Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма_Виробнича_Практика_4_курс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
170.5 Кб
Скачать

2.8. Практика в юридичній консультації колегії адвокатів

Практика в юридичній консультації включає: вивчення практикантом Закону про адвокатуру, Порядку оплати праці адвокатів, Правил адвокатської етики та інших нормативних актів, що регулюють діяльність адвокатури; знайомство із завданнями адвокатури, методами і стилем роботи адвокатів.

Практикант знайомиться із вказівками міністерства юстиції України, постановами та методичними рекомендаціями Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури. Вивчає діловодство юридичної консультації, ведення облікової документації: заповнення реєстраційних карток, ведення книг і журналів. Має бути присутнім при проведенні керівником практики та іншими адвокатами прийому громадян; знайомиться із практичною роботою адвоката, прийняттям захисту по кримінальній справі і представництва по цивільній справі (бесіди із громадянами, що звернулися, порядок підготовки та витребування необхідних документів і т.д.), оформленням угоди про ведення справи. Вивчає процесуальне законодавство, що регулює права та обов'язки захисника у кримінальному судочинстві і представника сторін в цивільному судочинстві. Вивчає методичні вказівки про здійснення адвокатського провадження в справі. Складає досьє по кримінальним і цивільним справам, що перебувають у провадженні керівника практики. Студент самостійно веде адвокатське провадження, робить добірку законодавчого матеріалу та судової практики за певною категорією справ. Самостійно вивчає цивільні справи і веде адвокатське провадження (досьє) за ними. Дає поради і складає юридичні документи за нескладними питаннями під безпосереднім контролем керівника. Практикант обговорює з керівником практики позиції по кримінальним і цивільним справам, складає плани захисних заходів і виступів по цивільних справах, корегує ці плани за результатами судового слідства. Вивчає тактику допиту в судовому засіданні підсудних, свідків, потерпілих, особливості захисту по справах за участю неповнолітніх, знайомиться з протоколами судових засідань, із зауваженнями на протокол. Складає проекти апеляційних і касаційних скарг, заперечень на скарги позивачів, відповідачів і т.п. Разом з керівником обговорює ці документи. Вивчає літературу з ораторського мистецтва, знайомиться зі збірками захисних промов відомих адвокатів. Знайомиться з юрисконсультською роботою по обслуговуванню підприємств і організацій.

3.Порядок проходження практики

3.1. Студенти до початку практики подають на ім'я декана факультету права та підприємництва заяву у встановленій формі вказуючи місце проходження практики із числа базових органів, з якими на даний момент ХЕПУ має договірні відносини.

3.2. Студент може пройти практику в організації, з якої ХЕПУ не має договірних відносин з питань організації практики. У цьому випадку студент подає повідомлення від даної організації за встановленою формою.

3.3. Заступник декана до початку проходження практики організує збори зі студентами з питань практики: пропонує список баз практики, роз'яснює порядок проходження практики і порядок подання звітної документації залежно від виду практики.

3.4. Перед початком проходження практики студент одержує завдання на практику, затверджене деканом факультету. Студенти направляються на практику наказом президента університету, закріплюються за керівником практики від приймаючої організації.

3.5. Студент, який приступив до проходження практики, зобов'язаний за допомогою керівника скласти індивідуальний план роботи. План складається відповідно до програми практики із зазначенням конкретного обсягу запланованої роботи.

3.6. За час проходження практики студент зобов'язаний удосконалювати свої знання з вивчених навчальних дисциплін, здобувати навички практичної роботи, суворо дотримуватись вимог правил внутрішнього розпорядку приймаючої організації, не допускати порушень трудової дисципліни, виконувати розпорядження керівників практики від університету та приймаючої установи, що мають професійний характер.

Після закінчення практики студент надає керівникові від університету: щоденник практики (з підписами, печатками і характеристиками від кожної установи); підшиті в папку й пронумеровані процесуальні та інші документи, завізовані керівниками практики від установи; письмовий звіт про виробничу практику (10-12 стор. рукописного тексту), у якому узагальнюється весь перебіг виробничої практики, виконання індивідуального завдання та інших запланованих заходів.

3.7. Звіт про виробничу практику, підписаний студентом, із вказівкою дати і з додаванням всіх необхідних документів перевіряється керівником практики і подається комісії, сформованої з працівників деканату та науково-педагогічних працівників кафедри цивільно-правових дисциплін і правового забезпечення підприємницької діяльності протягом 10 днів від дня закінчення практики.

На захисті можуть бути присутніми керівники практики від баз практики. Оцінка результатів проводиться на основі представленого звіту, характеристики керівників і пояснень студента-практиканта. При неналежному оформленні поданих документів (відсутність підписів, печаток, віз керівників на процесуальних документах тощо) захист практики відкладається із вказівкою строку для доопрацювання.

Захист матеріалів практики оцінюється оцінкою на диференційному заліку.

3.8. Студент, який не виконав всіх вимог програми практики, або одержав незадовільний відзив чи незадовільну оцінку при захисті, направляється для повторного проходження практики у вільний від навчання час, і допускається до складання державних екзаменів тільки після виконання всіх передбачених вимог.

Студент, що не виконав програму практики без поважної причини або отримав негативну оцінку, відраховується з вищого навчального закладу через академічну заборгованість у встановленому порядку.