням виконавчих написів; в) посвідченням дійсності особистих підписів; г) засвідченням вірності копій документів, витягів з них; вірності перекладів з однієї мови на іншу; д) посвідченням безперечних вимог; е) забезпеченням доказів; ж) прийняттям у депозит грошей і цінних паперів; з) охороною спадкового майна і видачею свідоцтва про право на спадщину. При проходженні практики варто самостійно скласти проекти нотаріальних документів для долучення їх до звіту.